Εσείς τι περιμένετε για το αυτοκίνητο από τη επόμενη κυβέρνηση;

2.187 Επισκέψεις στο άρθρο (28/6/2019)

Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα; Ποια είναι η σημαντικότερη τομή που πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον; Και τελικά τι ελπίζετε να δείτε από την επόμενη βουλή;


Το αυτοκίνητο περνάει πάντα στα ψιλά των προγραμμάτων των κομμάτων, όμως με τα χρόνια έχουν μαζευτεί ένα σωρό προβλήματα που έχουν δημιουργήσει απίστευτες στρεβλώσεις στην αγορά και πλέον γίνονται εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό του στόλου.

Ένας παλιός στόλος είναι καταστροφικός για το περιβάλλον, ιδιαίτερα βλαβερός για την υγεία μας και επικίνδυνος για την ασφάλειά μας. Οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην αγορά αυτοκινήτου δεν έχουν να κάνουν με την αύξηση των πωλήσεων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στον χώρο του αυτοκινήτου, αλλά κυρίως με το περιβάλλον, την υγεία, και την ασφάλειά μας.

Τι μπορεί να γίνει όμως και τι πρέπει να γίνει; Σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον, είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης. Από τη μία ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης (ΕΤΤ) είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη με τον κυβισμό, όταν η χωρητικότητα του μοτέρ δεν ταυτίζεται σε κανένα επίπεδο με το μέγεθος, τις επιδόσεις, την πολυτέλεια ή την κατηγορία και τελικά την τιμή του αυτοκινήτου. Έτσι έχουμε premium μοντέλα με χαμηλό ΕΤΤ χάρη στα μικρά μοτέρ τους, ενώ άλλα φορολογούνται περισσότερο γιατί έχουν μεγαλύτερα μοτέρ. Η περίπτωση της Mazda που πετυχαίνει χαμηλές καταναλώσεις και ρύπους με δίλιτρα μοτέρ είναι το παράδειγμα που βγάζει μάτι σε ότι αφορά την αδικία του συστήματος.

Μετά είναι ο φόρος πολυτελείας και η εργοστασιακή τιμή που είναι τόσο χαμηλά που πιάνει τα πάντα. Τα νέα μοντέλα είναι φορτωμένα με τεχνολογία που κάνει την εργοστασιακή τιμή ψηλή. Δεν χρειάζονται κι άλλο φόρο. Αλλιώς θα γεμίσουμε με «γυμνά» και τεχνολογικά ξεπερασμένα αυτοκίνητα.

Και φυσικά οι πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση που πρέπει να παρθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για τις επενδύσεις στις υποδομές και την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Χώρια αποφάσεις για τον δακτύλιο, το πάρκινγκ τα τέλη κυκλοφορίας και ένα σωρό άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Εσείς τι θέλετε να δείτε να αλλάζει; Τι θα θέλατε να γίνει πρώτα; Και τελικά τι πραγματικά περιμένετε να αλλάξει;

Mercedes
moto