2 φωτογραφίες »

Το πρώτο δοκιμαστικό όχημα που διαθέτει τη νέα σουίτα αισθητήρων και λογισμικού της Waymo είναι η ηλεκτρική Jaguar I-Pace.

Τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης 5ης γενιάς

2.669 Επισκέψεις στο άρθρο (24/4/2020)

Η Waymo, η εταιρεία που έχει ιδρυθεί από την Google προκειμένου να αναπτύξει την αυτόνομη οδήγηση, εισήγαγε την τελευταία σουίτα υλικού και λογισμικού 5ης γενιάς, που ουσιαστικά επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να κινηθεί χωρίς την συμβολή του ανθρώπου!


Σύμφωνα με την εταιρεία για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η νέα σουίτα τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, εξελίχτηκε και δοκιμάστηκε μετά από εκατομμύρια χιλιόμετρα στους δρόμους και δισεκατομμύρια χιλιόμετρα σε προσομοιωτές, τα οποία και διήνυσε μέχρι οι τεχνικοί να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Εκεί βρίσκουμε ένα νέο σύστημα που εκτός από το γεγονός πως είναι πιο ικανό από τον προκάτοχό του, η μάρκα αναφέρει που διαθέτει το μισό κόστος από το προηγούμενη γενιά, κάνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση.
 
Το πακέτο περιλαμβάνει τους νέους αισθητήρες lidar οπού σαρώνουν τα πάντα γύρω από το αυτοκίνητο (360 μοίρες) και ότι εντοπίζεται αποτυπώνεται σε 3D εικόνα με πράσινο χρώμα. Έτσι το σύστημα μπορεί να μετρήσει το μέγεθος και την απόσταση των αντικειμένων γύρω από το αυτοκίνητο που απέχουν πάνω από 300 μέτρα, προσφέροντας βελτιωμένη ανάλυση χώρου και ακρίβεια σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα.
 
Οι αισθητήρες lidar συνεργάζονται με νέες κάμερες που έχουν την ευχέρεια να αποτυπώνουν περισσότερες λεπτομέρειες και να προσφέρουν ευκρινέστερες εικόνες, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στα δοκιμαστικά μοντέλα της Waymo μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν διάφορους χρήστες του δρόμου, όπως πεζούς και αντικείμενα όπως πινακίδες, ακόμα και αν βρίσκονται περισσότερο από 500 μέτρα μακριά.
 
Μέρος του εξοπλισμού είναι και νέοι αισθητήρες ραντάρ επόμενης γενιάς, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν στιγμιαία και να μετρήσουν την ταχύτητα ενός αντικειμένου ακόμα και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως ομίχλη, βροχή και χιόνι, σε όλο το περιβάλλον του αυτοκινήτου.
 
Το πρώτο δοκιμαστικό όχημα που διαθέτει τη νέα σουίτα αισθητήρων και λογισμικού της Waymo είναι η ηλεκτρική Jaguar I-Pace.  
 

Toyota
moto