Φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο σε ελληνικό σπήλαιο

8389 Επισκέψεις στο άρθρο

Θαύμα της φύσης είναι ένα φαινόμενο σε ελληνικό σπήλαιο που είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας: Με φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο
Πήγαινε στα Τζουμέρκα και επισκέψου το πανέμορφο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Πρόκειται για το μοναδικό σπήλαιο στον κόσμο το οποίο διασχίζεται σε όλο το μήκος του από ποτάμι. Το εντυπωσιακό αυτό σημείο βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, αλλά οι εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί του ενδέχεται να σε κρατήσει καθηλωμένο για αρκετά περισσότερη ώρα.

Σπήλαιο Δυρού: Το κορυφαίο λιμνοσπήλαιο της Ευρώπης
Τριάντα πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Γυθείου κουρνιάζει η πανέμορφη βοτσαλιά του Δυρού και στα έγκατα της γης ένα από τα πιο όμορφα λιμναία σπήλαια της Ευρώπης! Στο σπήλαιο του Δυρού η φύση με την υπομονή εκατομμυρίων χρόνων, δημιουργεί σαν ύστατος καλλιτέχνης αριστουργήματα ανεπανάληπτης ομορφιάς. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που πρέπει ο καθένας να δει. Η περιήγηση με τις βάρκες στους αξιοποιημένους θαλάμους του είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Γιάννενα: Το …πολύχρωμο σπήλαιο του Περάματος
Μόλις 4 χιλιόμετρα θα διανύσετε από την πόλη των Ιωαννίνων για να βρεθείτε στο σπήλαιο Περάματος που βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Μέσα σε 19, μικρές και μεγάλες αίθουσες που άλλοτε προκαλούν δέος με τη μεγαλοπρέπεια τους και άλλοτε φόβο με τις απόκοσμες σκιές τους απλώνεται ένας υπόγειος λαμπερός πλούτος. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.

Μελισσάνη: Το ωραιότερο σημείο της Κεφαλονιάς με την κάθετη είσοδο
Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα που συναντώνται εδώ. Στην είσοδο του Αργοστολίου εδώ και αιώνες εμφανίζεται το φαινόμενο συνεχούς ροής του θαλασσινού νερού σε μικρές καταβόθρες οι οποίες δεν γεμίζουν ποτέ. Εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο Δρογαράτη με τους πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκεται κοντά στο χωριό Γκριζάτα. Ακόμη γνωστά είναι τα σπήλαια Αγκαλάκι, των Αγ. Θεοδώρων και το βάραθρο της Αγ. Ελεούσας. Σίγουρα όμως την παράσταση κλέβει το περίφημο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που προσεγγίζεται εύκολα από το χωριό Καραβόμυλος. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο και η ξενάγηση περιλαμβάνει βαρκάδα στη μικρή λίμνη.

  • Στέλιος

    Δεν είναι το σπηλαιο της ανεμότρυπας το μόνο στον κοσμο που το διασχίζει ποταμι, έλεος! Υπάρχει και του Μααρά στη Δράμα και υποψιάζομαι και πολλά ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο...