Ίος: Δες ηλιοβασίλεμα καλύτερο από της Σαντορίνης

10948 Επισκέψεις στο άρθρο

Το ibnlive.com (σ.σ. το ινδικό παράρτημα του CNN) χαρακτήρισε την Ίο ως έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του κόσμου πλέκοντας της το εγκώμιο και όχι άδικα. Φύγε τώρα για την Ίο λοιπόν, χαλάρωσε σε χρυσαφένια αμμουδιά, δες ηλιοβασίλεμα καλύτερο από της Σαντορίνης και απόλαυσε χαλαρούς περιπάτους.

 
Ηλιοβασίλεμα καλύτερο από τη Σαντορίνη στην Παναγία τη Γκρεμνιώτισσα
Από το κέντρο της Χώρας θα ανηφορίσετε ως την Παναγιά τη Γκρεμνιώτισσα που μοιάζει γαντζωμένη στα ριζά του γκρίζου βράχου. Το θέαμα είναι ιδιαίτερο και καθηλωτικό. Λίγο ψηλότερα, ξεχωρίζουν μοναχικές, οι λευκές κυκλαδίτικες σιλουέτες των εκκλησιών του Αγ. Νικολάου και του Χριστού που δίνουν το δικό τους στίγμα στο γυμνό τοπίο. Εδώ βρίσκονται και τα λίγα απομεινάρια του ενετικού κάστρου που έκτισε η οικογένεια των Κρίσπι στις αρχές του 15ου αιώνα. Το δειλινό από εδώ, την «στέγη» της Χώρας, είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Στο Μαγγανάρι την παραλία που το ινδικό CNN χαρακτήρισε κρυμμένο θησαυρό
Ένας καινούργιος δρόμος -στο σύνολο του πλέον ασφάλτινος- που ξεκινά από τη Χώρα (14 χλμ.), οδηγεί γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία έως εκεί. Στο Μαγγανάρι η μεγάλη, διπλή παραλία με την ψιλή ξανθιά άμμο και τα ρηχά νερά, πλαισιωμένη από ακόμη τρεις κολπίσκους με τυρκουάζ νερά, θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Εδώ γυρίστηκαν πολλά πλάνα της γνωστής ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson.

Ο πιο ευχάριστος περίπατος από τον Όρμο στην Αγία Ειρήνη
Το απογευματάκι ο Όρμος είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Οι ταβέρνες απλώνουν τα τραπεζάκια τους στην προκυμαία, τα φώτα ανάβουν και αρχίζει το σουλάτσο. Ένας φαρδύς πλακόστρωτος δρόμος ξεκινά από το λιμάνι του Όρμου και καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (17ος αιώνας) που δεσπόζει λίγο ψηλότερα από τη θάλασσα πάνω στα βράχια. Αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να ατενίσεις τον Όρμο, τη Χώρα και το πέλαγος. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει (20 λεπτά) στην μικροσκοπική παραλία Βαλμά.

Ταξίδι στον χρόνο στον Σκάρκο
Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως υπολείμματα πρωτοκυκλαδικών οικισμών με σημαντικότερο αυτόν του Σκάρκου που βρίσκεται ανάμεσα στην Χώρα και στην παραλία του Όρμου και χρονολογείται στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στον άψογα οργανωμένο χώρο ο επισκέπτης θα δει με ποιό τρόπο ήταν διαμορφωμένο το πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού, θα ξεχωρίσει το εκπληκτικό σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, θα δει τα θεμέλια των ευρύχωρων κατοικιών εκ των οποίων μάλιστα κάποιες ήταν διώροφες! Την ανάδειξη του χώρου ανέλαβε η ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου και για την προσεγμένη δουλειά της βραβεύτηκε με το βραβείο Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2008. Ένα μέρος από τα σπουδαία ευρήματα των ανασκαφών εκθέτονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ίου.
 

Tags: ΙΟΣ