Εκδρομή για έκρηξη αδρεναλίνης

4111 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι η πρωτεύουσα των εναλλακτικών σπορ και το μέρος όπου η αδρεναλίνη σας θα «χτυπήσει» κόκκινο.

Σε μια εκδρομή στην πανέμορφη Κόνιτσα θα καταφέρετε να συνδυάσετε την ξεκούραση, τη χαλάρωση αλλά και να ζήσετε νέες υπέροχες εμπειρίες.

Δείτε πού να μείνετε στην περιοχή

Εκεί που τελειώνει η Ήπειρος και αρχίζει η Μακεδονία
Η Κόνιτσα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την ήπειρο με τη Μακεδονία, σε δασωμένο σκαλοπάτι που σχηματίζει το βουνό Τραπετζίτσα, καθώς γέρνει προς τον κάμπο. Η καταλυτική παρουσία του Αώου, οι χιονοσκέπαστες κορυφογραμμές του Σμόλικα και της Γκαμήλας, μα και η εντυπωσιακή θέα προς την κοιλάδα, η οποία απλώνεται διστακτικά λίγο πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθορίζουν αποφασιστικά τη όψη της περιοχής. Σε απόσταση αναπνοής από τα τελευταία σπίτια της πολίχνης, κυλά τα νερά του ο ποταμός Αώος. Καθώς ξεφεύγει από το σφιχαταγκάλισμα του φαραγγιού –θαρρείς ανασαίνοντας με ανακούφιση- ξεχύνεται με δύναμη και ορμή στο ίσωμα της πεδιάδας.

Δες το αρχοντικό του Αλί Πασά
Σαν χαθείς στα ανηφορικά δρομάκια της θα ανακαλύψεις γωνιές που θα σου διηγηθούν παλιές ιστορίες. Από τα ιστορικά κτίσματα, ξεχωρίζουμε το εντυπωσιακό αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλί Πασά, αλλά και το τζαμί που έχτισε το 1536 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, όταν ολοκλήρωσε την κατάκτηση της περιοχής. Ανάμεσα στα παραδοσιακά κτίρια, αναφέρουμε αυτό του Παύλου Μάλιακα στις κάτω γειτονιές, τον καλαίσθητο ναό του Αγ. Νικολάου, κτίσμα του 1842 στο κέντρο της πόλης μα και το ναό των Αγ. Αποστόλων στην Κάτω Κόνιτσα, κτίσμα του 1791.

Περπάτα στην κοίτη του Αώου 
Με τα πόδια θα προσεγγίσετε την κοίτη του ποταμού Αώου, όπου διασώζεται σε καλή κατάσταση το πελώριο μονότοξο γεφύρι –διαστάσεων 20x40 μέτρα- το οποίο έκτισε ο Πυρσογιαννίτης αρχιμάστορας Ζιώγας Φρόντζος το 1871. Θα το περάσετε άφοβα και θα βγείτε στην αντίπερα όχθη από όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια εκπληκτική, μα και συνάμα εύκολη πεζοπορική διαδρομή παράλληλα με τις όχθες του ποταμού. Στη συνέχεια αρχίζει το ανηφορικό, αλλά σημαδεμένο μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από πορεία 1,5 ώρας στη μονή Στομίου, η οποία βρίσκεται σε θέση μοναδική με θέα απίστευτη στο ομορφότερο και στενότερο σημείο της χαράδρας του Αώου.

Στη Βασιλίτσα από υπέροχη διαδρομή
Η ομορφότερη διαδρομή από την Κόνιτσα πραγματοποιείται προς τα χωριά της Λάκας Αώου, με τελικό προορισμό το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Ο δρόμος ασφάλτινος στο σύνολό του –εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι κοντά στο χωριό Δίστρατο- διαγράφει μια εκπληκτική πορεία ανάμεσα από τις δασωμένες πλαγιές και παρόλες τις άφθονες στροφές, η διαδρομή αυτή θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό οδηγό.