Λες κι είσαι στο Αμστερνταμ: Βόλτες δίπλα στο ποτάμι

11349 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι βόλτες σε αυτή την πόλη δίπλα στο ποτάμι μοιάζουν να σε ταξιδεύουν στο Αμστερνταμ.

Φλώρινα: Περιηγηθείτε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα
Γύρω από αυτόν άρχισε να χτίζεται η πόλη, αριστερά και δεξιά στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα διασώζονται κτήρια από την Τουρκοκρατία έως και την περίοδο του μεσοπολέμου. Κατά μήκος του Σακουλέβα απλώνεται η λιθόστρωτη λεωφόρος Ελευθερίας, σίγουρα ο πιο όμορφος και χαρακτηριστικός δρόμος της πόλης. Τα σπίτια που θα δείτε δεξιά κι αριστερά του ποταμού είναι ικανά να σας εντυπωσιάσουν. Μια ατέλειωτη σειρά από παλιά αρχοντικά με έντονα χρώματα, νεοκλασικής και ντόπιας μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένα τα περισσότερα κατά την ταραγμένη περίοδο του Μεσοπολέμου, στολίζουν τις όχθες του ποταμού. Ανάμεσά τους θα βρείτε κάποια από τα καλύτερα καφέ στη Φλώρινα, με τραπεζάκια έξω που τα πρωινά γεμίζουν από νέους -και όχι μόνο- απολαμβάνοντας τον ήλιο παρέα με τον κελαρυστό ήχο του ποταμού

Για ιππασία ανάμεσα στις Οξιές
Το δάσος που αγκαλιάζει το Νυμφαίο αποτελείται από οξιές. Είναι ένα αμιγές δάσος οξιάς του είδους fagus sylvatica, που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ευρώπης με υψόμετρο από 700 έως 1.300 μέτρα. Η ιππασία είναι μια θαυμάσια επιλογή γα αυτήν την περιοχή αφού του Νυμφαίο διατηρεί 14 θαυμάσιους κέλητες των Αλπεων, έτοιμους να προσφέρουν τη συγκίνηση της ιδιαίτερης αυτής εμπειρίας. Ο Ιππικός Ομιλος Νυμφαίου διαθέτει όμορφα και ήρεμα ενήλικα άλογα καθώς και πουλάρια της φυλής Χάφλιγκερ από τη Βαυαρία. Υπάχουν διαδρομές τουριστικής ιππασίας ακόμη και για παιδιά ή αρχαρίους στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, σε καταπράσινο τοπίο στο Βίτσι, και καβαλαρίες στη λίμνη Πετρών.

Δοκιμάστε το τοπικό φημισμένο κρασί του Αμύνταιου
Η πιο γνωστή πόλη παραγωγής κρασιού της χώρας, το Αμύνταιο έχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του. Η ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται, σχεδόν αποκλειστικά, είναι το ξινόμαυρο, η κυριότερη ερυθρά ποικιλία της Μακεδονίας. Εδώ και καιρό, η Ένωση Αμυνταίου έχει προσθέσει στη γκάμα των οίνων της και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως οι σιρά, μερλό, σαρντονέ, σοβινιόν μπλαν και γκεβιρτζστραμίνερ. Η παραγωγή των αμπελώνων, όσον αφορά το ξινόμαυρο, κυμαίνεται από 7,5 έως 9 τόνους ανά εκτάριο, ενώ για τις ξένες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ των 9 και 11 τόνων ανά εκτάριο. Επίσης η Ε.Α.Σ. Αμυνταίου παράγει τη μοναδική ροζέ σαμπάνια της Ελλάδος.

Δείτε την θέα απο τον Αγ. Παντελεήμονα
Πριν χαθείτε στις γειτονιές της Φλώρινας ανηφορίστε ως το ύψωμα του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε την πανοραμική άποψη της πόλης και να προσανατολιστείτε. Στα πρανή του λόφου έχει έρθει στο φως μετά από ανασκαφές μέρος της αρχαίας πόλης των Ελληνιστικών χρόνων. Ίσως να πρόκειται για την Ηράκλεια Λυγκηστίδα που άκμασε εδώ και πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Λυγκέα, ενώ πιθανολογείται ότι καταστράφηκε από φωτιά το 48 π.Χ. Έχουν βρεθεί τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χωρίζονται από κάθετους δρόμους, τείχη κατοικιών, δίκτυο όμβριων υδάτων. Η κατοίκηση της πόλης πιθανόν να ξεκίνησε τον 4ο αι. π. Χ. όμως έχουν ανασκαφεί κεραμικά που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Τα αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο 2ο όροφο του αρχαιολογικού μουσείου της Φλώρινας.