Ποια μάρκα θεωρείτε ότι έχει την καλύτερη λιμουζίνα;

Ποια είναι η καλύτερη λιμουζίνα; Α8, 7άρα ή S-Class;

10.603 Επισκέψεις στο άρθρο (4/11/2019)

Η Audi έχει το Α8, η BMW την 7άρα, η Mercedes την S-Class. Όλα αποτελούν τις κορυφαίες προτάσεις των τριών premium Γερμανών, τις… ναυαρχίδες τους. Για εσάς όμως, στο άκουσμα της λέξης «λιμουζίνα», ποιο μοντέλο σας έρχεται στο νου;

Η κατηγορία αυτή είναι ανύπαρκτη από πλευράς πωλήσεων στην Ελλάδα, αφού το σύνολο των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 2018 δεν έφτασε καν τα 40.  Όσο για το πρώτο εξάμηνο του 2019; Ο αριθμός είναι 25 αυτοκίνητα.
 
Η εικόνα αυτή όμως δε αντιπροσωπεύει την παγκόσμια αγορά. Σε παγκόσμια κλίμακα οι «λιμουζίνες» έχουν εμπορική ύπαρξη. Και επιπλέον, παρότι δεν «κάνουν» εκατομμύρια κομμάτια, αποτελούν τους σημαιοφόρους της κάθε μάρκας.
 
Από πλευράς πωλήσεων, η Mercedes S-Class είναι βασίλισσα με πωλήσεις πάνω από 80.000 μονάδες, η 7άρα ακολουθεί με σχεδόν ένα τέταρτο λιγότερες πωλήσεις, ενώ τόσο η Porsche με την Panamera, όσο και η Audi με το Α8 βρίσκονται κάτω από τα 15.000 αυτοκίνητα.
 
Είναι όμως άραγε τα δύο αυτά μοντέλα τόσο καλύτερα από τα υπόλοιπα; Οι Έλληνες αγοραστές έχουν διαφορετική άποψη δείχνοντας προτίμηση στη Panamera, μιας και αυτή πουλάει όσα αυτοκίνητα όλοι οι άλλοι μαζί.
 
Όμως εδώ τα πράγματα έχουν και άλλες παραμέτρους. Η κατηγορία αυτή έχει για παράδειγμα περιορισμούς στην προτίμηση. Από τη μία, πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα είναι εταιρικά ή κρατικά και ως εκ τούτου τα κριτήρια αγοράς δεν είναι ατομικά, αλλά με βάση το κόστος και την οικονομία κλίμακας. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Επιπλέον πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε ασφαλείας (αλεξίσφαιρα) ή και λιμουζίνες πολυτελείας, οπότε η αγορά τους εξαρτάται και από το ποιο μοντέλο χρησιμοποιούν ως βάση οι βελτιωτές.
 
Από την άλλη φυσικά είναι το θέμα του πρεστίζ. Και αυτό για τους ιδιώτες  αγοραστές είναι πολύ σημαντικό. Το Α8 δεν έχει κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη του κοινού, παρότι λέει ότι είναι το πιο έξυπνο αυτοκίνητο στον κόσμο. Ομοίως και η 7άρα με το οδηγοκεντρικό της προφίλ. Στο θέμα πρεστίζ, το αστέρι έχει ειδικό βάρος.

Έπειτα, λόγο έχουν η εικόνα, η τεχνολογία και η άνεση. Η Mercedes έχει το όνομα και στους τρεις αυτούς τομείς. Η BMW φυσικά δεν υστερεί, έχει όμως αφήσει ένα μέρος της αγοράς με το στόμα ανοιχτό ως προς τις σχεδιαστικές της προτιμήσεις, ενδεικτικότερο όλων οι μεγάλες γρίλιες στη μάσκα. Αντίθετα η Mercedes είναι πιο συντηρητική, αποφεύγει τις προκλήσεις. Όσο για το Α8; Και αυτό επιδεικνύει κορυφαίες τεχνολογίες, κορυφαία ποιότητα και περίσσεια άνεση.
 
Και τα τρία μοντέλα είναι κορυφαία σε ποιότητα, τεχνολογία, άνεση. Εδώ όμως μιλάμε για την κορυφή της κορυφής. Εσείς λοιπόν με ποια μάρκα είστε; Mercedes, BMW ή Audi; Ή μήπως κάποιος άλλος. Τι λέτε;

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center