Το χωριό που «γέννησε» τον Ζορμπά

8536 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη ήταν υπαρκτό πρόσωπο κα γεννήθηκε σε ένα όμορφο χωριό της Ελλάδας.

Φύγε λοιπόν για να ανακαλύψεις τον Κολινδρό Πιερίας, το χωριό που «γέννησε» τον Αλέξη Ζορμπά (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος) και γνώρισε τις ομορφιές ενός χωριού που δεν ήξερες.

Κολινδρός: Το χωριό του Ζορμπά
Στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν το Δίον, η Πίδνα και η Βεργίνα το χωριό που «γέννησε» τον Ζορμπά θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στο βουνό κι ας έχει υψόμετρο μόλις 400 μέτρα (στο υψηλότερο σημείο). Ο οικισμός δεσπόζει στο σημείο των Πιερίων που πλησιάζουν τον Θερμαϊκό ενώ η πρώτη ιστορική αναφορά του χρονολογείται στο 1001 με τον βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β να αποκαθιστά το μακεδονικό σύνορο με την ανακατάληψη της Βέροιας, των Σερβίων, της Έδεσσας και του Κολινδρού.

Δες οικισμό 8.000 ετών στα Παλιάμπελα Κολινδρού
Μόλις μερικά μέτρα από το χωριό του Κολινδρού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Παλιάμπελων. Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έδεξαν πως ο νεολιθικός οικισμός χρονολογείται στο 6000 π.Χ. και κατοικήθηκε για περίπου 1500 χρόνια μέχρι δηλαδή το 4500 π.Χ. Η ανασκαφή στο σημείο εγκαινιάστηκε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ιστορία της Μακεδονίας στο Μακεδονικό Μουσείο Κολινδρού
Κάνε ένα ταξίδι στην ιστορία της περιοχής αλλά και την ευρύτερη μακεδονική ιστορία με μία επίσκεψη στο Μακεδονικό μουσείο Κολινδρού. Φέτος έκλεισε 25 χρόνια από την ίδρυσή του το 1992 και ο χώρος του θα σε εντυπωσιάσει. Στεγασμένο σε παραδοσιακή κατοικία του 1800 διαμορφώθηκε με τον καταλληλότερο δυνατό τρόπο για να φιλοξενήσει το μουσείο. Στις εκθέσεις του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την πορεία του Κολιδρού ανά τους αιώνες, σπάνια αντικείμενα, χειρόγραφα βιβλία και άλλα εκθέματα.

Δες της Μπάρας το Πλατάνι
Ανακάλυψε ένα θαύμα της παγκόσμιας χλωρίδας που βρίσκεται στην Πιερία, στα Δυτικά του Κολινδρού. Το πλατάνι της Μπάρας σε περιμένει να το ανακαλύψεις περίπου 1 χιλιόμετρο από την περιοχή «Βίλες». Η ηλικία του ξεπερνά τα χίλια χρόνια ενώ η περίμετρός του είναι λίγο κάτω από τα 17 μέτρα αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα πλατάνια του κόσμου.