Ο Παντελής Πατέλος επί τω έργω, σημειώνοντας τις ενδείξεις του φωτόμετρου.

Mega Test φώτων σε 18 μικρομεσαία SUV

Διαβάστηκε από 252436 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 1/5/2019
 

Το Test Center του AutoΤρίτη δοκιμάζει τα φώτα 18 μικρομεσαίων SUV. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά που φωτίζουν περισσότερο, με ποια θα δείτε πιο μακριά, αλλά και πιο ξεκούραστα.

Το να βλέπεις καλά, μακριά και καθαρά, αλλά και το να σε βλέπουν οι άλλοι χωρίς να τους τυφλώνεις είναι το Α και το Ω όταν οδηγείς τη νύxτα. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά οι κατασκευαστές και για αυτό πειραματίζονται και εξελίσσονται συνεχώς ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των φώτων των αυτοκινήτων τους, υποσχόμενοι συνεχώς κορυφαία ορατότητα. Στην πράξη όμως  τι ισχύει πραγματικά;

Εμείς αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ακόμα μία μεγάλη δοκιμή που μπορείτε να διαβάσετε Μόνο Στο AutoΤρίτη και αφορά στην απόδοση των φωτιστικών σωμάτων –της μεσαίας σκάλας- των περισσότερων και δημοφιλέστερων μικρομεσαίων SUV. Συγκεκριμένα αξιολογήσαμε: 
  • Πόσο μακριά φέγγουν τα φώτα 
  • Την ένταση και την κατεύθυνση που είχε το παραγόμενο φως
  • Το εύρος αριστερά και δεξιά της φωτεινής δέσμης 
  • Τον χρωματισμό της δέσμης
Παράλληλα κρατήσαμε σημειώσεις σχετικά με το πόσο καλά φαίνεται το κάθε μοντέλο από ακόλουθα οχήματα, καθώς επίσης και τον εσωτερικό φωτισμό.

Ο ανθρώπινος παράγοντας
Η δοκιμή μας βασίστηκε σε δύο διαφορετικά δεδομένα. Το πρώτο ήταν η μέτρηση της έντασης του παραγόμενου φωτός από ειδικό φωτόμετρο και το δεύτερο ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα καθώς μπορεί να αναλύσει ποιοτικά δεδομένα, όπως το πόσο ξεκούραστη είναι η δέσμη, αλλά και να αντιληφτεί καλύτερα τη γενική εικόνα χωρίς να μπούμε σε δύσκολα τεχνικά μονοπάτια που ελάχιστοι καταλαβαίνουμε. Το φωτόμετρο μπορεί να μας δώσει αριθμητικές μετρήσεις από συγκεκριμένα σημεία. 

Πώς κάναμε τη δοκιμή
Αρχικά επιλέξαμε ένα μέρος όπου δεν υπήρχαν φώτα, ώστε να υπάρχει πλήρες σκοτάδι και όλα τα μοντέλα μας τοποθετήθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχαμε οριοθετήσει. Εκεί καθαρίσαμε καλά τα φωτιστικά σώματα ώστε να μην παρεμποδίζουν το φως και ρυθμίσαμε τη σκάλα των προβολέων στο ψηλότερο σημείο.
  • Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα μπροστά τοποθετήσαμε μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας από τα 15 έως τα 30 μέτρα διαγωνίως 6 κορίνες ανά τρία μέτρα. Για την αξιολόγηση λοιπόν χρησιμοποιήσαμε το φωτόμετρο, το οποίο τοποθετήσαμε σε ύψος ακριβώς ενός μέτρου από το έδαφος και μετρήσαμε πόσα lumen ήταν η ένταση σε εκείνο το σημείο.
  • Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα στα δεξιά, στα 35 μέτρα τοποθετήσαμε μια πινακίδα «STOP» σε ύψος 2,20 μέτρα, όσο δηλαδή είναι και σε δρόμο εντός πόλης, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο στα 55 μέτρα και μια κορίνα στα 70 μ.. Aντίστοιχα στην αριστερή πλευρά βάλαμε ένα παιδικό καρότσι στα 30 μέτρα και μια κορίνα χωρίς ανακλαστικά μέρη στα 60 μέτρα.
Δύο συντάκτες από τη θέση του οδηγού και του συνοδηγού, αλλά και εξωτερικοί παρατηρητές κατέγραφαν πόσο καλά βλέπουν τα εμπόδια, καθώς και τις λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη δέσμη και τη φωτεινότητα.

