74 χρόνια μετά: Μια εκδρομή φόρος τιμής

8989 Επισκέψεις στο άρθρο

Συνδύασε την εκδρομή σου σε μια πανέμορφη πόλη με την απόδοση φόρου τιμής σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της χώρας.

Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από τη Σφαγή των Καλαβρύτων. Μία από τις ειδεχθέστερες στιγμές στην ελληνική ιστορία που πραγματοποίησαν την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί. Επισκέψου τον τόπο μνήμης και τιμής και ανακάλυψε γνωστά και λιγότερο γνωστά σημεία των Καλαβρύτων.


 
Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, τόπος μνήμης και τιμής
Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν τα Γερμανικά στρατεύματα δολοφόνησαν ομαδικά περί τους 800 αθώους πολίτες των Καλαβρύτων. Παίρνοντας τον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον ο τόπος που διαδραματίστηκε η πιο σημαντική εγκληματική ενέργεια στην Ελλάδα. Στον Ιερό Τόπο Θυσίας που βρίσκεται στο λόφο του Καππή (1 χιλ. από τα Καλάβρυτα) θα βρείτε τον τόπο θυσίας που αποτελεί έναν επιμνημόσυνο σημείο αποτελούμενο από ιστορικές φράσεις και ημερομηνίες ενώ μέσα στην κατακόμβη κρέμονται εκατοντάδες μικρά καντήλια με τα ονόματα των νεκρών. Από τα ηχεία μπορείτε να ακούσετε την ηχογραφημένη αφήγηση των δραματικών εκείνων γεγονότων.


 
Οι Μνήμες του 1821 και η Αγία Λαύρα
Μόλις 4 χιλ. από το κέντρο των Καλαβρύτων έχει «γραφτεί» ακόμα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας.
Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Η σύνθεση αποτελείται από τρεις ανδριάντες που σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα και την απέραντη θέα που προσφέρει το σημείο, προκαλεί δέος στου επισκέπτες. Σε 1 χιλ. Θα συναντήσετε και την ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, τόπο πανελλήνιου προσκυνήματος όπου ακόμα φυλάσσεται το λάβαρο.


 
Το σπήλαιο των λιμνών στα Καστριά Αχαΐας
Αντίθετα αυτήν την φορά από τον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικού κέντρο θα συναντήσετε τα φημισμένο σπήλαιο των λιμνών. Είναι ένα σπήλαιο, το οποίο έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να φιλοξενεί στα σπλάχνα του 13 ολόκληρες αλλεπάλληλες και κλιμακωτές λίμνες πού εκτείνονται σε 3 ορόφους .Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Όπως είναι λογικό οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. 


 
Η γραφική πεζοπορία στον Χελμό
Ο Χελμός, που στα σλάβικα σημαίνει "χιονισμένο βουνό", είναι μια οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας. Πρόκειται για την τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου με την κορυφή του να φτάνει τα 2.355 μέτρα. Η πεζοπορία-ορειβασία είναι μία δραστηριότητα που θα σας ανταμείψει, αφού θα βρεθείτε μπροστά σε φυσικές ομορφιές και ευχάριστα εμπόδια για όσους αρέσκονται στις δύσκολες αναβάσεις. Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι πολλές, με την μικρότερη και πιο εύκολη να διαρκεί μια ώρα και να κυμαίνεται μέχρι και τις 7 ώρες με αυξημένο βαθμό δυσκολίας.