2 φωτογραφίες »

Το Toyota GR Yaris πέτυχε χρόνο 8:14.93 στο Ring (+video)

5.201 Επισκέψεις στο άρθρο (8/4/2021)

To ιαπωνικό hot hatch που έχει κλέψει τις καρδιές των petrolheads μπήκε στην διάσημη πίστα του Nurburgring και κατάφερε να σημειώσει χρόνο 8:14.93. Δείτε το video.


To νέο Toyota GR Yaris είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο hot μοντέλα των τελευταίων ετών. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως αντλεί το ενδιαφέρον των απανταχού petrolheads, αφού ο συνδυασμός του 1.600άρη turbo κινητήρα των 261 ίππων με μηχανικό κιβώτιο και με σύστημα τετρακίνησης πάνω σε τέτοιο αμάξωμα είναι εκρηκτικός!

Οι άνθρωποι πίσω από το κανάλι Sport Auto του Youtube αποφάσισαν να πάρουν ένα Toyota GR Yaris και να δοκιμάσουν να πετύχουν ένα γρήγορο γύρο στο Nurburgring. O χρόνος που κατάφεραν να κάνουν ήταν 8:14.93, γεγονός που φέρνει σίγουρα το ιαπωνικό hot-hatch μακριά από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα που έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στην διάσημη αυτή γερμανική πίστα. Tαυτόχρονα, ο χρόνος είναι αρκετά ανταγωνιστικός, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως το Toyota GR Yaris κοστίζει από 42.670 ευρώ στην Ελλάδα).

Το νέο GR Yaris είναι μια εξαιρετική σπορ κατασκευή, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει τις κόμπακτ διαστάσεις ενός μικρού μοντέλου με έναν ισχυρότατο τρικύλινδρο 12βάλβιδο turbo κινητήρα βενζίνης 1,6 λίτρων, ο οποίος προσφέρει 261 ίππους και 360 Nm ροπής, και το σύστημα τετρακίνησης GR-FOUR (σ.σ. η ονομασία παραπέμπει στην τετρακίνηση GT-FOUR της Celica) της Toyota που έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την ισχύ που πηγαίνει σε κάθε τροχό, ενώ ταυτόχρονα είναι απλό και ελαφρύ.

Εμβαθύνοντας λίγο στα τεχνικά στοιχεία του GR Yaris, η ισχύς διοχετεύεται στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων και του νέου συστήματος GR-FOUR, που προαναφέραμε. Παράλληλα χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης για τον εμπρόσθιο και οπίσθιο άξονα, κάτι που σύμφωνα με τη μάρκα επιτρέπει την κατανομή της ροπής ολοκληρωτικά είτε στον εμπρόσιθιο άξονα, είτε στον πίσω.
 
Όσον αφορά στο αμάξωμα, αυτό κατασκευάζεται κυρίως από ελαφριά υλικά μεταξύ των οποίων και αρκετά τμήματα από ανθακονήματα, ενώ το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για το καπό, τις πόρτες και την πόρτα του χώρου αποσκευών. Ως αποτέλεσμα έχουμε το βάρος του μοντέλου να ανέρχεται στα 1.280 κιλά με τη αναλογία κιλών ανά ίππο να φτάνει τα 4,9 κιλά. Το 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε 5,5 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα.
 
Τρία προφίλ οδήγησης είναι διαθέσιμα, τα οποία αλλάζουν την κατανομή της ισχύος στους δύο άξονες. Σε κανονική λειτουργία, η κατανομή της ισχύος εμπρός/πίσω είναι 60:40. Στο προφίλ Sport μετατοπίζεται προς τα πίσω, σε 30:70, ενώ στο προφίλ Track η βασική ρύθμιση είναι 50:50. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει όποιο προφίλ οδήγησης επιθυμεί μέσω ενός μπουτόν 4WD.
 

Mercedes
moto