4 φωτογραφίες »

Το πρώτο ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα από τις Nissan & Taxiplon

4.409 Επισκέψεις στο άρθρο (9/10/2020)

Με ιδιαίτερα περιορισμένο κόστος χρήσης, μηδενικές εκπομπές ρύπων και αυτονομία 528 χλμ., το ηλεκτροκίνητο Nissan LEAF Taxi είναι πλέον διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

Το πρώτο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο, Taxi στην ελληνική αγορά είναι γεγονός και πρόκειται για το Nissan LEAF με μπαταρίες χωρητικότητας 62 kWh που διακρίνεται για την αποδεδειγμένη αξιοπιστία του, το υψηλό επίπεδο άνεσης και ασφάλειας που προσφέρει στους επιβαίνοντες, το ιδιαίτερα περιορισμένο κόστος χρήσης και συντήρησης, χωρίς να παραβλέπουμε πως η αυτονομία του ανέρχεται στα 528 χλμ.!

Κατά την τελετή παράδοσης του εν λόγω οχήματος στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Nissan Νικ.Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Τάκης Θεοχαράκης, ανέφερε σχετικά: «… Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Και είναι ένα γεγονός που υποδεχόμαστε όλοι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Η Taxiplon, με το πρώτο ηλεκτρικό Taxi στην Ελλάδα, ένα αυτοκίνητο που προσφέρει αυτονομία έως 528 χλμ. αλλά μηδενικούς ρύπους, ανοίγει νέους δρόμους. Τα Taxi μηδενικών ρύπων είναι σίγουρο πως θα συμβάλλουν σημαντικά στο να αναπνέουμε πολύ καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας».

Ποιο είναι το Nissan LEAF
Με περισσότερες από μισό εκ. πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα του Nissan LEAF, ενός πρωτοποριακού αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος που ενσωματώνει πρωτοποριακές καινοτομίες όπως το «e-padel» που επιτρέπει στον οδηγό να οδηγεί και να φρενάρει με έναν εντελώς νέο και απροσδόκητο τρόπο.

Παράλληλα, στην έκδοση «e+» με τη μπαταρία των 62 kWh, το Nissan LEAF προσφέρει αυτονομία έως 528 χλμ. σε αστικό κύκλο κίνησης (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP). Ο ηλεκτροκινητήρας του οχήματος αποδίδει γραμμικά ισχύ 160 kW (περίπου 217 ίπποι) με την ροπή να έχει αυξηθεί πλέον στα 340 Nm, γεγονός που διασφαλίζει στο ηλεκτροκίνητο αυτό Taxi επιταχύνσεις από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,9 δλ.!
Το LEAF έχει να επιδείξει τρεις κύριες –ευφυείς- τεχνολογίες οδήγησης. Το «ProPILOT» χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια οδήγησης σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη και σημαντικά χαλαρότερη για τον οδηγό.

Το «ProPILOT Park» όταν ενεργοποιηθεί αναλαμβάνει συνολικά των έλεγχο των συστημάτων διεύθυνσης, πέδησης και του κιβωτίου ταχυτήτων, προκειμένου να καθοδηγήσει αυτόματα το όχημα στο σημείο στάθμευσης. Τέλος, το «e-pedal» επιτρέπει στον οδηγό να εκκινήσει, να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να ακινητοποιήσει το όχημα κάνοντας χρήση μόνο του πεντάλ του γκαζιού. Όταν το συγκεκριμένο ποδοστήριο είναι ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας του οχήματος αναλαμβάνει να φορτίζει τις μπαταρίες του οχήματος ενώ την ίδια στιγμή ο όχημα επιβραδύνει σταδιακά έως την πλήρη ακινητοποίηση του. Μάλιστα, το αυτοκίνητο θα διατηρήσει τη θέση του, ακόμη και σε τμήματα με έντονη εδαφική κλίση, μέχρι ο οδηγός να πατήσει εκ νέου το γκάζι. Φυσικά, διατηρείται και το συμβατικό πεντάλ φρένου, που ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις πέδησης.

Το πλήρως επανασχεδιασμένο εσωτερικό του νέου ηλεκτροκίνητου Taxi της Nisan διακρίνεται για την κομψότητα της σχεδίασης και την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής ενώ οι επιβαίνοντες θα εκτιμήσουν τις χαρακτηριστικές μπλε ραφές σε σημεία όπως τα καθίσματα, το ταμπλό και το τιμόνι.
Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει μια οθόνη TFT 8 ιντσών με διάταξη προβολών που παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του οχήματος όπως η τεχνολογία «Safety Shield», η κατάσταση φόρτισης των μπαταριών, τα συστήματα πολυμέσων και πλοήγησης ενώ, όπως είναι φυσικό, το λογισμικό του οχήματος είναι συμβατό με συσκευές με Apple CarPlay & Android Auto.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το –αμιγώς ηλεκτροκίνητο- LEAF Taxi με κόστος από 24.630 ευρώ στην έκδοση με την μπαταρία των 40kWh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή του οχήματος και για την απόσυρση του παλαιού τους οχήματος). Παράλληλα, επιδοτείται και η εγκατάσταση του έξυπνου οικιακού φορτιστή (wallbox) ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αναμένεται να δημιουργηθούν υποδομές φόρτισης στις θέσεις στάσης και στάθμευσης των Taxi.

Toyota
moto