Τα top κρασιά της Ελλάδας!

12445 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξινόμαυρο, Chardonnay και Merlot. Διαδρομές σε υπόγεια κελάρια με βαρέλια ολόγυρα και τη μυρωδιά του κρασιού να ξυπνάει τα σωθικά σου. Δωρεάν ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές που θα αλλάξουν την εικόνα σου για το κρασί. Πήγαινε τώρα στη Νάουσα και ζήσε την εμπειρία!

 
Ο δρόμος του κρασιού στη Νάουσα είναι μακρύς, με πολλές, μοναδικές στάσεις και τεράστια ιστορία. Τα ιστορικά οινοποιεία διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις εκπληκτικές γεύσεις των κρασιών τους να προκαλούν κάθε γευσιγνώστη. Τα περισσότερα είναι επισκέψιμα και πραγματοποιούν γοητευτικές ξεναγήσεις, τόσο για όσους θέλουν να τα δοκιμάσουν, όσο και για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.
 
Η εμπειρία είναι μοναδική και –κυρίως- δωρεάν, τουλάχιστον στην πλειονότητα των οινοποιείων. Η ξενάγηση που διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι 1,5 ώρα (ανάλογα με την έκταση των εγκαταστάσεων και του αμπελώνα του οινοποιείου) σε αφήνει άφωνο. Από τους απέραντους αμπελώνες που απλώνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, μέχρι τα υπόγεια κελάρια, με τα εκατοντάδες βαρέλια γεμάτα παλιές και νέες σοδειές που δημιουργούν ατμόσφαιρα μυστηριακή και υποβλητική. Περπατάς ανάμεσά τους και νομίζεις πως βλέπεις σε αναπαράσταση όλη τη διαδικασία παραγωγής. Τους αμπελουργούς με τα καταπονημένα χέρια από το μάζεμα των σταφυλιών τον 19ο αιώνα, τον άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό των εγκαταστάσεων του σήμερα.
 
Στο Μπουτάρη για το αυθεντικό Ξινόμαυρο.
Ξεκίνα την περιήγησή σου από ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της περιοχής αλλά και της Ελλάδας, αυτό της εταιρείας Μπουτάρη. Βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό της Στενημάχου και δημιουργήθηκε το 1879, ανοίγοντας μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του κρασιού, καθώς εδώ παράχθηκε το πρώτο εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί, που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά με την ετικέτα «Νάουσσα Μπουτάρη» και αποτελεί κατατεθέν της Ελλάδας στα κόκκινα κρασιά. Η πρώτη σου επιλογή κατά τη δοκιμή οφείλει να είναι αυτό το κρασί, ενώ θα συνεχίσεις με το «1879», μια φιάλη που κλείνει μέσα της ένα τεράστιο δυναμικό παλαίωσης και εντυπωσιάζει όχι μόνο με τη γεύση αλλά και την εμφάνισή της. Ακόμη, θα παρακολουθήσεις μια ειδική παρουσίαση με πολυμέσα για την ιστορία του κρασιού, ενώ θα μπορέσεις να δοκιμάσεις και διάφορα άλλα κρασιά ακόμη και από παλαιότερες εσοδείες και να αγοράσεις βιβλία και αντικείμενα για το κρασί. Η οινογευσία όμως δεν τελειώνει εδώ…

Στον Δαλαμάρα για Merlot και πρεκνιάρικο.
Ακριβώς στην είσοδο της πόλης της Νάουσας βρίσκεται το παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο Δαλαμάρα, που παράγει κυρίως το κόκκινο κρασί Νάουσα και το λευκό Δαλαμάρα από πρεκνιάρικο, «του γιατρού» και άλλες γηγεγείς ποικιλίες. Το λευκό πρικνάδι (πρεκνιάρικο) παίρνει το όνομά του από τα στίγματα (πρέκνες) που έχει στη φλούδα του το σταφύλι. Φυτεμένο στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα δίνει στρογγυλά, αρωματικά λευκά κρασιά. Θα πληροφορηθείς για την ιστορία του οινοποιείου, θα δεις τα παραδοσιακά αντικείμενα καλλιέργειας αμπελιού και οινοποιίας, θα επισκεφθείς το αμπέλι και το σύγχρονο οινοποιείο και μετά θα οδηγηθείς στην αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου θα δοκιμάσεις τα κρασιά του οινοποιείου με τη συνοδεία τοπικών μεζέδων και εδεσμάτων. Το «Αγέχορος» συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Merlot, ενώ ο «καπνιστός λευκός Δαλαμάρα» από Μαλαγουζιά, Πρεκνιάρικο και Ροδίτη θα σε ταξιδέψει με την ιδιαίτερη γεύση του.

