Ξέρεις να ζεις σωστά τη Θεσσαλονίκη;

4914 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπορεί να έχεις πάει περισσότερες από 1 φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξέρεις την πόλη τόσο καλά όσο νομίζεις! Δες τώρα 4 μέρη που πιθανόν να μη γνώριζες αλλά αξίζει να ανακαλύψεις!

Δες με ένα κλικ εδώ πού να μείνεις και τι να κάνεις

Επισκεφθείτε τα Κάστρα και τη συνοικία Τσινάρι
Τα Κάστρα της Aνω Πόλης κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, νεανικές παρέες και ζευγαράκια που ανεβαίνουν για να ρεμβάσουν την υπέροχη θέα που απλώνεται μέχρι τον Θερμαϊκό. Αξίζει τον κόπο να φτάσετε στο Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ.

Χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή το 1890, συνιστώντας για πολλά χρόνο το σύμβολο του φόβου για την πόλη, λόγω της βαρβαρότητας που επικρατούσε. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Περπατήστε στις συνοικίες γύρω από τα Κάστρα με τις παλιές κεραμιδοσκεπές και τα στενά σοκάκια που θυμίζουν… άλλη πόλη! Επισκεφθείτε το γραφικό Τσινάρι, χαζέψτε τα λουλούδια που γεμίζουν με χρώμα τις ανηφορίτσες, περπατήστε στα στενά σοκάκια της περιοχής, πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια που νομίζεις πως βγήκαν από το… 1950 και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα απομεινάρια των χρόνων και των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.

Πλατεία Αθωνος: Η εναλλακτική πλευρά της πόλης
Το σημείο ο παλμός της Θεσσαλονίκης χτυπά πιο γρήγορα, με ντόπιους και τουρίστες να περνούν ακατάπαυστα, ψάχνοντας ένα από τα δεκάδες μαγαζιά που φημίζονται για το καλό τους φαγητό και τα ποιοτικά προϊόντα κάθε είδους. Ταβέρνες, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία για όλα τα γούστα, με γεύσεις τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή κουζίνα και μυρωδιές που σίγουρα θα σας… τραβήξουν από τη μύτη για να δοκιμάσετε κάτι! Από παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα μέχρι βαλκανικά και ανατολίτικα. Ενδιαφέρουσα και ζωντανή, η πλατεία Αθωνος θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τις επιλογές που προσφέρει!

Ζήστε το μυστήριο στους Κήπους του Πασά
Οι Κήποι του Πασά αποτελούν μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που έχει συνδεθεί με διάφορους αστικούς μύθους και ιστορίες. Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται στην Ανω Πόλη, δίπλα από τα κάστρα, σε κάθε γωνιά του οποίου υπάρχουν περίεργα γλυπτά και ακατανόητα σύμβολα που κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν… εξερευνητής ενός μεγάλου μυστηρίου. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τι βρισκόταν σε αυτό το σημείο της Θεσσαλονίκης και πώς δημιουργήθηκε το μυστήριο γύρω από τα «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβισάδων», όπως λένε οι ντόπιοι τους Κήπους του Πασά.

Το «κρυμμένο μυστικό» της Θεσσαλονίκης
Οι ταβέρνες στα Λαδάδικα είναι διάσημες, η πλατεία Αθωνος λιγότερο γνωστή αλλά λόγω θέσης μπορεί εύκολα να ανακαλυφθεί, το Μπιτ Μπαζάρ όμως αν και εξαιρετικά δημοφιλές για ντόπιους και φοιτητές παραμένει άγνωστο για τους επισκέπτες. Τις εισόδους του θα τις βρείτε περίπου 200 μέτρα από την οδό Αριστοτέλους στην οδό Τοσίτσα. Τα ψηλά κτίρια κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό της αλλά με το που μπείτε θα ανακαλύψετε μία «αυλή θαυμάτων» μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι ταβέρνες με το κρασί και τους ποιοτικούς μεζέδες, η ζεστή ατμόσφαιρα αλλά και ο νεαρόκοσμος που συχνάζει εκεί θα σας μαγέψει.