Το μεγαλύτερο νησί που πας με το αμάξι σου

12488 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στο οποίο μπορείτε να πάτε με το αμάξι σας.

Μπείτε στο αμάξι σας λοιπόν και εξερευνήστε την πανέμορφη Εύβοια.

Πλάτανος Γίγαντας στον Κηρέα
Στην άκρη του μεσόγειου χωριού Προκόπι που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού ανατολικά από τα τελευταία σπίτια, μέσα στην κατάφυτη από θεόρατα πλατάνια και ιτιές κοίτη του, κυλά τα διάφανα νερά του ο ποταμός Κηρέας που πηγάζει από το όρος Καντήλι. 
Στις όχθες του συναντάτε ένα από τα πλέον αξιόλογα παραποτάμια οικοσυστήματα της Εύβοιας. Αξίζει να αναζητήσετε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν στη θέση όπου βρίσκεται ο «Μεγάλος Πλάτανος», ένα δέντρο γιγαντιαίων διαστάσεων του είδους «platanus orientalis» -αυτοφυές της Ελλάδας- με ύψος 23 μέτρα, περίμετρο κορμού 18 μέτρα και πιθανής ηλικίας 600 ετών!

Στενή: Σπίτια αμφιθεατρικά κτισμένα με θέα στο Καραούλι
Περπάτησε τους δρόμους και τα στενά της Στενής Ευβοίας. Ο υπέροχος ήχος των τρεχούμενων νερών και τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια στης πλαγιές της Δίρφης θα σε μαγέψουν. Παρατήρησε ακριβώς απέναντι το Καραούλι, ένα συγκρότημα βράχων που προ(σ)καλεί τους τολμηρούς αναρριχητές να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις τους και αν είσαι ένας απ¶ αυτούς δοκίμασε να φτάσεις στην κορυφή.

Γνωρίστε τον μαγικό καταρράκτη του Δρυμώνα
Η ομορφότερη ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή σε ασφάλτινο δρόμο, είναι αυτή που συνδέει την Λίμνη με το χωριό Δρυμώνα. Ο δρόμος διασχίζει υπέροχο οροπέδιο με έλατα-πεύκα και καταπράσινες κοιλάδες. Κατηφορίζοντας προς το χωριό Δρυμώνα θα δείτε το χώρο όπου θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας αν θέλετε να ακολουθήσετε το σύντομο μονοπάτι που θα σας φέρει στον καταρράκτη του Δρυμώνα, ο οποίος σκορπά τα νερά του από ύψος 15 μέτρων. Εκεί που πέφτει το νερό δημιουργείται μια μικρή λίμνη όπου τα καλοκαίρι δεν είναι λίγοι οι τολμηροί που βουτούν στα κρύα νερά της. Το μονοπάτι που προσεγγίζει τον καταρράκτη έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το δασαρχείο και καθώς διαθέτει κουπαστή και ξύλινα σκαλιά, είναι προσβάσιμο σε όλους τους πεζοπόρους, ακόμη και στους πιο αμάθητους.

Κάρυστος: Δείτε το Καστέλο Ρόσσο και το περίφημο Δρακόσπιτο
Η Κάρυστος είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που προσφέρει αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, ενώ ολόγυρα πλαισιώνεται από θαυμάσιες παραλίες. Εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου βρίσκεται κτισμένος ο ενετικός πύργος Μπούρτζι. Από εδώ εύκολα θα ανηφορίσετε στο μεσόγειο χωριό Μύλοι και θα επισκεφθείτε το περίφημο Καστέλο Ρόσσο -Κόκκινο κάστρο. Ψηλότερα στο βουνό βρίσκονται οι «Κύλινδροι», εντυπωσιακές μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία. Από το χωριό Μετόχι θα οδηγήσετε σε χωματόδρομο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο που κρύβεται ανάμεσα σε θεόρατες καστανιές για να φτάσετε από το μονοπάτι που οδηγεί στο εντυπωσιακό «Δρακόσπιτο» της Όχης, ένα από τα πολλά μυστηριώδη και αμφιβόλου προελεύσεως κτίσματα της νότιας Εύβοιας που εικάζεται ότι ήταν ιερά ή φρυκτωρίες.

Ανακαλύψτε το ακρωτήρι Αρτεμίσιο
Από το χωριό Αγριοβότανο ακολουθώντας δύσβατους χωματόδρομους θα εξερευνήσετε μέσα από πανέμορφα πευκοδάση το ακρωτήρι Αρτεμήσιο. Η τοπιογραφία με τα βράχια, τα πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα και τις μικρές λαχταριστές παραλίες είναι μοναδική. Η περιοχή του ακρωτηρίου Αρτεμίσιο αναφέρεται στις σελίδες της αρχαίας ιστορίας όχι μόνο για την ομώνυμη ναυμαχία κατά τους Μηδικούς πολέμους (480 π Χ), αλλά και για τα χάλκινα αγάλματα του Θεού Δία ή Ποσειδώνα και του Μικρού Ιππέα που ανασύρθηκαν από ναυάγιο στο βυθό του. Τα σπάνια αυτά, μεγάλης αξίας έργα τέχνης, αποτελούν σήμερα δύο από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!