" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  24/5/2006

Οδηγούμε το νέο υβριδικό Honda Civic

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/5/2006
H Honda που αποτελεί πρωτοπόρο στο χώρο των υβριδικών αυτοκινήτων, η Honda, παρουσίασε πρόσφατα το νέο Civic Hybrid, στοχεύοντας λιγότερο στην εξοικονόμηση καυσίμου και περισσότερο στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το οδηγήσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Το νέο Civic Hybrid συνδυάζει έναν καινούριο κινητήρα 1,3 λίτρων i-VTEC και έναν ηλεκτροκινητήρα – γεννήτρια, που βασίζεται στη λογική του υπάρχοντος μοντέλου, ωστόσο διαθέτει διαφορετικά πηνία, ισχυρότερους μαγνήτες και μπαταρία. Εάν πάλι αυτά σας κουράζουν ή φαντάζουν δυσνόητα, μπορείτε να εμπιστευθείτε τα νούμερα: 20% αύξηση απόδοσης του συστήματος, 5% μείωση του μεγέθους του συστήματος, 30% αύξηση ισχύος της μπαταρίας, 10% βελτίωση στην ανάκτηση της ενέργειας Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσετε και το κορυφαίο επίπεδο εκπομπών ρύπων (109 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο), εύκολα καταλαβαίνετε, πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις και οικονομία καυσίμου σε σχέση με το τωρινό, αλλά χωρίς συμβιβασμούς στον οικολογικό τομέα.

Ο κινητήρας i-VTEC 3-σταδίων (αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά του) χρησιμοποιεί τρία υδραυλικά κανάλια, ώστε να εμπλέκει και να απεμπλέκει πέντε συγκροτήματα από κοκοράκια. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνονται τρία διαφορετικά στάδια ελέγχου των βαλβίδων, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Έτσι, η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και η οικονομία καυσίμου είναι πάντα οι καλύτερες δυνατές. Κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης και οι τέσσερις κύλινδροι «σφραγίζονται», μειώνοντας τις ρευστοδυναμικές απώλειες.

Οι τρόποι λειτουργίας του κινητήρα έχουν ως εξής: Όταν το όχημα είναι σταματημένο ο κινητήρας σβήνει και η κατανάλωση καυσίμου είναι μηδενική. Για την εκκίνηση και την επιτάχυνση ο κινητήρας λειτουργεί σε πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων χαμηλών στροφών, με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Για ταχεία επιτάχυνση ο κινητήρας λειτουργεί σε πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων υψηλών στροφών, με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Όταν τώρα η οδήγηση γίνεται σε χαμηλές ταχύτητες οι βαλβίδες και των τεσσάρων κυλίνδρων του κινητήρα είναι κλειστές και η καύση διακόπτεται. Μόνον ο ηλεκτροκινητήρας κινεί το όχημα, ενώ όταν έχουμε ήπια επιτάχυνση και οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τότε ο κινητήρας με το πρόγραμμα χρονισμού βαλβίδων χαμηλών ταχυτήτων κινεί το όχημα. Τέλος, για την επιβράδυνση του οχήματος οι βαλβίδες και των τεσσάρων κυλίνδρων του κινητήρα είναι κλειστές και η καύση διακόπτεται. Ο ηλεκτροκινητήρας ανακτά τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα και την αποθηκεύει στη μπαταρία.

Στη σύντομη γνωριμία μας με το αυτοκίνητο, είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα οφέλη του κιβωτίου CVT, σε συνεργασία με τον εξελιγμένο i-VTEC. Οι αλλαγές των ταχυτήτων πραγματοποιούνται ομαλά, εξασφαλίζοντας σημαντικά επίπεδα άνεσης. Ο αυξημένος θόρυβος (λογικό, αφού οι στροφές διατηρούνται σχετικά ψηλά) είναι το μοναδικό σημείο που συγκεντρώνει ενστάσεις, ενώ η κατανάλωση καυσίμου διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ο κινητήρας βενζίνης είναι 1.339κ.εκ. μέγιστης απόδοσης 95 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. Η ροπή φτάνει τα 123 Nm στις 4.600 σ.α.λ. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι ένα μοτέρ μόνιμου μαγνήτη 158V, ενώ η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 20 ίππους στις 2.000 σ.α.λ και η ροπή καταγράφεται στα 103 Nm στις 1.160 σ.α.λ. Η τελική ταχύτητα του οχήματος αγγίζει τα 185 χλμ./ώρα, ενώ για την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 12,1 δλ. Η μέση κατανάλωση του οχήματος δεν ξεπερνά τα 4,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.


περισσότερα »

ΟΔΗΓΟΥΜΕ - Τελευταία νέα

Διαθέσιμο το νέο Ford Focus Active

To pick-up της Τesla;

Nέο Renault Kangoo Z.E Concept (+video)

Νιώσε ανίκητος με την GLA. It is time.

Η κίνηση στους δρόμους

Ήρθε η νέα DBS Superleggera Volante

Με 6 κλασικά η Opel στην 8η Bodensee Klassik

Η Ford Ελλάδας προσφέρει δώρα σε παιδιά του Make-a-Wish

Με μεγαλύτερη αυτονομία τα Tesla Model S και Χ

Civic Type R από Lego!

Αν έχεις τύχη διάβαινε

Αναβαθμίστηκε το Renault Alaskan

Chevrolet pick-up γίνεται κομμάτια

Golf Mk1 στα 290 χλμ./ώρα!

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

MERCEDES: Νιώσε ανίκητος με την GLA. It is time.

NISSAN: Qashqai το απόλυτο SUV από 20.490€

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130PS από 22.550€

PEUGEOT: Nέο Peugeot 508 από 29.900€

MITSUBISHI: Ατοκο χρηματοδοτικό: 0% επιτόκιο,100 ευρώ/μήνα

MICHELIN: Επιδόσεις που φτιάχτηκαν για να διαρκούν

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 15.245€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »