Έρευνα AutoΤρίτη: Το κόστος service των best-seller μικρομεσαίων

126.885 Επισκέψεις στο άρθρο

Ποια είναι τα έξοδα για τα service ενός μικρομεσαίου και ποιο το κόστος για κάποιο βασικό ανταλλακτικό; Δείτε αναλυτικά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι των 12 best-seller μικρομεσαίων για την 5ετη συντήρηση τους. 


Από 384 έως 1.293 ευρώ το Service για τα μικρομεσαία στα 5 χρόνια
Συχνά κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου ο αγοραστής «ξεχνά» το κόστος που θα τον επιβαρύνει μακροπρόθεσμα και «υπολογίζει» μόνο τα βασικά (τέλη, καύσιμα, ασφάλεια κλπ.). Το κόστος συντήρησης (service) που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής για το εκάστοτε μοντέλο είναι ένα «έξοδο» που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και καθορίζεται από τα χρονικά διαστήματα των service, από τις εργασίες που γίνονται στο όχημα και από τις τιμές (εργατικά και αναλώσιμα) της κάθε εταιρείας. Συγκεντρώσαμε το κόστος Service για 12 (13 με τις 2 εκδόσεις της Corolla) δημοφιλή μοντέλα της μικρομεσαίας κατηγορίας και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα 5 έτη χρήσης τους. 

Service με το χρόνο ή με τα χιλιόμετρα…
Tο πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου ορίζεται από τον κατασκευαστή και αφορά σε χρονικό ή χιλιομετρικό όριο. Αυτό σημαίνει πως είναι προκαθορισμένα τα ραντεβού σας στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα του κατασκευαστή μια φορά το έτος η ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει. Συνήθως το διάστημα αυτό ορίζεται στα 15.000 χλμ./έτος αφού άλλωστε αυτά είναι τα χιλιόμετρα που διανύει ένας μέσος χρήστης σήμερα ετησίως. Ωστόσο υπάρχουν και εταιρείες που ορίζουν μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων χιλιομέτρων όπως π.χ. η Opel στο θέμα μας, με 30.000 χλμ. ετησίως και 150.000 χλμ. στα 5 έτη, τα διπλάσια δηλαδή από τις περισσότερες εταιρείες. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές πως επωφελείται ο χρήστης που διανύει πολλά χιλιόμετρα ετησίως, με το κόστος έτσι στην 5ετία να μειώνεται αναλογικά σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες συντήρησης πρέπει να γίνονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο (όποιο από τα δύο έρθει πρώτο).

Από 77 έως 259 ευρώ ανά χρόνο το κόστος service 
Στο θέμα μας βρίσκουμε το ακριβές κόστος συντήρησης για την κατηγορία των 12 δημοφιλέστερων μοντέλων της αγοράς. Οι συνολικές τιμές κυμαίνονται από 384 έως και 1.293 ευρώ στην πενταετία ή αλλιώς από 77 ευρώ έως 259 ευρώ το χρόνο.

Κόστος βασικών ανταλλακτικών
Πέρα από το κόστος των προγραμματισμένων service, συλλέξαμε το κόστος μερικών ανταλλακτικών, αυτών που είναι πιο πιθανόν να αλλάξετε μέσα στην πενταετία. Αναλυτικότερα συγκεντρώσαμε τις τιμές από τα τακάκια και τις δισκόπλακες, το σύστημα δίσκο/πλατό και την μπαταρία. Οι τιμές όλες περιλαμβάνουν και το Φ.Π.Α, καθώς και την εργασία.

Αν δεν κάνετε τα service χάνετε την εγγύηση και μειώνετε την αξία του οχήματος
Αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης, τότε σε περίπτωση βλάβης δε θα σας καλύψει η εγγύηση του οχήματος, καθώς για να έχει ισχύ αναφέρεται ρητώς πως πρέπει να έχετε ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα που ορίζει ο κατασκευαστής.
 
Επιπλέον σε περίπτωση μεταπώλησης η αξία του αυτοκινήτου σας θα είναι μειωμένη και κατά πολύ. Δε θα πληρώνατε ποτέ τα ίδια χρήματα για ένα σωστά συντηρημένο όχημα, με ένα άλλο που δεν έκανε τα service του.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

NEO TRAFIC
moto