Δοκιμές αυτόνομης οδήγησης στο δρόμο

2.237 Επισκέψεις στο άρθρο (29/1/2019)

Η Zenuity, θυγατρική της Volvo, πήρε έγκριση για τη δοκιμή συστημάτων αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 στους δημόσιους δρόμους της Σουηδίας υπό μερικές βασικές προϋποθέσεις.

Η σουηδική υπηρεσία μεταφορών έδωσε άδεια στην Zenuity, την κοινοπραξία μεταξύ Volvo και Veoneer, να εκτελεί δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε δημόσιους δρόμους. Οι εν λόγω δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε αυτοκινητόδρομους, με άρτια εκπαιδευμένους οδηγούς ασφαλείας πίσω από το τιμόνι, αν και στην ουσία δεν θα έχουν τα χέρια τους πάνω σε αυτό παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη.
 

Οι δοκιμές αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 θα διεξαχθούν στον αυτοκινητόδρομο Ε4 μεταξύ Στοκχόλμης και Μάλμο, στο δρόμο μεταξύ Γιόνκοπινγκ και Γκέτεμποργκ και στον αυτοκινητόδρομο E6 μεταξύ Γκέτεμποργκ και Μάλμο με μέγιστη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Veoneer, κος Τόμας Γιόνσον, δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουν πότε η Zenuity θα μπορούσε ενδεχομένως να δοκιμάσει αυτόνομα συστήματα χωρίς οδηγό ασφαλείας στο όχημα.

Κλείνοντας, σημειώνουμε πως, η Zenuity διεξάγει δοκιμές στη Σουηδία για τη συλλογή δεδομένων γύρω από την ανάπτυξη αυτόνομων λειτουργιών και αισθητήρων, ενώ η Volvo διεξάγει ξεχωριστές δοκιμές για να συλλέξει δεδομένα προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία και τη συμπεριφορά του οδηγού. Τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν να πωλούνται εντός του 2021, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της μάρκας, οι οποίοι εκτός αυτού υποστηρίζουν πως, το ένα τρίτο των ετήσιων πωλήσεων τους θα αφορά τέτοιου είδους οχήματα έως το 2025.

Toyota
moto