" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  24/5/2006

Οδηγούμε το νέο υβριδικό Honda Civic

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/5/2006
H Honda που αποτελεί πρωτοπόρο στο χώρο των υβριδικών αυτοκινήτων, η Honda, παρουσίασε πρόσφατα το νέο Civic Hybrid, στοχεύοντας λιγότερο στην εξοικονόμηση καυσίμου και περισσότερο στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το οδηγήσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Το νέο Civic Hybrid συνδυάζει έναν καινούριο κινητήρα 1,3 λίτρων i-VTEC και έναν ηλεκτροκινητήρα – γεννήτρια, που βασίζεται στη λογική του υπάρχοντος μοντέλου, ωστόσο διαθέτει διαφορετικά πηνία, ισχυρότερους μαγνήτες και μπαταρία. Εάν πάλι αυτά σας κουράζουν ή φαντάζουν δυσνόητα, μπορείτε να εμπιστευθείτε τα νούμερα: 20% αύξηση απόδοσης του συστήματος, 5% μείωση του μεγέθους του συστήματος, 30% αύξηση ισχύος της μπαταρίας, 10% βελτίωση στην ανάκτηση της ενέργειας Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσετε και το κορυφαίο επίπεδο εκπομπών ρύπων (109 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο), εύκολα καταλαβαίνετε, πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις και οικονομία καυσίμου σε σχέση με το τωρινό, αλλά χωρίς συμβιβασμούς στον οικολογικό τομέα.

Ο κινητήρας i-VTEC 3-σταδίων (αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά του) χρησιμοποιεί τρία υδραυλικά κανάλια, ώστε να εμπλέκει και να απεμπλέκει πέντε συγκροτήματα από κοκοράκια. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνονται τρία διαφορετικά στάδια ελέγχου των βαλβίδων, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Έτσι, η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και η οικονομία καυσίμου είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές. Κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης και οι τέσσερις κύλινδροι «σφραγίζονται», μειώνοντας τις ρευστοδυναμικές απώλειες.

Οι τρόποι λειτουργίας του κινητήρα έχουν ως εξής: Όταν το όχημα είναι σταματημένο ο κινητήρας σβήνει και η κατανάλωση καυσίμου είναι μηδενική. Για την εκκίνηση και την επιτάχυνση ο κινητήρας λειτουργεί σε πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων χαμηλών στροφών, με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Για ταχεία επιτάχυνση ο κινητήρας λειτουργεί σε πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων υψηλών στροφών, με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Όταν τώρα η οδήγηση γίνεται σε χαμηλές ταχύτητες οι βαλβίδες και των τεσσάρων κυλίνδρων του κινητήρα είναι κλειστές και η καύση διακόπτεται. Μόνον ο ηλεκτροκινητήρας κινεί το όχημα, ενώ όταν έχουμε ήπια επιτάχυνση και οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τότε ο κινητήρας με το πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων χαμηλών ταχυτήτων κινεί το όχημα. Τέλος, για την επιβράδυνση του οχήματος οι βαλβίδες και των τεσσάρων κυλίνδρων του κινητήρα είναι κλειστές και η καύση διακόπτεται. Ο ηλεκτροκινητήρας ανακτά τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα και την αποθηκεύει στη μπαταρία.

Στη σύντομη γνωριμία μας με το αυτοκίνητο, είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα οφέλη του κιβωτίου CVT, σε συνεργασία με τον εξελιγμένο i-VTEC. Οι αλλαγές των ταχυτήτων πραγματοποιούνται ομαλά, εξασφαλίζοντας σημαντικά επίπεδα άνεσης. Ο αυξημένος θόρυβος (λογικό, αφού οι στροφές διατηρούνται σχετικά ψηλά) είναι το μοναδικό σημείο που συγκεντρώνει ενστάσεις, ενώ η κατανάλωση καυσίμου διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ο κινητήρας βενζίνης είναι 1.339κ.εκ. μέγιστης απόδοσης 95 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. Η ροπή φτάνει τα 123 Nm στις 4.600 σ.α.λ. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι ένα μοτέρ μόνιμου μαγνήτη 158V, ενώ η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 20 ίππους στις 2.000 σ.α.λ και η ροπή καταγράφεται στα 103 Nm στις 1.160 σ.α.λ. Η τελική ταχύτητα του οχήματος αγγίζει τα 185 χλμ./ώρα, ενώ για την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 12,1 δλ. Η μέση κατανάλωση του οχήματος δεν ξεπερνά τα 4,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.


περισσότερα »

ΟΔΗΓΟΥΜΕ - Τελευταία νέα

All about ηλιο-προστασία!

15 εκατομμύρια αυτοκίνητα κινούνται με CNG

Πως δεν θα τρίζουν πόρτες και καπό

Ξέρεις πως μπαίνουν οι ταχύτητες;

Η κίνηση στους δρόμους

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

Aναλυτικά το Mazda CX-30

Δοκιμή: Nissan Qashqai diesel

Πρώτη επαφή: Νέο Kia X Ceed

Yaris πενταετίας ή καινούργιο Aygo;

Ετοιμοπαράδοτο Jeep Renegade με 18.900 ευρώ

Ανανεωμένο Nissan Skyline

Μήπως να αγοράσεις τώρα και να μην περιμένεις;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

FORDAdvertisement: Kuga SUV με επιτόκιο από 1%

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Ιουλίου

RENAULT: CLIO από 10.990€ και ...θα σκάσει ο τζίτζικας που δεν μπορεί να το αποκτήσει. Εσύ όμως μπορείς!

περισσότερα »