Καλάβρυτα, τόπος μαρτυρίου

Μέγα Σπήλαιο

Στη θέση Βαθιά Λάκα του Χελμού βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Αγκαλιά με τα χιόνια του Χελμού!

9796 Επισκέψεις στο άρθρο

Γνωστά και άγνωστα ταξιδιωτικά μονοπάτια οδηγούν στα χώματα όπου γράφτηκαν οι πιο ηρωικές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας. Η περιπλάνηση στα χιόνια και τα δάση του Χελμού θα συνδυασθεί με επίσκεψη στα θρυλικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.

 
Πού βρίσκεται:
Σκαρφαλώνοντας στα προβούνια του Χελμού που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από το παραλιακό Διακοφτό, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο το τοπίο αλλάζει. Σιγά- σιγά η γαλάζια κουρτίνα του Κορινθιακού κόλπου ξεμακραίνει και χάνεται από τον ορίζοντα. Τώρα τη θέση της έχουν καταλάβει τα βαθιά φαράγγια, τα αφρισμένα νερά του Βουραϊκού ποταμού και ψηλότερα τα αγέρωχα ελάτια που σε συνοδεύουν ως την είσοδο των Καλαβρύτων. Βρισκόμαστε στην καρδιά της ορεινής Αχαΐας σε έναν από τους πιο ιστορικούς και ενδιαφέροντες τόπους του Μόρια. Τα Καλάβρυτα ακουμπούν στις δασωμένες πλαγιές του Χελμού σε ύψος 750 μ. σε τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Κύναιθα. Σήμερα η μικρή πολιτεία μοιάζει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς έχει μεταμορφωθεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς παρέχοντας όλες τις εξυπηρετήσεις στους επισκέπτες.

Πώς θα πάτε, πόση βενζίνη θα κάψετε:
Από Αθήνα ως τα Καλάβρυτα θα διανύσετε 197 χιλιόμετρα. Προσοχή χρειάζονται οι άφθονες στροφές μετά το Διακοφτό, κυρίως αν βρέχει ή χιονίζει. Ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού θα καταναλώσει ως τα Καλάβρυτα 12-14 λίτρα βενζίνης σε περίπου 2 ώρες ταξιδιού. Αν έρχεστε από την Πάτρα θα διανύσετε –μέσω Χαλανδρίτσας 70 χιλιόμετρα και από την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου 90 χιλιόμετρα.

Τι θα δείτε:
Ο κεντρικός δρόμος που ξεκινά από το ύψος του γραφικού σιδηροδρομικού σταθμού, διασχίζει κάθετα την πόλη των Καλαβρύτων και περνά από την κεντρική πλατεία, έχει πεζοδρομηθεί, το ίδιο και αρκετοί παράδρομοι. Έτσι, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα στην πόλη, χαζεύοντας τα μικρομάγαζα με τα παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη δώρων. Παντού υπάρχουν καφέ και εστιατόρια για στάση και φαγητό. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το «Μουσείο Ολοκαυτώματος» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο (κτίσμα του 1906) και το πολιτιστικό κέντρο που στεγάζεται στη Δημακοπούλειο βιβλιοθήκη. Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας αναστυλώθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγ. Λαύρας όπου ανέμισαν τα πρώτα λάβαρα της επανάστασης, το Μάρτη του 1821.

Πού να πάτε:
Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού:
Tο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται στη τοποθεσία "Βαθιά Λάκα", σε υψόμετρο 1.650 -2.150 μ. Οι εγκαταστάσεις είναι καινούργιες και από τις πιο σύγχρονες σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, λειτουργούν 12 πίστες όλων των κατηγοριών. (Πληροφορίες Χιον. Κέντρο Καλαβρύτων στο τηλ. 26920-22661).

Ζαχλωρού – Μέγα Σπήλαιο:
Ερχόμενοι από Διακοφτό και ανηφορίζοντας για Καλάβρυτα, θα δείτε την ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, να ακουμπά σε ύψος 950 μέτρων στη ράχη του απότομου βράχου. Ακριβώς κάτω από το μοναστήρι βρίσκεται το φαράγγι του Βουραϊκού, όπου και συναντάμε το γραφικό χωριό Ζαχλωρού.

Σπήλαιο Λιμνών:
Δέκα επτά χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα με παράκαμψη από το δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο, θα επισκεφθείτε τα χωριά Λουσοί με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια και Καστριά για να δείτε από κοντά τα περίφημα Σπήλαια των Λιμνών. Από Καστριά μπορείτε να συνεχίσετε για τις πηγές του ποταμού Αροάνιου, το Πλανητέρο και τη γραφική Κλειτόρια (30 χλμ. από Καλάβρυτα). Πληροφορίες για το Σπήλαιο Λιμνών τηλ. 26920-31001.

Λίμνη Τσιβλού, Ζαρούχλα:
Αφήνοντας πίσω το ήπιο παραλιακό τοπίο που απλώνεται ειδυλλιακό γύρω από το Αίγιο και το Διακοφτό, τίποτα δεν σε προϊδεάζει για το αλπικό τοπίο αυτό που θα αντικρίσεις λίγο ψηλότερα στις παρυφές του Χελμού, ανηφορίζοντας μέσα από φιδίσιους δρόμους προς τα βουνά της Αχαΐας! Πολύ κοντά στη γαλάζια ακτή του Κορινθιακού, ανάμεσα σε έλατα, φαράγγια και χιονισμένες ακρώρειες ξεδιπλώνεται ένας ορεινός μικρόκοσμος τον οποίον διατρέχουν ορεινά ποτάμια, στολίζουν μικρές λίμνες και παραδοσιακά χωριά. Ένας τόπος που αξίζει να τον αναζητήσετε.