5 φωτογραφίες »

Ανανεωμένο Jeep Compass & σε ειδική έκδοση

16.641 Επισκέψεις στο άρθρο (29/1/2021)

Το Jeep Compass ανανεώθηκε εξωτερικά, αν και οι μεγάλες αλλαγές κρύβονται στην καμπίνα του, εκεί όπου συναντούμε μια εντελώς νέα διάταξη στο ταμπλό. Παράλληλα, είναι το δεύτερο από τα μοντέλα της Jeep που παρουσιάζεται στην ειδική έκδοση 80th Anniversary, για τον εορτασμό των 80 χρόνων της μάρκας.

 


Το 2021 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Jeep γιατί γιορτάζει τα 80α της γενέθλια με τη διάθεση των πρώτων Plug-in Hybrid μοντέλων στην ιστορία της, των νέων Renegade 4xe και Compass 4xe. Πέραν αυτού, η αμερικανική φίρμα είχε ανακοινώσει από το περασμένο φθινόπωρο τον ερχομό της ειδικής, εορταστικής έκδοσης 80th Anniversary, νέος εκπρόσωπος της οποίας γίνεται το ανανεωμένο Compass που βλέπετε στις οθόνες σας.

Αισθητικά, το ανανεωμένο Compass διατηρεί την επιβλητική του εμφάνιση, ενσωματώνοντας μερικές αλλαγές στο ντιζάιν όπως για παράδειγμα τον ανασχεδιασμένο εμπρόσθιο προφυλακτήρα με τους μεγαλύτερους αεραγωγούς. Η χαρακτηριστική μάσκα της Jeep δίνει και εδώ το «παρών», ούσα πλαισιωμένη από τους ανασχεδιασμένους προβολείς που πλέον έχουν άλλη διάταξη των φωτιστικών σωμάτων στο εσωτερικό τους. Από εκεί και έπειτα, το εικαστικό σύνολο στο εξωτερικό ολοκληρώνεται με τις νέας σχεδίασης ζάντες 18 ιντσών, αποκλειστικά για την ειδική αυτή έκδοση που θα εγκαινιάσει στην ουσία την ευρωπαϊκή καριέρα του ανανεωμένου Compass.

Αντίθετα με το εξωτερικό, ριζικές είναι οι αλλαγές που βρίσκει κανείς ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού του ανανεωμένου Compass. Σε πρώτο πλάνο το νέο τριάκτινο, πολυλειτουργικό τιμόνι, πίσω από το οποίο εδράζεται ο ψηφιακός πίνακας οργάνων. Ωστόσο τις εντυπώσεις κλέβει η νέα «αιωρούμενη» wide οθόνη αφής του συστήματος infotainment που δεσπόζει ψηλά στο κέντρο του νέου ταμπλό και πάνω ακριβώς από τους δύο μακρόστενους κεντρικούς αεραγωγούς. Πλήρως ανασχεδιασμένα είναι τα πλήκτρα για τη διαχείριση του κλιματισμού χαμηλότερα καθώς επίσης και η κονσόλα με τον επιλογέα ταχυτήτων και τα κουμπιά για μερικές βασικές λειτουργίες. Παρόλο που δεν έχουμε πολλές εικόνες προς το παρόν στη διάθεσή μας, αυτό που φαίνεται είναι πως το ταμπλό αποχωρίζεται την μονοκόμματη λογική με τις μεγάλες καμπύλες και υιοθετεί ένα μοτίβο με δύο «στρώσεις» με δερμάτινες λεπτομέρειες στην συγκεκριμένη έκδοση.

Όσον αφορά στα κινητήρια σύνολα του ανανεωμένου Compass, οι πληροφορίες που προσφέρονται από την Jeep σε αυτή την φάση έρχονται με το σταγονόμετρο. Έτσι, γνωρίζουμε ότι θα έχει στην φαρέτρα του κινητήρες βενζίνης, diesel, αλλά και Plug-in υβριδικές επιλογές και αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως θα πάρει ατόφια την γκάμα μοτέρ του Compass που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Αναλυτικότερα, μιλάμε για τον νεότερο τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα Firefly 1,3 λτ. σε δύο εκδόσεις ισχύος με 130 και 150 ίππους και ροπή 270 Nm και αναφορικά με το diesel για τον 1,6 λίτρων MultiJet ΙΙ που αποδίδει 130 άλογα με 320 Nm ροπής. Η Plug-in υβριδική έκδοση του Compass έχει ως βάση τον 1.300άρη βενζινοκινητήρα που σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα αποδίδει είναι 190 ή 240 άλογα και συνδυάζεται αποκλειστικά με 6άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. 

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως, η 80th Anniversary είναι μια συλλεκτική έκδοση που θα είναι διαθέσιμη σε όλη τη γκάμα της Jeep, ήτοι στα Renagade, Compass, Wrangler και Gladiator. Η ειδική σειρά βασίζεται στις πιο δημοφιλής εκδόσεις των μοντέλων και προσφέρει στο βασικό εξοπλισμό κορυφαία συστήματα άνεσης και ασφάλειας, αλλά και μοναδικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Μετά την παρουσίαση του Renegade 80th Anniversary, που είναι ήδη διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά, και του Compass 80th Anniversary θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες εκδόσεις των υπολοίπων μοντέλων το 2ο τρίμηνο του έτους.

Το ανανεωμένο Jeep Compass θα έρθει στην χώρα μας προς τα τέλη Μαΐου και όσον αφορά στις τιμές, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, αν και υπάρχουν μερικές αποχρώσες ενδείξεις ότι θα ανέβουν λίγο ψηλότερα, λόγω της συνολικής αναβάθμισης του μικρομεσαίου SUV.

 

Toyota
moto