Ίος: To νησί των αντιθέσεων!

6898 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν και τα τελευταία χρόνια το νησί έχει γίνει διεθνώς γνωστό στους νέους για τα πολύκοσμα beach parties που καλά κρατούν μέχρι πρωίας, παρόλα αυτά για πολλούς παραμένει ακόμα ένα παραδοσιακό Κυκλαδονήσι με άγνωστες γωνιές που αξίζει να τις ανακαλύψετε.

Η Ίος και ο Δήμος Ιητών καταφέρνει σήμερα να συνδυάσει την έντονη ζωή στις παραλίες την ημέρα και το nightlife για τα party animals, αλλά και τις ήρεμες διακοπές σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον για οικογένειες και για εκείνους που αναζητούν ένα αυθεντικό καταφύγιο στις Κυκλάδες. Στη Νιό όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, δε θα βαρεθείτε ποτέ μια και ότι ζητήσετε θα το βρείτε εδώ, μέσα στα πόδια σας. Το οδικό δίκτυο είναι καλό, ενώ διαθέτοντας αυτοκίνητο ή αν νοικιάσετε μηχανάκι θα έχετε τη δυνατότητα για αρκετές εξερευνήσεις.


1. Στον κοσμοπολίτικο Μυλοπότα της Ίου. Η παραλία του Μυλόποτα είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στην Ίο. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χώρας και μπορείτε να πάτε είτε με τα πόδια μέσα σε 15 λεπτά, είτε με το λεωφορείο. Είναι από τις πιο μεγάλες ακτές στο νησί, μήκους 1 χιλιομέτρου, και προσφέρει εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες και θαλάσσια σπορ. Η ακρογιαλιά είναι στρωμένη με ψιλή, ξανθιά άμμο και τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, ενώ λόγω προσανατολισμού είναι καλά προφυλαγμένη από τους βόρειους ανέμους.  Είναι η αγαπημένη παραλία, κυρίως των νέων, οι οποίοι συνεχίζουν εκεί το party της προηγούμενης νύχτας!

2. Δείτε τους ανεμόμυλους της Ιου. Η Ίος είναι το μόνο νησί στις Κυκλάδες με τόσους πολλούς ανεμόμυλους συγκεντρωμένους στην ίδια περιοχή, δεκατρείς στο σύνολο. Αποτελούν ένα από τα ομορφότερα θεάματα στο νησί, προσφέροντας ένα μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

3. Σεργιάνι στη Χώρα. Κέντρο του νησιού ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, με τα κλασικά κυκλαδίτικα σπίτια και τα δαιδαλώδη μικρά σοκάκια που είναι γεμάτα μπαρ, καφετέριες, ταβερνάκια και εστιατόρια με ελληνική και ξένη κουζίνα, και καταστήματα με κοσμήματα και σουβενίρ. Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα στεγασμένα στενάκια, τα λεγόμενα στιγάδια. Την ημέρα η Χώρα είναι ιδανική για βόλτες και ψώνια, ενώ το βράδυ πολλοί την επισκέπτονται για φαγητό ή για διασκέδαση στα πολυάριθμα μπαρ. 

4. Οι καλύτερες παραλίες. Παραλίες ικανές να σε στείλουν απευθείας στον ... παράδεισο και νερά που θα θες απλά να χαθείς μέσα τους! Χρυσή άμμος και λευκό βότσαλο, παντρεμένα αρμονικά. Δημοφιλής είναι η ακτή Μαγγανάρι με την ξανθιά άμμο και τα τροπικά νερά (14 χλμ. άσφαλτος από τη Χώρα). Σε όσους αρέσουν οι εξερευνήσεις, δύσβατοι χωματόδρομοι οδηγούν από το Μαγγανάρι στον όρμο «Τρεις Κλεισές» με τις δυο απάνεμες παραλίες του , ενώ βορειότερα βρίσκεται το απόκρυφο ακρογιάλι Παπά Αυλάκι.

5. Δείτε το δειλινό από τη Παναγία Γκρεμνιώτισσα: Από το κέντρο της Χώρας θΆ ανηφορίσετε ως την Παναγιά τη Γκρεμνιώτισσα που μοιάζει γαντζωμένη στα ριζά του γκρίζου βράχου. Λίγο ψηλότερα, ξεχωρίζουν μοναχικές, οι λευκές κυκλαδίτικες σιλουέτες των εκκλησιών του Αγ. Νικολάου και του Χριστού που δίνουν το δικό τους στίγμα στο γυμνό τοπίο. Το δειλινό από εδώ, την «στέγη» της Χώρας, είναι πέραν κάθε περιγραφής. Χαθείτε στις όμορφες Κυκλαδίτικες εικόνες.

6. Γαστρονομία και τοπικά προιόντα…Ίου! Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο διάσημο τοπικό προϊόν. Παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο δημοτικό τυροκομείο, κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Το σκοτύρι ( πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι ), το ξινό ( κρεμώδες άσπρο τυρί ), το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και η μυζήθρα είναι οι βασικοί τύποι τυριών που θα βρείτε εδώ. Αγοράστε εξαιρετική φάβα, κάπαρη και ρίγανη, τις δύο τελευταίες μπορείτε να τις αναζητήσετε και στις πλαγιές του νησιού. Η νιώτικη κουζίνα έχει πολλές νοστιμιές. Δοκιμάστε τσιμέτια ( άνθη κολοκυθιάς γεμιστά με ρύζι ), αλλά και συνταγές με καλό ντόπιο κρέας και τοπικά ζυμαρικά, μάτσι ( χειροποίητες χυλοπίτες ) και μερμιτζέλι ( χειροποίητο κριθαράκι ).
 

Tags: ΙΟΣ