Να εστιάζει κοντά ή μακριά η φωτεινή δέσμη;
Σε πολλά μοντέλα οι κατασκευαστές προτιμούν η δέσμη φωτός να εστιάζει σχετικά κοντά στον πρόβολο το αυτοκινήτου αντί σε πιο μεγάλες αποστάσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως η έντονη φωτεινότητα μπροστά εξυπηρετεί ώστε τα φώτα του αυτοκινήτου στα αστικά περιβάλλοντα να μην επηρεάζονται-καλύπτονται από τα φώτα γύρω-γύρω (φωτεινές επιγραφές, φωτισμός δρόμου, φώτα άλλων αυτοκινήτων κ.ο.κ.) ή τις αντανακλάσεις αυτών σε βιτρίνες και λοιπές επιφάνειες με την ιδιότητα της αντανάκλασης.

Η σημασία του ύψους προβολέα 
Μια σημαντική παράμετρος σχετικά με την ορατότητα είναι το ύψος του προβολέα σε συνάρτηση με το ύψος της θέσης οδήγησης. Για παράδειγμα ένα σπορ χαμηλό αυτοκίνητο δεν στέλνει φως μεγάλης έντασης σε ύψος ενός μέτρου (το σημείο που τοποθετήσαμε το φωτόμετρο), αλλά χαμηλότερα, καθώς αυτό εξυπηρετεί καλύτερα την ορατότητα του οδηγού. Μάλιστα το συγκεκριμένο το επαληθεύσαμε και στο πεδίο της δοκιμής, όπου διαπιστώσαμε πως σε ύψος 80 εκ. ένα σπορ μοντέλο στην ίδια απόσταση είχε διπλάσια ένταση συγκριτικά με το ένα μέτρο.

Info
Τι κάνει το φωτόμετρο

Το φωτόμετρο μετράει την ένταση της δέσμης φωτός που δέχεται μια κάθετη στη δέσμη επιφάνεια. Η μονάδα μέτρησης είναι το lumen, το οποίο συμβολίζεται με lm.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δύο υβριδικά Audi Q7 με έως 465 PS

Hyundai Tucson Vs Peugeot 3008 Vs VW Tiguan

Στο δρόμο η ανανεωμένη Mercedes E-Class

Με +20 χιλιόμετρα αυτονομίας η Jaguar I-Pace

X-Trail με φουλ χώρους & καλή τιμή

Ρεκόρ πωλήσεων για την Audi το Νοέμβρη

Η Nissan στόλισε… LEAF

Audi A7 διαλύεται σε test drive (+vids)

Teaser της BMW M4 GT3

25 χρόνια Audi RS με R8, TT RS & RS3

Δοκιμή: Jeep Renegade με 180 PS

Mazda Skyactiv-X: Μοτέρ βενζίνης που «καίει» σαν diesel

H ΒΜW i8 της Alcantara

Ιδού το Nissan GT-R50 by Italdesign

Πήρε δική του A-Class μετά το δώρο του Best Car

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Διαβάστε live 30 δοκιμές

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

SEAT: Μοντέλα φυσικού αερίου που καίνε 3,5€/100 χλμ.

NISSAN: X-Trail με φουλ χώρους & καλή τιμή

RENAULT: All-new Renault CLIO. The best Clio ever! Ανακαλύψτε το...

MITSUBISHI: Οδήγησε τα όλα & αγόρασε από 10.240€

RENAULT: Δωρεάν Χειμερινός Έλεγχος

Δες: Τα ελαστικά της Γιουβέντους !

Σφακιανάκης επιλογές: 1.000€ επιδότηση ανταλλαγής

περισσότερα »