Χύτρα-www.kythera.gr

Καψάλι

Φορτέτσα-www.kythera.gr

Αντικύθηρα-www.kythira.info

Δες το «Μάτι της Κρήτης»

4185 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανακάλυψε την πιο όμορφη τυρκουάζ «Χύτρα» και βρες το «μάτι της Κρήτης» που ελέγχει τα τρία πελάγη. Στα Κύθηρα θα βρεις έναν από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς στην Ελλάδα.

 
Τα καταγάλανα νερά των Κυθήρων και τα δεκάδες αξιοθέατα, που προσφέρει αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο για να τα επισκεφτεί κάποιος. Στα Κύθηρα θα λέγαμε, ότι βρίσκονται μια σειρά από «θησαυρούς», που άπαξ και τα βρείτε θα γυρνάτε εδώ ξανά και ξανά.
 
Η «Χύτρα» στα Κύθηρα είναι μαγευτικό τοπίο, ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά της βραχονησίδας και την ζωντανεύει.
Ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού και όχι μόνο είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου.  Έχει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της σε απόχρωση του τυρκουάζ, όμορφα χρώματα, μαγευτική ατμόσφαιρα και ένα καταφύγιο για φώκες. Ακόμη, στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι ανθισμένο το τοπικό “λουλούδι” του νησιού η “Σεμπρεβίβα” η οποία μαζεύεται τον Ιούνιο από έμπειρους ντόπιους κατοίκους λόγω των δύσκολων περασμάτων.

Στο Καψάλι στο νότιο άκρο του νησιού, ο δημοφιλής παραθαλάσσιος οικισμός, με τους κόλπους και τους φάρους που θα λατρέψετε.
Κολυμπώντας στην παραλία του Καψαλιού αντικρίσετε τη θέα της Χύτρας του κάστρου και της Χώρας. Η μία μεριά της παραλίας έχει βότσαλα και η άλλη άμμο, συνεπώς κάντε την κατάλληλη επιλογή ανάλογα με το γούστο σας.Ακόμη, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ακριβώς πάνω από την ακτή στα εστιατόρια ή στα σνακ μπαρ.

Φορτέτσα ή αλλιώς το «μάτι της Κρήτης», καθώς λέγεται ότι ελέγχει τα τρία μεγαλύτερα πελάγη στην χώρα  μας
Το κάστρο ή "Φορτέτσα" χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν τα Κύθηρα ήταν ακόμη από ενετοκρατία. Το "Μάτι της Κρήτης", όπως αλλιώς λέγεται λόγω στρατηγικής σημασία χτίστηκε σε διάφορες φάσης της ιστορίας του νησιού. Το μεγαλύτερο τμήμα χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς. Μάλιστα, στην είσοδο του κάστρου η σήραγγα  κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Στον τοίχο αυτό υπήρχε το λιοντάρι  του Αγίου Μάρκου το «σήμα« των  Βενετών το οποίο καταστράφηκε το 1797 από τους Γάλλους. 
 
Αντικύθηρα, ένα από τα ομορφότερα τοπία στο «αδελφάκι» των Κυθήρων είναι της Καμαρέλας. Πεντακάθαρα νερά και βράχοι που μοιάζουν να τα έφτιαξαν άνθρωποι.
Όποιος έχει επισκεφτεί τα Αντικύθηρα μιλάει για ξεχωριστές διακοπές και πως είναι ένα μοναδικό μέρος που θέλουν να γυρνάνε ξανά και ξανά. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή παραλία των Αντικυθήρων. Βρίσκεται στη μέση του πελάγους, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, μία βουτιά που την κρατά ως ανάμνηση για πάντα..