Εκεί που «περπάτησε» η Παναγία στην Ελλάδα

14376 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για το μέρος που κρύβει τις πατημασιές της Παναγίας.

Ευρυτανία: Πατήματα της Παναγιάς  
Τα Πατήματα της Παναγίας βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Μονή Προυσού και κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν. Πρόκειται για σχήματα διαφορετικών χρωμάτων που έχουν σχήμα πατημασιάς και μοιάζουν να δείχνουν τον δρόμο που ακολούθησε η Παναγία για το μοναστήρι του Προυσού απεικονίζοντας ακριβώς τα βήματά της όταν κατά την περίοδο της εικονομαχίας θέλησε να προστατεύσε την εικόνα που φυλασσόταν στο Μοναστήρι του Προυσού. 

Τα όπλα του Καραϊσκάκη στον Προυσό
Αφήνοντας πίσω το αστικό τοπίο της πόλης του Καρπενησιού, ο δρόμος για τη μονή Προυσού, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα συντονίζεται με την κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη. Θα περάσετε κοντά από τα χειμερινά θέρετρα του νομού και θα καταλήξετε στο πασίγνωστο μοναστήρι του Προυσού. 
Από τη θέση κλειδί που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη πάνω στο δρόμο Καρπενησιού – Προυσού η θέα στο άγριο τοπίο του Καρπενησιώτη καθηλώνει. Σκαρφαλωμένο στο χείλος ενός κατακόρυφου βράχου, το πιο διάσημο προσκύνημα της Ρούμελης σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου. Η μονή Προυσού φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Οι ιστορικές Κορυσχάδες και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες (950 υψόμετρο) απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός και είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους της Ευρυτανίας. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το σχολείο των Κορυσχάδων όπου σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 
Το κτίριο πέρασε στην ιστορία όταν το Μάιο του 1944 συνήλθε εδώ το Εθνικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης του Βουνού. Μεσούσης της κατοχής, ψηφίσαν 1,000,000 Έλληνες οι οποίοι εξέλεξαν 250 εθνοσυμβούλους προερχομένους από όλη την Ελλάδα και από ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα.

Κάντε τον γύρο του Βελουχίου με το αυτοκίνητο
Με αρχή και τέλος της διαδρομής το Καρπενήσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί ξεφεύγοντας από τα γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια και διανύοντας περίπου 75 χιλιόμετρα να πραγματοποιήσει μια θαυμάσια μονοήμερη εκδρομή ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που γυροφέρνει περιμετρικά τον ορεινό όγκο του Βελουχιού. 
Ξεκινώντας λοιπόν από το κέντρο της πόλης θα πάρετε το δρόμο για Αγρίνιο. Στα 3 χλμ. και στο ύψος της τοποθεσίας Μπαγασάκι θα δείτε ταμπέλες δεξιά σας να δείχνουν για τα χωριά Στένωμα, και Δομιανοί. Επόμενη στάση το κεφαλοχώρι Αγία Τριάδα περικυκλωμένο από καστανόδασος, με δυο πλατείες και αρκετά παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Από εδώ εύκολα θα βγείτε στον εθνικό δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου (στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού).