Σαν σε νησί: Καφές πλάι στη θάλασσα

11019 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πιο όμορφη στιγμή της μέρας είναι όταν κάθεσαι με ένα κρύο ή ζεστό καφέ στο λιμάνι και απολαμβάνεις το ρόφημά σου αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Φύγε για τη βυζαντινή ομορφιά της Ναυπάκτου και απόλαυσε κάποιες από τις ωραιότερες στιγμές σου σε μια αλλιώτικη καστροπολιτεία.

Απολαύστε τον καφέ σας στο μεσαιωνικό λιμάνι
Φτάνοντας λοιπόν στην Αιτωλοακαρνανική καστροπολιτεία, μη βιαστείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις. Χαλαρώστε στη λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σας στο μεσαιωνικό λιμάνι της Ναυπάκτου, χαζεύοντας τα καΐκια στο καθημερινό τους πήγαινε- έλα. Στη συνέχεια περπατήστε ως τον Μεσαιωνικό φάρο που δεσπόζει στον ανατολικό βραχίονα του λιμανιού και δείτε το άγαλμα του Παξινού αγωνιστή Γιώργου Ανεμογιάννη (δυτικός βραχίονας) που σε ηλικία 23 χρονών προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυρπολήσει μια τουρκική κορβέτα, αγκυροβολημένη ανοικτά της Ναυπάκτου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το άγαλμα του Μιχαήλ Θερβάντες που πολέμησε στην περίφημη ναυμαχία που έγινε στα ανοιχτά της πόλης το 1571 ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό και τον Τούρκικο στόλο.



Δείτε το παλιό Ρολόι
Απέχει μόλις λίγα λεπτά (με τα πόδια) από τον παραλιακό δρόμο και είναι το καμάρι της Ναυπάκτου. Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης. 
Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση "Σαραφείμ" προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε στη βόλτα σας πίσω από τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης.



Ακολουθήστε το καλντερίμι της παλιάς πόλης
Το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι που διασχίζει την παλιά πόλη, ξεκινά από το μεσαιωνικό λιμάνι. Πρόκειται για μια διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη εικόνες, αλλά αρκετάκοπιαστική - κυρίως το καλοκαίρι –λόγω της έντονης ανηφόρας. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης, ωστόσο, θα βρείτε δροσερές πλατείες για να ξαποστάσετε και κρήνες με κρύο νερό για να ξεδιψάσετε. Από αρκετά σημεία η θέα στο μεσαιωνικό λιμάνι και την ακτή του Κορινθιακού είναι κάτι παραπάνω από προνομιακή.



Από τη Ναύπακτο στο Ευπάλιο
Από τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου με τα πέντε τόξα, στη Δάφνη (4 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου), ακολουθήστε τη διαδρομή μέσα από τα χωριά Καστράκι – Ευπάλιο – Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα – Φιλοθέη. 
Στο 210 χλμ. υπάρχει διακλάδωση αριστερά 6 χλμ. που οδηγεί στο ιστορικό Μοναστήρι Βαρνάκοβας, βυζαντινό μοναστήρι που χρησίμευε ως τόπος ταφής των Δεσποτών της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Ελλάδας και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη.