Εορταστικοί «πόλεμοι» για κάθε γούστο
2560 Επισκέψεις στο άρθρο
Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με συναρπαστικά έθιμα που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Οι διάφοροι «πόλεμοι» διεξάγονται δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις μέρες και ξεχωρίζουν από όλες τις απόψεις.
Ο καλαματιανός… Σαϊτοπόλεμος
Φόρα το κράνος και τα στρατιωτικά σου και κατέβα μια βόλτα στην Καλαμάτα. Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας γιορτάζει το Πάσχα με τον παραδοσιακό σαϊτοπόλεμο.
Εκατοντάδες σαΐτες, η προετοιμασία των οποίων έχει ξεκινήσει από την Καθαρή Δευτέρα εκτοξεύονται στον ουρανό της Καλαμάτας προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Επανάσταση του 1821 καθώς σύμφωνα με την παράδοση οι σαΐτες ήταν το βασικό όπλο των Μεσσηνίων για να αντιμετωπίσουν και να σταματήσουν την επιδρομή του τουρκικού ιππικού.
Τα αγρινιώτικα… Χαλκούνια
Με έναν εξαιρετικά ιδιόμορφο τρόπο πενθούν τον θάνατο και την ταφή του Χριστού τη Μ. Παρασκευή οι Αγρινιώτες κάνοντας μέρα τη νύχτα με τα παραδοσιακά και ξακουστά χαλκούνια.
Οι «χαλκουνάδες» δίνουν ραντεβού στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου κι εκεί ξεκινάνε ένα απίστευτα θεαματικό έθιμο. Οι κρότοι και οι ριπές φωτός ξορκίζουν το θάνατο και προετοιμάζουν τους επισκέπτες για την Ανάσταση.
Κι αυτό το έθιμο γεννήθηκε στην περίοδο της τουρκοκρατίας με τους κατοίκους της περιοχής να χρησιμοποιούν τα χαλκούνια για να κρατούν μακριά τους Τούρκους από τον Επιτάφιο.
Ανάσταση με ντουφεκιές στην Αλευρού της Λακωνίας
Η Πρώτη Ανάσταση στην Αλευρού της Λακωνίας γιορτάζεται με κρότους και ντουφέκια. Λίγες μόνο ώρες μετά την κατανυκτική ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τον Επιτάφιο, το πρωί του μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και το χωριό των ντουφεκιών ξεκινάει.
Οι νέοι της Αλευρούς και των γειτονικών χωριών μαζεύονται στην πλατεία του χωριού και με τα ντουφέκια τους ξορκίζουν τον θάνατο και γιορτάζουν την Ανάσταση πυροβολώντας στον αέρα.