Στο Κτήμα Μελιτζανή για Ξινόμαυρο και Chardonnay.
Μια ακόμα στάση πριν… μεθύσεις από τις μυρωδιές και τις βόλτες ανάμεσα στα βαρέλια, είναι το Κτήμα Μελιτζανή. Ο αμπελώνας έκτασης 50 στρεμμάτων που βρίσκεται στο χαρισματικό αμπελοτόπι του λόφου της «Γάστρας», σε συνδυασμό με το μεράκι και την ξεχωριστή αγάπη της οικογένειας Μελιτζανή για το κρασί, φέρνουν στο ποτήρι σου εξαιρετικής ποιότητας, γεύσης και αρωμάτων κρασιά, εκ των οποίων αξίζει να δοκιμάσεις το κλασικό ναουσαίικο ξινόμαυρο, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay. Καθώς θα περιηγείσαι στην υπόγεια κάβες με τα στενά σκοτεινά σοκάκια, οι υπεύθυνοι του οινοποιείου σου θα περιγράφουν τις διαφορές της κάθε ποικιλίας, από τη χρονολογία παραγωγής, μέχρι τον χρόνο παλαίωσης και τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Μια περιγραφή τόσο γλαφυρή που σε κάνει να… λιγώνεσαι, μέχρι να έρθει η ώρα να τα γευτείς. Δοκίμασε το «Μελιτζανή Νάουσα» και θα το θυμηθείς.

Τι άλλο να κάνεις στη Νάουσα
Μία μέρα ολόκληρη θα χρειαστείς για να επισκεφθείς τα οινοποιεία της Νάουσας και να γνωρίσεις από κοντά τη μαγική διαδικασία που φέρνει στα ποτήρια μας την τόσο γνώριμη και τόσο μοναδικά καινούργια γεύση του κρασιού. Και στη συνέχεια, όμως, η Νάουσα έχει πολλά ακόμα να σου προσφέρει:
  • Το φυσικό πάρκο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο ξωκλήσι που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η τοποθεσία βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια κατάφυτη κόγχη του βουνού, με άφθονα πηγαία νερά. Εδώ, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, λειτουργούν πολλοί χώροι αναψυχής, δημοτικό ξενοδοχείο, καφετέριες και εστιατόρια.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια που απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη και προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία σκι.
  • Βόλτα στην παλιά πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση, όπου διασώζονται μερικά από τα περίφημα μακεδονίτικα σπίτια.
  • Οι μικροί καταρράκτες στην τοποθεσία Στούμπανοι στο πάρκο των Εθνομαρτύρων του 1821, όπου οι γυναίκες της Νάουσας ρίχτηκαν στο γκρεμό, όταν οι Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη.

Πώς θα πας
Από Θεσσαλονίκη, η Νάουσα απέχει 93 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο μέσω της Εγνατίας Οδού. Αντίστοιχα, από Αθήνα η πιο σύντομη διαδρομή είναι μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Μόλις περάσεις τον Αλιάκμονα, βγαίνεις στην έξοδο για Βέροια. 

Εσείς τι λέτε; Αξίζει μια τέτοια βόλτα στη Νάουσα; Διαλέξαμε πράγματι τα καλύτερα κρασίά; Θα ξεκινούσατε για μια εκδρομή μόνο και μόνο για να τα δοκιμάσετε;