" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  4/12/2007

Οικονομική οδήγηση

Διαβάστηκε από 6569 αναγνώστες Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/12/2007
Με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς, η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης είναι επιτακτική. Ο οδηγός είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κατανάλωση του αυτοκινήτου του, που σημαίνει ότι ανάλογα με τον τρόπο οδήγησής του, εκείνη αυξάνεται ή μειώνεται.


Κίνηση στην πόλη

Στην πόλη, η τιμή της κατανάλωσης είναι σημαντικά αυξημένη και αυτό γιατί η κίνηση με μικρές ταχύτητες και τα συνεχόμενα σταμάτα / ξεκίνα την επιβαρύνουν. Ο οδηγός πρέπει να κινείται πάντα στην ωφέλιμη περιοχή του κινητήρα (εκεί όπου αποδίδεται η μέγιστη τιμή της ροπής του) και να αποφεύγει τις απότομες εκκινήσεις και επιβραδύνσεις.

Κίνηση στην εθνική

Στην εθνική η κατανάλωση μπορεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την κίνηση στην πόλη και αυτό γιατί μπορείτε να κινείστε με μια σταθερή ταχύτητα για αρκετά χιλιόμετρα. Ανάλογα με την κλιμάκωση του κιβωτίου και τις σχέσεις που διαθέτει το αυτοκίνητό μας, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά την κατανάλωση, έχοντας πάντα ως στόχο να βρισκόμαστε στην περιοχή της ροπής του κινητήρα. Απότομη πίεση του πεντάλ του γκαζιού με μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση και γι αυτό καλύτερα να επιταχύνετε κατεβάζοντας ταχύτητα στο κιβώτιο -αν χρειαστεί.

Κίνηση σε επαρχιακό οδικό δίκτυο

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ο οδηγός πρέπει να καταφεύγει συχνά στον επιλογέα ταχυτήτων, αφού οι στροφές και οι ανηφόρες αυξάνουν την κατανάλωση. Και πάλι, η περιστροφή του κινητήρα στο ωφέλιμο φάσμα του μπορεί να την μειώσει. Μια σχέση πάνω στο κιβώτιο επιφέρει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης σε δρόμο με στροφές, ενώ σε ανηφόρες, καλό είναι να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα.

Tips για μειωμένη κατανάλωση

• Κινούμαστε με τη σωστή ανά περίπτωση σχέση στο κιβώτιο, ώστε ο κινητήρας να βρίσκεται στο ωφέλιμο φάσμα περιστροφής του.
• Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Κατά την επιβράδυνση χρησιμοποιούμε και το κιβώτιο κατεβάζοντας σχέσεις, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να φρενάρει με τη βοήθεια του κινητήρα
• Ελέγχουμε συχνά την πίεση στα ελαστικά μας.


περισσότερα »

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ - Τελευταία νέα