Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν.
8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν.

Fiat 500

60.571 Επισκέψεις στο άρθρο (6/1/2016)

Το ανανεωμένο Fiat 500 συναντά τον πρόγονό του, σε ένα διαφορετικό συγκριτικό που φέρνει κοντά δύο αυτοκίνητα με το ίδιο όνομα, αλλά με 40 και πλέον χρόνια διαφοράς μεταξύ τους…

Το Fiat 500 είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της αυτοκίνησης. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Fiat το 1957 ως «Nuova 500», ώστε να αποτελέσει ένα φθηνό και πρακτικό αυτοκίνητο, σε μια Ευρώπη που έψαχνε οικονομικές μετακινήσεις. Γρήγορα το 500 έγινε επιτυχία και μέσα σε μια πορεία 18 ολόκληρων ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν 5 γενιές 500 με πολύ μικρές διαφορές, το μοντέλο της Fiat κατάφερε να πουλήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, κερδίζοντας μάλιστα φανατικούς οπαδούς. 
Την επιτυχία του 500 η Fiat την εξαργύρωσε ξανά αρκετά αργότερα, όταν, 50 χρόνια ακριβώς από την πρώτη παρουσίαση του μοντέλου, λάνσαρε το σύγχρονο 500 (2007). Το αυτοκίνητο, εμπνεύστηκε από το παλιό Fiat 500 ώστε να γίνει και αυτό εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας το αγοραστικό κοινό με στοιχεία όπως το ξεχωριστό του στυλ, οι πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, η ευελιξία του, αλλά και οι μικροί σε μέγεθος και οικονομικοί κινητήρες του. Εμείς, με αφορμή την έλευση στην αγορά του ανανεωμένου 500, φέρνουμε σε μια διαφορετική αντιπαράθεση το νέο μοντέλο απέναντι στον πρόγονό του και ειδικότερα, στην τελευταία έκδοση του παλαιού 500, την «R», που έμεινε στην παραγωγή από το 1972 μέχρι και το 1975.
Ζήτημα διαστάσεων...Με μήκος 2,97 μέτρα, πλάτος μόλις 1,32 μέτρα και αντίστοιχο ύψος, το Fiat 500 της δεκαετίας του 70 βρίσκεται σε έναν δικό του κόσμο, μικρών διαστάσεων και super compact οχημάτων. Με αύρα από τα περίφημα minicars εκείνης της εποχής, το 500 δείχνει ακόμη και απέναντι στο νέο μοντέλο των 3,6 μέτρων μήκους και 1,63 μέτρων πλάτους σαν ένας 4τροχος νάνος, με διαστάσεις που πλέον η εποχή της ασφάλειας και της τεχνολογίας δεν επιτρέπει. Σχεδιαστικά, τα δύο αυτοκίνητα διατηρούν αρκετούς δεσμούς που τα κάνουν άμεσα άκρως θελκτικά και αυτό αποτελεί επιτυχία των δύο υπεύθυνων σχεδιαστικών τμημάτων της Fiat, έστω και αν τις δύο δημιουργίες χωρίζει σχεδόν μισός αιώνας. Και στις δύο περιπτώσεις κυριαρχούν οι καμπύλες, πιο απλωμένες στο νέο μοντέλο, πιο άμεσες στο παλαιό, με στοιχεία όπως τα διπλά φωτιστικά σώματα εμπρός ή τα κάθετα πίσω να εξελίσσουν το παρελθόν. Ακόμη και η ανοιγόμενη οροφή του παλαιού, βρίσκει την εξέλιξή της στην πανοραμική του νέου, συνδέοντας περαιτέρω τις δύο αυτοκινητικές δημιουργίες.
Ευχαριστούμε το Οινοποιείο Οινότρια Γη, Κώστα Λαζαρίδη, για την παραχώρηση των χώρων του για τη φωτογράφηση. Το κτήμα βρίσκεται στο 2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου και στο internet μπορείτε να το βρείτε στο www.domaine-lazaridi.gr

Πιο compact δεν γίνεται. Μπροστά στο παλαιό 500, ακόμη και το σύγχρονο Fiat 500 δείχνει... γίγαντας.

Πιο compact δεν γίνεται. Μπροστά στο παλαιό 500, ακόμη και το σύγχρονο Fiat 500 δείχνει... γίγαντας.

Toyota
moto