Ευέλικτο, οικονομικό σε κατανάλωση και με μοντέρνα σχεδίαση, το Ford Ka έχει όλα τα απαραίτητα από όσα ζητάς από ένα αυτοκίνητο πόλης.
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ευέλικτο, οικονομικό σε κατανάλωση και με μοντέρνα σχεδίαση, το Ford Ka έχει όλα τα απαραίτητα από όσα ζητάς από ένα αυτοκίνητο πόλης.

Δοκιμή: Ford Ka 1,2

28.504 Επισκέψεις στο άρθρο (19/5/2013)

Ευέλικτο, οικονομικό σε κατανάλωση και με μοντέρνα σχεδίαση, το Ford Ka έχει όλα τα απαραίτητα από όσα ζητάς από ένα αυτοκίνητο πόλης.

Από ένα μίνι αυτοκίνητο ζητάς τα αυτονόητα, δηλαδή την οικονομία καυσίμου, την ευελιξία μέσα στην πόλη και τις compact εξωτερικές διαστάσεις, όμως πάντα θέλεις και αυτό το παραπάνω. Που μπορεί να είναι εσωτερικοί χώροι, επιδόσεις, εμφάνιση ή ό,τι άλλο. Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, το Ford Ka ξεχωρίζει με την νεανική του σχεδίαση και την ευχάριστη οδική συμπεριφορά αλλά και για πολλά άλλα ακόμη…  
Εμφάνιση: με ελκυστική και νεανική αισθητική
Η σχεδίαση του αμαξώματος του Ka ακολουθεί τη φιλοσοφία κινητικής σχεδίασης (Kinetic Design) της Ford όντας αρκετά μοντέρνο και ελκυστικό για την κατηγορία του. Στο μπροστά μέρος ξεχωρίζουν οι προβολείς που παραπέμπουν στο Fiesta, αλλά και ο μεγάλος -βάσει διαστάσεων- τραπεζοειδής αεραγωγός, που τονίζει το δυναμισμό του οχήματος. 
Στο πλάι, οι οριζόντιες νευρώσεις και τα τονισμένα φτερά κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ πίσω το μάτι πέφτει πρωτίστως στα μεγάλα και τραβηγμένα προς τα εμπρός φανάρια. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα είναι ελκυστικό και νεανικό, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αντιδράσεις των περαστικών στη θέα του.
Εσωτερικό: μοντέρνο και παιχνιδιάρικο
Το εσωτερικό του Ford Ka είναι μοντέρνο και ξεχωρίζει με το νεανικό και παιχνιδιάρικο ύφος του. Η μεγάλη σε διαστάσεις κεντρική κονσόλα κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο λόγω της διάταξης και του σχήματος των διακοπτών, όσο και της όμορφης επένδυσης. Παράλληλα, μοντέρνα είναι και η σχεδίαση των στρογγυλών αεραγωγών, τη στιγμή που το λογότυπο Ka κοσμεί το κέντρο της κονσόλας. Ο πίνακας οργάνων, από την πλευρά του, διαθέτει τέσσερα αναλογικά όργανα με γραμματοσειρά μεγάλης διάστασης. Μοντέρνα σχεδίαση διαθέτουν και οι χειρολαβές των θυρών, ενώ το τμήμα του ταμπλό μπροστά από το συνοδηγό έχει λάβει γωνιώδη σχεδίαση, έτσι ώστε να αφήσει περισσότερο χώρο για τα γόνατά του. 
Στον τομέα της ποιότητας κατασκευής, το Ka φέρει μεν σκληρά πλαστικά, όμως το φινίρισμα και η συναρμογή τους βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Παράλληλα, από το εσωτερικό απουσιάζουν και ενοχλητικοί τριγμοί. Σε μέτρια επίπεδα βρίσκεται η εργονομία, αφού ο διακόπτης για το ηλεκτρικό παράθυρο του συνοδηγού είναι τοποθετημένος λίγο μακριά από τον οδηγό, ενώ, παράλληλα, δύσκολοι στη χρήση είναι οι διακόπτες για το χειρισμό του ηχοσυστήματος από το τιμόνι.
 Επίσης, από το εσωτερικό απουσιάζει ο διακόπτης για το άνοιγμα του χώρου αποσκευών, αφού αυτό γίνεται μόνο από το κλειδί του αυτοκινήτου. Τέλος, αρκετές είναι οι θήκες για μικροαντικείμενα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο ντουλαπάκι του συνοδηγού.
Χώροι: καλό πορτ-μπαγκάζ, μέτριο για τους επιβάτες
Το Ford Ka θα καλύψει επαρκέστατα τις καθημερινές αστικές μεταφορικές ανάγκες του μέσου χρήστη της κατηγορίας. Στο εμπρός τμήμα ο χώρος για τα κεφάλια είναι αρκετός, όπως και αυτός για τους ώμους, ωστόσο η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας περιορίζει κάπως το χώρο -για τα γόνατα κυρίως του οδηγού. 
