2 φωτογραφίες »

Tο hi-tech τιμόνι που δεσπόζει στην καμπίνα.

Το hi-tech τιμόνι της Mercedes E-Class

5.242 Επισκέψεις στο άρθρο (8/5/2020)

Η παρουσίαση της ανανεωμένης Mercedes E-Class έγινε τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο σήμερα η γερμανική μάρκα προχώρησε στην αποκάλυψη επιπλέον πληροφοριών σχετικά με το hi-tech τιμόνι που δεσπόζει στην καμπίνα.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μάρκα το νέο τιμόνι του ανανεωμένου σεντάν, ενσωματώνει δύο ζώνες αισθητήρων που βρίσκονται στη στεφάνη προκειμένου να ανιχνεύουν εάν τα χέρια του οδηγού πιάνουν ή όχι το τιμόνι. Οι αισθητήρες βρίσκονται στο εμπρός και πίσω μέρος και αντικαθιστούν τους προηγούμενους που εντόπιζαν τις κινήσεις του τιμονιού για να προσδιορίσουν εάν ο οδηγός είχε ή όχι τον έλεγχο του οχήματος. Παράλληλα μέσω αυτού του συστήματος υπολογίζεται πως θα αποφευχθούν περιπτώσεις όπου οι οδηγοί λόγω των ημιαυτόνομων συστημάτων οδήγησης εφησύχαζαν πίσω από το τιμόνι κάτι που οδηγούσε σε ατυχήματα.
 
Από κει και πέρα η γερμανική φίρμα αναφέρει ότι εκτός από τη νέα τεχνολογία ασφαλείας, το τιμόνι διαθέτει μπουτόν αφής που παίρνουν θέση στις ακτίνες και επιτρέπουν στους οδηγούς να προσαρμόζουν εύκολα τις ρυθμίσεις έντασης ήχου. Τα κουμπιά ταυτόχρονα λειτουργούν και με την παραδοσιακή μέθοδο της πίεσης.
 
Σε δηλώσεις του σχετικά με τη χρησιμότητα του τιμονιού, εκτός φυσικά από αυτή που γνωρίζουμε όλοι, ο σχεδιαστής εσωτερικού της Mercedes, Hans-Peter Wunderlich σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τα δάχτυλά μας αισθάνονται μικρά πράγματα που συνήθως δεν παρατηρούμε. Εάν η ανισότητα είναι ενοχλητική ή το τιμόνι δεν ταιριάζει άνετα στα χέρια μας, δεν μας αρέσει. Αυτή η αίσθηση αποστέλλεται στον εγκέφαλο και καθορίζει εάν μας αρέσει ή όχι το αυτοκίνητο».
 
Τέλος η μάρκα κάνει μία αναφορά στην εξέλιξη που είχαν τα τιμόνια, από όταν αυτά έκαναν την εμφάνισή τους το 1894 μέσω του γάλλου μηχανικού Alfred Vacheron, καθώς νωρίτερα στη θέση τους υπήρχαν μοχλοί κατεύθυνσης.  

Δείτε το σχετικό βίντεο
 

SPRING SEAT
NISSAN