Το ωραιότερο νησί για Σεπτέμβρη

4304 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρες το νησί που το Σεπτέμβριο είναι στα καλύτερα του. Όσοι θέλουν ξεχωριστές σεπτεμβριανές διακοπές, το επιλέγουν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαλέγουν τη Σύρο το Σεπτέμβρη και αυτό γιατί διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία για να σε κάνουν να περάσεις αξέχαστα.
Η Ερμούπολη σίγουρα εντυπωσιάζει και κάποιος καταλαβαίνει άμεσα γιατί είναι  τόσο ξεχωριστή και θεωρείται η  πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη απλώνεται ανάμεσα στα πόδια δύο λόφων. Το ξεχωριστό κτίριο του δημαρχείου της (έργο του Τσίλερ).
 
 Τα Βαπόρια «μαγνητίζουν» τα βλέμματα
Δεσποτικά τα αστικά μέγαρα στα Βαπόρια στέκουν αγέρωχα, ενώ σε παρασέρνουν σε περασμένες εποχές και μεγαλεία..  Η ατμόσφαιρα υπερβατική, σχεδόν μεθυστική. Τα κτίρια μαρτυρούν την αίγλη ενός διαφορετικού κόσμου. Θα δείτε λίγο παρακάτω τον Aγιο Νικόλαο με τον ιδιαίτερο τρούλο. Οι πολυέλαιοι από την Τεργέστη και η υψηλή αισθητική του οικοδομήματος  προκαλούν δέος.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην  πλατεία Μιαούλη
Η πλατεία Μιαούλη κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα  και είναι η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη πλατεία της Ερμούπολης. Σήμερα βρίσκονται στην πλατεία τόσο το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου, όσο και το Ιστορικό Αρχείο Σύρου, καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού. Ξεχωρίζει, ο  ανδριάντας του ναυάρχου της επανάστασης Μιαούλη, που είναι σμιλευμένος από τα χέρια του γλύπτη Μπονάνου, αλλά και η μουσική εξέδρα με τα ανάγλυφα του Απόλλωνα και των Μουσών, έργο του γλύπτη Βιτάλη.

Η Ανω Σύρος, η χαρακτηριστική «Πιάτσα» και τα παραδοσιακά στέκια
Το μεσαιωνικό στυλ είναι διάχυτο σ αυτό το εξαίσιο οικιστικό σύνολο με την αξεπέραστη θέα. Χτισμένα κλιμακωτά στο Λόφο του Σαν Τζώρτζη λευκά σπιτάκια, διατηρούν στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής . Εκκλησιές,  σπίτια με όμορφες γλάστρες στα παράθυρα, σαν να επρόκειτο για σκηνή από  ελληνική ταινία του 60 , παραδοσιακές ταβέρνες και ένα κλίμα σχεδόν εξωπραγματικό, που ορίζει την ομορφιά της ζωής κυριαρχούν στην Ανω Σύρο. Η εκκλησία του Σαν Τζώρτζη ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα, αλλά επισκευάστηκε το 1834. Η μονή των Ιησουιτών, η μονή των Καπουκίνων  με την εκκλησία της Παναγίας του Kαρμήλου και με την παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη αντίστοιχα αποτελούν κάποιες από τις ιδιαίτερες εκκλησιές της Ανω Σύρου.Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον γνωστό  ερμηνευτή και συνθέτη Μάρκο Βαμβακάρη, όπου γεννήθηκε στη Σύρο και σήμερα προς τιμήν του το Μουσείο ονομάζεται  « Μάρκος Βαμβακάρης » και εκθέτονται προσωπικά του αντικείμενα.
 
Πάμε για μπάνιο στον  Γαλησσά  που έχει και κόσμο ή πάμε για μπάνιο στα Κόκκινα που είναι ήσυχα;
Η Σύρος μπορεί και τα συνδυάζει όλα και κοσμικές παραλίες, όπως εκείνης του Γαλησσά , που  απλώνεται στα δυτικά και νότια του νησιού, όπου υπάρχουν αμέτρητα  ξενοδοχεία και άφθονα νοικιαζόμενα δωμάτια λίγο πιο μακριά από την ακτή. Όμως, προσφέρει  και την  εναλλακτική παραλία  Κόκκινα με τα άσπρα βότσαλα  και την καταγάλανη θάλασσα για εκείνους που επιζητούν πιο μοναχικές στιγμές .  Εν ολίγοις, υπάρχουν αμέτρητες παραλίες για όλα τα γούστα : Ο Μέγας Γυαλός, η Ποσειδωνία, ο Φοίνικας, Αγκαθωπές και δεκάδες άλλες που μπορείτε να επισκεφτείτε.
 

Tags: ΣΥΡΟΣ