Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

  Διαβάστηκε από 22109 αναγνώστες

  Στη Βέροια που κάποτε πήρε προσωνύμιο «Μικρά Ιερουσαλήμ», για το γεγονός ότι υπάρχουν 48 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, από τους συνολικά 72, επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο της οδού Θωμαΐδου. Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο-μνημείο δίπλα στα τείχη, τον Μύλο του Μάρκου, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα: αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η Βέροια ως περιφέρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και εξετάζεται η σχέση της με την Κωνσταντινούπολη, την Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη, μέσα από έκθεση φορητών εικόνων εξαιρετικής τέχνης. Ο δεύτερος όροφος εστιάζει το ενδιαφέρον στην πόλη και τη ζωή των κατοίκων, από την εργαστηριακή παραγωγή ως τις οικίες και τα ταφικά μνημεία. Ο τρίτος όροφος αντλεί τη θεματολογία του από τη θρησκευτική λατρεία με αναφορές στους ναούς της πόλης και τη διακόσμηση.
   

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Tags: ΕΔΕΣΣΑ
   
  • Τιμόθεος

   Επίσης, η όμορφη και βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια για μια όμορφη και δημιουργική ημέρα.

     1
  • loukia

   Η παναγία Σουμελά... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... Ο μητροπολίτης παντελεήμων σώφρων, κ.τ.λ. να προσέξει πολύ πιο καλύτερα την μονή, κ.τ.λ. από κάποια μικροπροβλήματα...

    

  που να μεινετε - ΕΔΕΣΣΑ

  • Η αποθέωση της φύσης

   Εκεί που ο πολιτισμός παραχωρεί τη θέση του στα πλατάνια της φύσης και των αιώνων βρίσκεται κτισμένος ο "ΝΟΣΤΟΣ". Η παραδοσιακή εικόνα, η ώχρα των τούβλων και τα ξύλινα παραθυρόφυλλα ενσωματώνουν αρμονικά το κτίριο στη φύση.
    2384091510 Περισσότερα
  • Εμπειρία στην πιο σαγηνευτική γωνιά

   Το Hotel Spa Nymfes είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να επισκεφθούν μια σαγηνευτική γωνιά της χώρας μας, τον μοναδικό τόπο των Λουτρών Πόζαρ και να γνωρίσουν την ομορφιά, τη γαλήνη και τις πολύτιμες ιαματικές ιδιότητες των νερών.
    2384091570, 2384091571 Περισσότερα

  τι να κανετε - ΕΔΕΣΣΑ