Οι καλύτερες καταδυτικές εκδρομές

18003 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι περιοχές με την πιο πλούσια θαλάσσια ζωή, είναι το θέμα αυτού του αφιερώματος. Αρκετές από αυτές είναι δίπλα μας, ακόμα και σε πολυσύχναστες παραλίες. Συνοδεύεται απο περισσότερες από 1000 φωτογραφίες για 215 είδη θαλάσσιας ζωής και 5 ναυάγια.

 

Υπάρχουν πολλών ειδών καταδύσεις και κάθε μια από αυτές έχει του φανατικούς φίλους της. Οι πιο μαγευτικές βουτιές είναι, κατά την γνώμη μας, όταν στην βόλτα σου στον βυθό συναντάς άγνωστες και συναρπαστικές μορφές θαλάσσιας ζωής. Στιγμές που ομορφαίνουν την ζωή.

Όταν πρωτοξεκινάς τις καταδύσεις, συνήθως δεν βλέπεις τίποτα, πέρα από τα συνηθισμένα μικρά ψαράκια των θαλασσών μας. Δεν χρειάζεσαι βέβαια τίποτα παραπάνω στην αρχή, αφού η εμπειρία της κατάδυσης, το ότι αναπνέεις κάτω από το νερό, ενώ ταυτόχρονα είσαι σε συνθήκες «μηδενικής βαρύτητας», είναι από μόνα τους υπεραρκετά.

Τι χρειάζεται όμως για να κάνεις το επόμενο βήμα και να αρχίσεις να βλέπεις συναρπαστικές μορφές θαλάσσιας ζωής;

Είναι απαραίτητο ένα καταδυτικό κέντρο που εστιάζει σε αυτό ακριβώς το είδος της κατάδυσης. Όσο έμπειρος και αν είσαι, την πρώτη φορά που βουτάς σε ένα μέρος έχεις εκατό φορές λιγότερες πιθανότητες να ανακαλύψεις κάτι ενδιαφέρον, από τον υπεύθυνο του καταδυτικού κέντρου, που βουτάει στο συγκεκριμένο μέρος 3-4 φορές την ημέρα, δηλαδή 100 φορές τον μήνα. Έτσι αν τον ενδιαφέρει η θαλάσσια ζωή έχει ερευνήσει κάθε βράχο, κάθε τρύπα ξανά και ξανά και ξέρει που κρύβεται το καθετί. Ξέρει και τις συνήθειες κάθε θαλάσσιας ζωής, άρα και πως θα πλησιάσει, χωρίς να την τρομάξει και να την κάνει να εξαφανιστεί.
Το πρώτο λοιπόν είναι ένα καταδυτικό κέντρο που του αρέσει αυτό το είδος της κατάδυσης, κάτι που φαίνεται συνήθως από το site του στο internet, ή στο facebook, όπου ανεβάζει κάθε τόσο –με καμάρι- φωτογραφίες από μορφές θαλάσσιας ζωής που βρήκε στην περιοχή του.
Δεν αρκεί όμως αυτό, αφού οι περισσότεροι δύτες δεν ασχολούνται με την θαλάσσια ζωή, οπότε και όλες οι ομαδικές βουτιές που οργανώνουν συνήθως τα καταδυτικά κέντρα, εστιάζουν σε σημεία με καλή μορφολογία βυθού, περίεργους βράχους κλπ και όχι σε σημεία με ενδιαφέρουσα θαλάσσια ζωή. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσεις στο καταδυτικό κέντρο τι ακριβώς ψάχνεις και να συμφωνήσεις μαζί του τι ώρα μπορεί να οργανώσει τέτοιου είδους βουτιά.

Είναι απίστευτη η διαφορά. Ένα χρόνο πριν σε μια βουτιά δίπλα σε μια πολυσύχναστη παραλία, ο υπεύθυνος του καταδυτικού κέντρου, μας βρήκε 45 είδη! θαλάσσιας ζωής, ορισμένα από τα οποία δεν βρήκαμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά, στην ίδια βουτιά, μόνοι μας, δεν καταφέραμε να δούμε ούτε 10 είδη.
Τεράστια διαφορά.

Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα.

Νυχτερινές βουτιές.
Γίνονται μόνο από οργανωμένα καταδυτικά κέντρα (που παίρνουν σχετική άδεια από το λιμεναρχείο και είναι μοναδική εμπειρία. Βουτάς την ημέρα σε μια πολυσύχναστη παραλία και δεν βλέπεις τίποτα. Βουτάς στο ίδιο μέρος τη νύχτα και παθαίνεις πλάκα, καθώς τα χταπόδια και οι σουπιές κόβουν βόλτες, τα μάτια από τις γαρίδες γίνονται μικρά κόκκινα λαμπάκια που ξεχωρίζουν από μακριά και μεγάλα ψάρια κοιμούνται πάνω στον βυθό, για να αναφέρω μόνο τα πιο κοινά είδη θαλάσσιας ζωής που βλέπεις σε μια νυχτερινή βουτιά. Συναρπαστική εμπειρία.

Τι άλλο χρειάζεται μια τέτοιου είδους καταδυτική εκδρομή για να γίνει τέλεια;
Να είναι ωραία και έξω από το νερό.
Ωραίες περιοχές και κυρίως ωραίους ανθρώπους. Να τους βλέπεις για πρώτη φορά και να φεύγεις ξέροντας ότι απέκτησες ένα φίλο και να θες να ξαναπάς.
Αυτό εξάλλου είναι το αλάνθαστο τεστ. Στο δρόμο της επιστροφής να σκέφτεσαι πότε θα ξαναπάς στο μέρος που μόλις αποχωρίζεσαι.

Με αυτά τα κριτήρια διαλέξαμε τις "Καλύτερες καταδυτικές εκδρομές στην Ελλάδα", που ακολουθούν.

ΥΓ. Η "ιστορία" αυτή ξεκίνησε για μας δύο χρόνια πριν. Οταν είσαι μανιώδης φωτογράφος άγριας ζωής στην ξηρά, αργά ή γρήγορα μπαίνεις στον πειρασμό να αρχίσεις να φωτογραφίζεις και υποβρύχια.
Αμέσως μετά άρχισε η αναζήτηση στο internet.

Που είναι τα καλυτέρα μέρη στην Ελλάδα;

Η μόνη οργανωμένη πηγή πληροφόρησης ήταν το Kostasladas.blogspot.com.
Έτσι γνωρίσαμε τον Κώστα Λαδά, γίναμε φίλοι και χάρις στην εμπειρία του, τις γνωριμίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και τη συμμετοχή στις φωτογραφήσεις, καταλήξαμε στις 10 καλύτερες καταδυτικές εκδρομές, που συνοδεύονται από περισσότερες από 1000 φωτογραφίες για 215 είδη θαλάσσιας ζωής και 5 ναυάγια.
Η έρευνα για τις καλύτερες καταδυτικές εκδρομές έγινε μέσω internet. Ψάξαμε για τα καταδυτικά κέντρα που ανεβάζουν στο site τους ή στο facebook, φωτογραφίες θαλάσσιας ζωής, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και τα επισκεφθήκαμε για να βγάλουμε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο.

Το άρθρο αυτό θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες περιοχές και νέες φωτογραφίες από καταδυτικά κέντρα και φωτογράφους θαλάσσιας ζωής που θα θελήσουν να ανεβάσουν εδώ το υλικό τους. Θα το κάνουμε με μεγάλη χαρά, μόλις έρθουν σε επαφή μαζί μας.