Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

  66749 Επισκέψεις στο άρθρο

  Στη Βέροια που κάποτε πήρε προσωνύμιο «Μικρά Ιερουσαλήμ», για το γεγονός ότι υπάρχουν 48 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, από τους συνολικά 72, επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Βυζαντινό Μουσείο της οδού Θωμαΐδου. Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο-μνημείο δίπλα στα τείχη, τον Μύλο του Μάρκου, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα: αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η Βέροια ως περιφέρεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και εξετάζεται η σχέση της με την Κωνσταντινούπολη, την Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη, μέσα από έκθεση φορητών εικόνων εξαιρετικής τέχνης. Ο δεύτερος όροφος εστιάζει το ενδιαφέρον στην πόλη και τη ζωή των κατοίκων, από την εργαστηριακή παραγωγή ως τις οικίες και τα ταφικά μνημεία. Ο τρίτος όροφος αντλεί τη θεματολογία του από τη θρησκευτική λατρεία με αναφορές στους ναούς της πόλης και τη διακόσμηση.
   

  Kοινοποίησε το »

  Tags: ΕΔΕΣΣΑ
  • loukia

   Η παναγία Σουμελά... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... Ο μητροπολίτης παντελεήμων σώφρων, κ.τ.λ. να προσέξει πολύ πιο καλύτερα την μονή, κ.τ.λ. από κάποια μικροπροβλήματα...

     1
  • Τιμόθεος

   Επίσης, η όμορφη και βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια για μια όμορφη και δημιουργική ημέρα.

     1