4 φωτογραφίες »

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο σχεδίασης του νέου Nissan Qashqai

3.836 Επισκέψεις στο άρθρο (31/5/2021)

Η τρίτη γενιά Nissan Qashqai έρχεται στη χώρα μας για να διατηρήσει τα κεκτημένα και την κορυφή στην κατηγορία των C-SUV. Με αφορμή την διαθεσιμότητα του και στην ελληνική αγορά το AutoΤρίτη συζήτησε με τον υπεύθυνο σχεδίασης και vice-president της Nissan Europe, Matthew Weaver, που αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του best seller μικρομεσαίου SUV.

Η κατηγορία των οικογενειακών SUV έχει ανεξίτηλη την σφραγίδα του Nissan Qashqai. Με την έλευσή του στην ελληνική αγορά το δημοφιλές SUV είναι θέμα συζήτησης στον κόσμο της αυτοκίνησης. Με αφορμή την πρώτη επαφή μας με το νέο Nissan Qashqai, το AutoΤρίτη είχε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον υπεύθυνο σχεδίασης και αντιπρόεδρο της Nissan Europe, Matthew Weaver. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο Nissan Qashqai που ήρθε για να (ξανα)κυριαρχήσει.

O υπεύθυνος σχεδίασης και vice-president της Nissan Europe, Matthew Weaver

O υπεύθυνος σχεδίασης και vice-president της Nissan Europe, Matthew Weaver


AutoΤρίτη: Τι θέλετε να πετύχετε με το νέο Qashqai; Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχει κανείς βλέποντάς το;
«Η ποιότητα και οι top τεχνολογίες είναι στοιχεία που θέλει να δει κάποιος στο αυτοκίνητό του. Μπαίνοντας στο νέο Nissan Qashqai αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο. Είναι δεδομένη η τεχνολογική του αναβάθμιση, ενώ με τα μαλακά και ποιοτικά υλικά προσφέρεται μία πιο premium αίσθηση, χαρακτηριστικό που αναγνωρίζει και εκτιμά ο πελάτης».
 
Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο αυτοκίνητο;
«Η καμπίνα του Nissan Qashqai είναι πιο αναβαθμισμένη από ποτέ με πιο σαφή high-tech προσανατολισμό. Το νιώθει κανείς από την νέα υψηλότερης ανάλυσης wide οθόνη αφής 9 ιντσών μέχρι τις μοντέρνες υπηρεσίες της σύγχρονης εποχής, όπως τις over the air ενημερώσεις των 3D χαρτών του Navigation και τα συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης. Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε τεχνολογικά το μοντέλο, χωρίς ωστόσο να δυσκολέψουμε την χρήση του. Για τον λόγο αυτό, προσπαθήσαμε να απλοποιήσουμε οπτικά αλλά και χρηστικά κάθε λειτουργία του Nissan Qashqai. Με την διαδικασία που ονομάζουμε ‘vision noise' η ψηφιακή εμπειρία του μοντέλου είναι απλούστερη και ποιοτική ταυτόχρονα.



Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για ένα icon μοντέλο και πόσο βελτιωμένο μπορεί να εμφανιστεί;
«Το Nissan Qashqai ξεχωρίζει γιατί συνδυάζει φιλοσοφίες δύο διαφορετικών πολιτισμών. Από την μία πλευρά προβάλλει τον δυναμισμό και την πρακτικότητα που αναζητά ένας Ευρωπαίος οδηγός. Οι αναλογίες, οι ζάντες έως και 20 ιντσών, οι δυναμικές γραμμές στο πλάι είναι χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής προέλευσης. Ειδικά οι ζάντες και οι θόλοι είναι σημεία αναφοράς που εντυπωσιάζουν, όπως επίσης το «σβήσιμο» της οροφής στο παρμπρίζ αλλά και η μάσκα V-Motion στο μπροστά μέρος. Στον αντίποδα, αν γίνουμε περισσότερο παρατηρητικοί, βλέπουμε επιρροές του ιαπωνικού πολιτισμού. Οι δεξιοτεχνίες στον σχεδιασμό και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι στοιχεία που ισορροπούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και συνθέτουν ένα ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα».
 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ariya είναι η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του νέου Nissan Qashqai;
«Τα δύο μοντέλα ξεκάθαρα συνδέονται μεταξύ τους, κυρίως στην αεροδυναμική τους σχεδίαση. Όπως στο Ariya, έτσι και στο Qashqai σού δίνεται η αίσθηση πως είναι ένα αέρινο στην δημιουργία και την κίνησή του αυτοκίνητο. Μην ξεχνάμε πως το Qashqai έχει πλέον ως επιλογή mild hybrid σύστημα 12V, προβάλλει και αυτό μία premium αίσθηση αλλά ως πρακτικότερο αυτοκίνητο απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος πελατών».


 
Ειδικά στο ζήτημα της ευρυχωρίας, το Qashqai μεγάλωσε αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
«Η ανάγκη είναι μητέρα της έμπνευσης. Στην περίπτωση του Nissan Qashqai δεν θέλαμε να αυξήσουμε υπερβολικά το μήκος και τις διαστάσεις γενικότερα. Διατηρήσαμε τις compact αναλογίες, προσφέροντας όμως μεγαλύτερη ευρυχωρία και πρακτικότητα. Ήταν μία πρόκληση για εμάς να δημιουργήσουμε ένα πρακτικό αλλά και δυναμικό ταυτόχρονα μοντέλο στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV».
 
AutoΤρίτη: Θα έχουμε N Line έκδοση;
«Αυτή την στιγμή η top έκδοση είναι η Techna +, αλλά ανέκαθεν η εξατομίκευση και η ποικιλία των εξοπλισμών ήταν στόχος μας. Πάντα αναζητάμε special εκδόσεις οπότε στο μέλλον θα δούμε και N-Line έκδοση Nissan Qashqai». 

peugeot
NISSAN