6 φωτογραφίες »

Νέα Mercedes-AMG CLA 35 Shooting brake (+video)

7.980 Επισκέψεις στο άρθρο (5/6/2019)

Η Mercedes-Benz παρουσίασε την κορυφαία shooting brake έκδοση της CLA, δια χειρός AMG, που συνδυάζει την ευρυχωρία που προσφέρει ένα τέτοιο αμάξωμα με καταιγιστικές επιδόσεις.

Η πιο πρόσφατη γενιά της CLA Shooting Brake έκανε ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον περασμένο Μάρτιο, μεγαλώνοντας σε διαστάσεις και χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Μέχρι πρότινος, η CLA 250 ήταν η ισχυρότερη έκδοση της γκάμας με 225 άλογα και 350 Nm ροπής από τον δίλιτρο turbo κινητήρα της μάρκας ωστόσο, οι άνθρωποι από το Αφάλτερμπαχ (σ.σ. εκεί βρίσκονται τα κεντρικά της AMG) δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Σήμερα, λοιπόν, η γερμανική premium μάρκα παρουσιάζει την κορυφαία σε ισχύ AMG έκδοση της CLA Shooting Brake, τη CLA 35, η οποία «ντύνεται» με έναν πιο «άγριο» μανδύα, όπως είθισται στα μοντέλα της AMG, κρύβοντας κάτω από το καπό της 306 ίππους. Η ιπποδύναμη αυτή προέρχεται από τον γνώριμο τετρακύλινδρο turbo M 260 βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 2,0 λτ. και αποδίδεται στις 5.000 σ.α.λ. με τη ροπή να ορίζεται στα 400 Nm, ούσα διαθέσιμη από τις 3.000-4.000 σ.α.λ.. Στο τεχνικό κομμάτι, εφοδιάζεται με twin-scroll turbo, μεταβλητό χρονισμό Camtronic και πατενταρισμένη σχεδίαση κωνικών κυλίνδρων για περιορισμό των τριβών και κατ΄επέκταση της κατανάλωσης.

Για την μετάδοση των 306 ίππων στο δρόμο φροντίζουν το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη AMG Speedshift DCT7-G και στη συνέχεια το σύστημα τετρακίνησης AMG Performance 4MATIC, το οποίο διαθέτει έναν ηλεκτρομηχανικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη στον πίσω άξονα για την μεταβλητή μεταφορά της ροπής ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς, με ποσοστό 50:50 αντίστοιχα.
 

Στο πεδίο των επιδόσεων η Mercedes-AMG υπόσχεται καταιγιστικές επιταχύνσεις με το 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 4,9 δλ. και την ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα να ορίζεται στα 250 χλμ./ώρα. Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο έχουν γίνει οι απαραίτητες βελτιωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αυξηθεί η στρεπτική ακαμψία, ενώ κάποια σημεία έχουν αντικατασταθεί με αλουμίνιο ούτως ώστε να μειωθεί το βάρος της CLA 35.

Πέραν αυτών, αρωγός για την σπορ οδική συμπεριφορά της νέας Mercedes-AMG CLA 35 είναι το σύστημα ρυθμιζόμενης ανάρτησης AMG Ride Control η οποία αλλάζει ύφος ανάλογα με το επιλεγμένο οδηγικό προφίλ μεταξύ των Slippery, Comfort, Sport, Sport+ και Individual. Στο εμπρός μέρος γίνεται χρήση της διάταξης με γόνατα McPherson, ενώ πίσω εφοδιάζεται με πολλαπλούς συνδέσμους τεσσάρων σημείων. Όσον αφορά στην πέδηση της ισχυρής CLA, υπεύθυνη για αυτή είναι οι τετραπίστονες monoblock δαγκάνες με δίσκους 350 χλστ. εμπρός και οι μονοπίστονες με δίσκους 330 χλστ. πίσω.

Τέλος, η CLA 35 ξεχωρίζει εμφανισιακά με τους νέους σπορ προφυλακτήρες, τους μυώδεις ώμους, την αεροτομή και τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης που πλαισιώνουν τον αεροδυναμικό διαχύτη, αλλά και τις πολυάκτινες ζάντες 18 ιντσών –προαιρετικά 19άρες- της Mercedes-AMG. Στο εσωτερικό, από την άλλη, τονίζονται οι σπορ καταβολές του μοντέλου με τα bucket καθίσματα της AMG Performance, τα πεντάλ αλουμινίου και το flat bottomed τιμόνι που κοσμείται από το λογότυπο της AMG στο κάτω μέρος. Για ακόμη μια φορά τα βλέμματα τραβάει το σύστημα MBUX της premium μάρκας με το μεγάλο πάνελ που περικλείει δύο οθόνες 10,25 ιντσών (σ.σ. μία παίζει το ρόλο του πίνακα οργάνων και μια χρησιμοποιείται για το infotainment) το οποίο δεσπόζει στο ταμπλό.

Το ντεμπούτο του μοντέλου αναμένεται τον Σεπτέμβριο στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (σ.σ. ανοίγει τις πύλες του στις 12 Σεπτεμβρίου), ενώ το εμπορικό λανσάρισμα θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

Mercedes
moto