2 φωτογραφίες »

Πότε θα δούμε τη νέα Mercedes EQA;

4.686 Επισκέψεις στο άρθρο (15/1/2021)

Η ηλεκτρική έκδοση της Mercedes GLA, η EQA, θα κάνει διαδικτυακά το ντεμπούτο της και αναμένεται να τοποθετηθεί στο κάτω άκρο της ηλεκτρικής γκάμας της γερμανικής φίρμας σε ό,τι αφορά την τιμή.

Η οικογένεια των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Mercedes-EQ διευρύνεται συνεχώς και μετά την EQC παρουσιάζει το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της compact κατηγορίας της μάρκας με το «αστέρι» στο καπώ: τη νέα EQA!

Το μοντέλο αυτό θα αποτελεί τον βενιαμίν της οικογένειας Μercedes-EQ, ωστόσο εκτός από την ιδιαίτερη, αθλητική της εμφάνιση η νέα EQA θα εντυπωσιάσει και για το πλήθος των κορυφαίων χαρακτηριστικών άνεσης, ασφάλειας και πολυτέλειας που ενσωματώνει. Σε συνδυασμό με έναν ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 190 ίππων (140 kW) στην έκδοση λανσαρίσματος, υπόσχεται να είναι ακαταμάχητος σύμμαχος στις καθημερινές μετακινήσεις, με στιλ και άνεση. Για να βοηθήσει στην πιο γρήγορη προσαρμογή του οδηγού στην ηλεκτρική κίνηση, διαθέτει πλήθος στοιχείων που διευκολύνουν τον οδηγό που έχει επιλέξει να κινείται ηλεκτρικά, όπως το σύστημα πλοήγησης με σύστημα Electric Intelligence, το οποίο υπολογίζει την πιο γρήγορη διαδρομή στον προορισμό, αξιολογώντας διαρκώς την αυτονομία και λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες στάσεις για φόρτιση, παράλληλα με πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως η τοπογραφία της διαδρομής ή ο καιρός.

Λόγω του μεγέθους της, η EQA θα βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται σήμερα από την A-Class και την GLA crossover. Παρά το ότι το δάπεδο κατασκευάστηκε για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι προδιαγραφές του προσφέρουν την δυνατότητα στην Mercedes να τοποθετήσει έναν ηλεκτρικό κινητήρα σε κάθε άξονα. 

Στα βασικά μοντέλα θα υπάρχουν μπαταρίες στις 60 κιλοβατώρες (kWh) και θα επαρκούν για 400 χιλιόμετρα υπολογισμένα με το πρότυπο WLTP. Ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη, θα μπορούν να τοποθετηθούν μπαταρίες με κλιμακωτή ενέργεια, έως 110 kWh. Αυτό θα φέρνει την ακτίνα δράσης μέχρι τα 700 χλμ., ανεβάζοντας ωστόσο και το κόστος αλλά και το βάρος. Έτσι έρχονται γρήγορα περίπου 800 κιλά μάζας στο όχημα, τα οποία αναλογούν μόνο στις μπαταρίες. Το «γρήγορα» βέβαια είναι λέξη-κλειδί: η Mercedes στοχεύει σε φόρτιση από το 10% στο 80% μέσα σε 20 λεπτά – σε ταχυφορτιστή βέβαια. Αντιστοίχως με τις μπαταρίες βέβαια, θα κλιμακώνονται και οι αποδόσεις. Όσο ανεβαίνεις όμως θα μπορείς να πας στους 272 ή και στους 340 ίππους. 340 ίππους; Ναι, αυτές θα είναι οι AMG εκδόσεις.

Η πιο κρίσιμη ερώτηση βέβαια είναι πόσο θα κοστίζει το καθένα από τα νέα μοντέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η GLA αναμένεται να κινηθεί κάτω από τις 45.000 ευρώ. Αφαιρώντας τα μπόνους που δίνουν πολλές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, οι διαφορές σε σχέση με την συμβατική GLA δε θα είναι μεγάλες. Κι αυτό είναι που θα δώσει την τελική ώθηση για μαζικές πωλήσεις.

Η επίσημη ψηφιακή παγκόσμια πρεμιέρα της νέας EQA θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 12:00 μ.μ (ώρα Ελλάδος).

Mercedes
moto