Το smart fortwo.

Στα χέρια της Daimler το μέλλον της smart

1.751 Επισκέψεις στο άρθρο (26/3/2019)

Η Daimler σύντομα θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της smart. Διαβάστε γιατί εταιρεία κατασκευής mini αυτοκινήτων κινδυνεύει να χάσει την στήριξη της Μercedes.

Δυσοίωνο είναι το μέλλον της smart σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το στρατόπεδο της Daimler και λένε πως τον Μάιο, όταν θα λήξει η προεδρία του Dieter Zetsche και θα αναλάβει ο Ola Kallenius, ο νέος CEO θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Σημαντικός παράγοντας για τις σκέψεις αυτές της Daimler είναι οι μικρές πωλήσεις που πετυχαίνει η εταιρεία. Η smart σημείωνε πολύ θετική πορεία κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι το 2004, ωστόσο η Daimler έχει παρατηρήσει πως υπάρχει σταδιακή και σημαντική πτώση των μοντέλων της εταιρείας όσον αφορά τις νέες ταξινομήσεις. Το smart EQ fortwo δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του και της μικρής ηλεκτρικής αυτονομίας που προσφέρει, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι, ακόμα και η μάρκα συνεργαστεί με την Renault στην κατασκευή της επόμενης γενιάς, το κόστος παραγωγής δεν θα μειωθεί σημαντικά ώστε να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Daimler.
 
H smart πούλησε 128.802 αυτοκίνητα το 2018, όντας αρκετά μακριά από τις 200.000 πωλήσεις που έθεσε ως στόχο η Daimler. Aκόμα, σαν να μην έφτανε αυτό, ο οίκος επενδύσεων Εvercore ISI σημείωσε πως η smart ζημίωσε την Mercedes κατά 500-700 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που για πολλούς θα μπορούσε να είχε επενδύσει η μάρκα στην ανάπτυξη ηλεκτρικής τεχνολογίας για την μεγάλη και κερδοφόρα γκάμα της.

Η Κatrin Adt, επικεφαλής της smart εδώ και ένα χρόνο έχει παραδώσει τις προτάσεις της για να γίνει ξανά η μικρή αυτή ημι-ανεξάρτητη εταιρεία κερδοφόρα. Μία από αυτές είναι να μετακινηθεί η παραγωγή των μοντέλων της στην Κίνα. Θα γίνει όμως κάτι τέτοιο;
 

Mercedes
moto