Καφές στην ωραιότερη Πλατεία Συντάγματος

4829 Επισκέψεις στο άρθρο

Η ωραιότερη Πλατεία Συντάγματος της Ελλάδας δεν είναι αυτή της Αθήνας.

Είναι η πιο όμορφη απόδραση από τη βουή της Αθήνας και μία από τις πιο κοντινές. Μπες στο αμάξι σου και σε 2 ώρες θα πίνεις τον καφέ σου στο Ναύπλιο και ίσως την ομορφότερη Πλατεία Συντάγματος της Ελλάδας.

Για «σουλάτσο» και καφέ στην πλατεία Συντάγματος
Θα περπατήσεις στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, στον «μεγάλο δρόμο» των ντόπιων που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο και θα καταλήξεις στην όμορφη πλατεία Συντάγματος που παλιότερα ονομαζόταν Πλατεία Πλατάνου.
Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτίρια της πόλης, η Σχολή Ευελπίδων, το υπουργείο Στρατιωτικών, η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά ¶ρμανσμπεργκ ο οποίος επόπτευε τον ανήλικο Όθωνα, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, το ενετικό κτίσμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σημαντικά ιστορικά κτίσματα επίσης είναι το Βουλευτικό όπου τον Ιανουάριο του 1828 ορκίστηκε ο Καποδίστριας με την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου αργότερα δολοφονήθηκε. Πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ μετατρέπουν τη πλατεία σε σημείο συνάντησης, σουλάτσου και χαλάρωσης αφού συνδυάζει ανεπιφύλακτα το τερπνόν μετά του ωφελίμου.



Περίπατος γύρω από την Ακροναυπλία
Στους πρόποδες του Παλαμηδιού βρίσκεται το φρουριακό συγκρότημα της Ακροναυπλίας. Τα πρώτα οχυρωματικά έργα ανιχνεύονται στους κλασσικούς χρόνους, ενώ αναφέρονται και από τον Παυσανία. Τις υπάρχουσες οχυρώσεις ενίσχυσαν οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι και οι Ενετοί. 
Ένας μεγάλος, ευχάριστος περίπατος που ξεκινά από το κέντρο του Ναυπλίου πραγματοποιεί τον γύρο της Ακροναυπλίας, περνά από την παραλία Αρβανιτιά και καταλήγει στο φάρο. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα αυτής της διαδρομής, αξίζει να αναζητήσετε πάνω στα τείχη τα λιθανάγλυφα του Αγίου Μάρκου, όπως επίσης και τους προμαχώνες του Μοντσενίγο, Ντολφίν και Γκριμάνι. Η θέα από το ύψος του ξενοδοχείου «Ξενία» προς την παραλία Αρβανιτιά, την παλιά πόλη και το κάστρο του Παλαμηδιού να ορθώνεται πάνω από την πόλη, θα σας μείνει αξέχαστη.



Παλαμήδι. Τα 999 σκαλιά και η Φυλακή του Κολοκοτρώνη
Πάνω από την Ακροναυπλία και ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου δεσπόζει ο βράχος Παλαμήδι. Η αρχική ιδέα της οχύρωσής του ανήκει στον αρχιστράτηγο των ενετών Morosini όταν ανακατέλαβε το Ναύπλιο από τους Τούρκους το 1686. Κατά τη δεύτερη περίοδο Ενετοκρατίας, το έργο σχεδιάστηκε από τον κυβερνήτη Grimani και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714) από τον Agostino Sagredo. Η θέα από τις επάλξεις του είναι πέραν κάθε περιγραφής. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε από εκεί είναι σίγουρο πως θα γίνουν «πρωταθλήτριες» σε Likes ! Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τα 999 (σύμφωνα με την παράδοση) σκαλοπάτια, ο επισκέπτης του Ναυπλίου επιβάλλεται να επισκεφτεί το θρυλικό φρούριο.



Με το πλοιάριο στο Μπούρτζι
Σήμα κατατεθέν της πόλης, το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο μνημείο της. Το "καστελο" dello Soglio, όπως αρχικά το βάπτισαν οι Ενετοί, κτίστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Gabello το 1473. Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto cadena -το λιμάνι της Αλυσίδας- μετατρεπόταν σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Αργότερα έγινε τόπος διαμονής των δημίων των θανατοποινιτών του Παλαμηδιού. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς φιλοξενούσε την ελληνική κυβέρνηση. Το Μπούρτζι επιβάλλεται να το επισκεφθείτε με κάποιο από τα εκδρομικά πλοιάρια που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Ναυπλίου.