H Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία ελπίζουν ότι η VW θα επανεξετάσει τις επιλογές της.

Τρεις χώρες ερίζουν για το εργοστάσιο της VW

5.611 Επισκέψεις στο άρθρο (17/10/2019)

Μετά τις δεύτερες σκέψεις που κάνει η Volkswagen για την αρχική απόφαση που πήρε να χτίσει το νέο της εργοστάσιο στην Τουρκία, άλλες βαλκανικές χώρες μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι» προκειμένου να είναι αυτές που θα φιλοξενήσουν την επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ!


Σύμφωνα με αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία ελπίζουν ότι η VW θα επανεξετάσει τις επιλογές που είχε πριν πάρει την απόφαση να χτίσει το νέο της εργοστάσιο στη Τουρκία. Απόφαση η οποία προς ώρας έχει μπει στον πάγο, λόγω της επίθεσης των Τούρκων στη Συρία.
 
Η εν λόγω επένδυση θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες για μια αυτοκινητοβιομηχανία σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες, οι οποίες έχουν αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει πάρει πολύ «ζεστά» το θέμα και είναι έτοιμη να ενισχύσει την προσφορά της και σχεδόν να διπλασιάσει τις επιχορηγήσεις προς τη VW σε 260 εκατομμύρια ευρώ από τα αρχικά 135 εκατομμύρια ευρώ.
 
Από τη μεριά της η Ρουμανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε πως ξεκίνησε νέες συνομιλίες με τη VW προκειμένου να είναι αυτή που θα πάρει την επένδυση. Μάλιστα ένα από θα ατού της Ρουμανίας είναι πως ήδη φιλοξενεί τα εργοστάσια της Ford και της Dacia (που ανήκει στη Renault).
 
Τέλος ενδιαφέρον έχει δείξει και η Σερβία. Με δηλώσεις του ο επικεφαλής του σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Marko Cadez ανέφερε πως «μια επένδυση της VW θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα ωφελήσει τη VW, επειδή η περιοχή εξακολουθεί να διαθέτει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό». Ωστόσο ένα από τα μειονεκτήματα της χώρας είναι το γεγονός πως δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι της δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στις χώρες μέλη.
 
Να σημειώσουμε πως μέχρι αυτή τη στιγμή η VW δεν έχει πάρει καμία οριστική απόφαση για την επένδυση που έχει αποφασίσει να κάνει στη Σμύρνη, ωστόσο όπως τα αίσχη των Τούρκων, έβαλαν και πάλι στο παιχνίδι τους υπόλοιπους «μνηστήρες».   

peugeot
skoda