Πίσω, η μεταφορά δύο ενηλίκων θα απαιτήσει επίσης παραχωρήσεις, κυρίως στο διαθέσιμο αέρα για τα γόνατα και τα κεφάλια τους. Επιπλέον, το μικρό εσωτερικό πλάτος θα αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια για τη μεταφορά μεσαίου επιβάτη. Η πρόσβαση στο πίσω κάθισμα γίνεται σχετικά εύκολα, αρνητική εντύπωση όμως αφήνει η μη επαναφορά του καθίσματος στην ίδια θέση. Ο χώρος αποσκευών, τέλος, έχει πολύ καλή χωρητικότητα 224 λίτρων, όμως το ψηλό κατώφλι δυσχεραίνει την πρόσβαση.
Κινητήρας: οικονομικός και με νεύρο
Μοναδική επιλογή βενζινοκινητήρα στην γκάμα του Ka αποτελεί ο -γνώριμος και από μοντέλα του Fiat Group- 4κύλινδρος και 8βάλβιδος 1.200άρης, ο οποίος στην περίπτωση του Ka αποδίδει 69 ονομαστικούς ίππους στις 5.500 στροφές. Η λειτουργία είναι αρκετά πολιτισμένη και ο θόρυβος που παράγεται γίνεται αισθητός μετά το μεσαίο φάσμα των στροφών. 
Στην πόλη, το μηχανικό αυτό σύνολο είναι ελαστικό και σπιρτόζικο, ενώ εκτός πόλεως χαρακτηριστικό του αποτελεί η ευκολία επίτευξης ταχυτήτων της τάξεως των 130-140 χλμ./ώρα. Το κιβώτιο ταχυτήτων των πέντε σχέσεων, τέλος, έχει θετική αίσθηση και σωστή κλιμάκωση.
Αναφορικά με την μέση κατανάλωση, σύμφωνα με τη Ford αυτή ανέρχεται στα 4,9 λτ./100 χλμ. που είναι καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας.
Στο δρόμο: ευέλικτο στην πόλη, σταθερό και ευχάριστο υπό πίεση
Το Ford Ka στηρίζεται στο δάπεδο και στις αναρτήσεις του Fiat 500, όμως οι τεχνικοί της Ford προχώρησαν σε επιμέρους αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς και της οδηγικής αίσθησης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η προσθήκη αντιστρεπτικής δοκού στον πίσω ημιάκαμπτο άξονα, η ενίσχυση των σάιλεντμπλοκ της ανάρτησης και των σημείων έδρασης, αλλά και οι διαφορετικές ρυθμίσεις σε ελατήρια και αποσβεστήρες. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι αισθητό στον τρόπο που συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο. 
Στην ευθεία, λοιπόν, το Ka είναι σταθερό και ευθύβολο ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες, ένα χαρακτηριστικό που δε μας έχουν συνηθίσει τα αυτοκίνητα πόλης. Στις στροφές μιας επαρχιακής διαδρομής εμφανίζει μικρές κλίσεις, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ουδέτερο ακόμη και σε συνθήκες έντονης πίεσης. Το σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση διακρίνεται για την αμεσότητά του στις εντολές του οδηγού, όντας σχετικά ελαφρύ.
 Στην πόλη, οι μικρές του διαστάσεις και το γρήγορο τιμόνι εκτιμώνται ιδιαίτερα σε επιτόπιους ελιγμούς, όπως και στο παρκάρισμα. Στον τομέα της άνεσης, παρά τη σχετικά σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης, το Ka δεν προβληματίζει κατά το πέρασμα των ανωμαλιών. Τα φρένα, τέλος, είναι πολύ καλά σε απόδοση.
Συμπέρασμα-τιμή: από 8.500 ευρώ 
Η τιμή του Ford Ka ξεκινά από τα 8.491 ευρώ με απόσυρση και έκπτωση για την έκδοση Trend Plus, η οποία έχει τα απολύτως απαραίτητα από ένα αυτοκίνητο που ζητάς στην κατηγορία. Δεδομένου λοιπόν της νεανικής εμφάνισης, της ευχάριστης οδικής συμπεριφοράς και της ευελιξίας του, το Ford Κα αποτελεί μία αρκετά καλή πρόταση στην κατηγορία των μίνι.
200 διαθέσιμα στοιχεία για FORD  KA(τεχνικά χαρακτηριστικά - εξοπλισμός - μετρήσεις - εγγυήσεις...)

Η σχεδίαση του αμαξώματος του Ka ακολουθεί τη φιλοσοφία κινητικής σχεδίασης (Kinetic Design) της Ford όντας αρκετά μοντέρνο και ελκυστικό για την κατηγορία του.

Η σχεδίαση του αμαξώματος του Ka ακολουθεί τη φιλοσοφία κινητικής σχεδίασης (Kinetic Design) της Ford όντας αρκετά μοντέρνο και ελκυστικό για την κατηγορία του.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

ELASTIKA 2024
moto