Με τους σύγχρονους βενζινοκινητήρες η διαφορά στην κατανάλωση σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες είναι πραγματικά μικρή με αποτέλεσμα να μην αξίζει τις 2.000 ευρώ παραπάνω για αγορά.

Μικρό και ντίζελ: Έχουν νόημα τα έξτρα 2 χιλιάρικα;

3.174 Επισκέψεις στο άρθρο (12/7/2019)

Αξίζει διαφορά 2.000 ευρώ, σχεδόν 15% περισσότερο, για να αγοράσεις ένα μικρό με μοτέρ ντίζελ; Δεν είναι τα νέα μοτέρ βενζίνης καλύτερη αγορά όταν έχουν παρόμοιες καταναλώσεις, περισσότερο γκάζι και χαμηλότερη τιμή;


Όσο το ντίζελ ερχόταν με την υπόσχεση της χαμηλής κατανάλωσης και ρύπων, και άρα τελών κυκλοφορίας, υπήρχε καλός λόγος να ξηλωθεί κανείς και να δώσει τη διαφορά. Ακόμη και αν η απόσβεση αργούσε κάνα-δύο χρόνια, η καθημερινότητα, με πιο αραιά γεμίσματα και λιγότερα τέλη, γινόταν λίγο πιο υποφερτή οικονομικά.

Όμως η διαφορές έχουν μειωθεί. Ο νέος τρόπος μέτρησης ρύπων και κατανάλωσης έκανε τους κατασκευαστές να φτιάξουν νέα μοτέρ με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους. Στην πράξη, όχι μόνο στα χαρτιά. Το αποτέλεσμα είναι ειδικά τα μικρά μοντέλα σήμερα, που μπορούν να έχουν τα μικρότερα μοτέρ βενζίνης να μην καίνε τίποτα. Την ίδια στιγμή έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του βενζινοκινητήρα που ταιριάζουν καλύτερα στην κατηγορία.

Όπως και να έχει, άλλο είναι ένα πρόθυμο, στροφάτο και νευρικό μοτέρ σε ένα μικρό, και άλλο ένα αργόστροφο ντίζελ, που παρά τη ροπή του, θυμίζει περισσότερο φορτηγό παρά αυτοκίνητο πόλης. Αν προσθέσεις και το θόρυβο, ειδικά στην Ελλάδα που τα παράθυρα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, η ησυχία που προσφέρει η βενζίνη είναι ακόμη ένα θετικό.

Με όλα τα θετικά της βενζίνης στην κατηγορία και με τις διαφορές στην κατανάλωση να έχουν φτάσει μια ανάσα, η διαφορά στην τιμή είναι λιγότερο εύκολο να δικαιολογηθεί. Εκτός και αν υπάρχει πολύ ειδική χρήση, δηλαδή με οδήγηση τον αυτοκινητόδρομο σε ποσοστό πάνω από 80% της χρήσης, το ντίζελ δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερη οικονομία, και ο χρόνος απόσβεσης γίνεται αστείος, ακόμη και στην Ελλάδα που κρατάμε τα αυτοκίνητα 10 χρόνια.

Δεν είναι περίεργο που η αγορά έχει στραφεί στην βενζίνη σε αυτή την κατηγορία. Δείγμα αυτής της στροφής είναι και το ότι αρκετά μικρά μοντέλα πλέον είτε δεν λανσάρονται με ντίζελ, είτε σταματούν να προσφέρονται με ντίζελ.

Εσείς όμως τι λέτε; Βρίσκετε ακόμη λόγο να αγοράσετε ντίζελ μικρό; Ή κάνατε την στροφή και εσείς στη βενζίνη; Και ποιο μοντέλο είναι αυτό που τελικά αγοράζετε; Μήπως αλλάξατε και μάρκα διαλέγοντας ένα καλύτερο μοτέρ βενζίνης; Τι λέτε;

Mercedes
moto