Γιατί, πότε και πόσο θα ακριβύνουν τα μίνι μοντέλα;

5.662 Επισκέψεις στο άρθρο (18/11/2019)

Η εποχή που αγόραζες καινούργιο αυτοκίνητο με λιγότερα από 10.000 ευρώ ετοιμάζεται να μας αφήσει ανεπιστρεπτί. Τα νέα μίνι μοντέλα θα είναι ακριβότερα, και μάλλον λιγότερα. Γιατί;

Το όριο των 10.000 ευρώ ήταν για πολύ καιρό η τιμή κάτω από την οποία ξεκινούσαν τα μίνι μοντέλα. Ήδη σήμερα δεν υπάρχει έκδοση Panda, C1, 108, Aygo, Up, i10 και Picanto κάτω από 10.000. Και οι τιμές θα πάνε μόνο προς τα πάνω.

Σήμερα οι απαιτήσεις σε ένα αυτοκίνητο έχουν αλλάξει. Έτσι ένας κατασκευαστής δεν μπορεί να λανσάρει ένα μοντέλο, όσο μικρό και αν είναι, που να μην παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας, τεχνολογίας, ποιότητας κύλισης και κατασκευής. Και στα δέκα χιλιάρικα αυτά δεν γίνονται.

Σήμερα οι κινητήρες πρέπει να είναι εξελιγμένοι ως προς τους ρύπους, την κατανάλωση, την επίδοση, την απόδοση αλλά και τον τρόπο λειτουργίας. Τα πέντε αστέρια στις δοκιμές EuroNCAP έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολα να επιτευχθούν από μικρά αυτοκίνητα. Τα συστήματα ψυχαγωγίας, αλλά και ασφάλειας που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών και υπολογιστών είναι επίσης ακριβά και πλέον αναμενόμενα σε κάθε αυτοκίνητο. Από αυτόματα φώτα μέχρι αυτόματο cruise control, και από οθόνες μέχρι κλιματισμό, το κόστος ανεβαίνει.

Και μετά είναι οι απαιτήσεις για ηλεκτρικές και υβριδικές εκδόσεις που φυσικά θα επιβαρύνουν και το κόστος των συμβατικών μοντέλων προκειμένου να μείνουν προσιτές.

Είναι τέτοια η αλλαγή που περιμένουμε στη μίνι κατηγορία, που πολλοί κατασκευαστές απλά θα αποχωρήσουν αφού η παραγωγή θα είναι ασύμφορη, ή η πώληση σε υψηλότερη τιμή αδύνατη. Ακόμη και η Hyundai που είναι η πρώτη μάρκα σε value for money αύξησε την τιμή της νέας γενιάς τους i10. Το νέο μοντέλο είναι σημαντικά καλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει σε μίνι μοντέλο μέχρι σήμερα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας και αποτελεί τον πρωτεργάτη μιας νέας φάσης της κατηγορίας που θα την κάνει συνολικά καλύτερη αλλά και ακριβότερη.

Εσείς τι λέτε; Πόσο παραπάνω μπορεί να δώσει κανείς για ένα μίνι μοντέλο; Και μήπως είναι ώρα να αγοράσετε τώρα πριν τα νέα μοντέλα γίνουν ακριβότερα; Ή θα πάτε σε μικρό και θα αφήσετε τα μίνι τελείως; Τι λέτε;

Toyota
moto