Το χωριό της Ζουμπουλίας με τα 9 γεφύρια

13227 Επισκέψεις στο άρθρο

Έγινε πασίγνωστο μέσα από το «Παρα 5» καθώς από κει καταγόταν η Ζουμπουλία, είναι όμως από μόνο του ένα ξεχωριστό και πανέμορφο χωριό σε μια επίσης υπέροχη περιοχή.

Σύμφωνα με το σενάριο του Γ. Καπουτζίδη στο «Παρά 5» η Ζουμπουλία (κατά κόσμον Ελισάβετ Κωνσταντινίδου) κατέβηκε στην Αθήνα από το Αχλαδοχώρι Σερρών.

Αχλαδοχώρι Σερρών: Το χωριό με τα 9 γεφύρια
Κατευθυνθείτε προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στην κοιλάδα ανάμεσα στον Όρβηλο και τους Βρόντους. Εκεί θα εντοπίσετε το πανέμορφο Αχλαδοχώρι Σερρών το χωριό με τα περισσότερα γεφύρια στη Μακεδονία. Ο Κρουσοβίτικος ποταμός που το διασχίζει έχει πάνω του 5 γεφύρια με πιο εντυπωσιακό αυτό του Αγίου Αρχαγγέλου με μήκος 7,50 μέτρα, πλάτος 2,50 μέτρα και ύψος 2,70. Λίγο έξω από το Αχλαδοχώρι ο Ασπροπόταμος ή Μπελίτσα έχει άλλα 4 πέτρινα γεφύρια τα οποία αξίζει να δείτε.

Ένα από τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Προφήτη Ηλία
Στο κέντρο του Αχλαδοχωρίου επισκεφτείτε και θαυμάστε έναν περίφημο και ιστορικό ναό. Ο Προφήτης Ηλίας, που τιμάται ως προστάτης του χωριού, δεσπόζει στο σημείο από το 1870 με την παράδοση να αναφέρει πως αρχικά ήταν ένα μικρό εκκλησάκι. Οι κάτοικοι όμως απέδιδαν στον Προφήτη Ηλία την οικονομική ευμάρειά τους και τις πλούσιες σοδιές και αποφάσισαν να τον τιμήσουν χτίζοντας τον μεγαλόπρεπο αυτό ναό. Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1867 ενώ ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα.



Η Κερκίνη «στο πιάτο σας» από το βυζαντινό κάστρο
Μισή ώρα απόσταση από το Αχλαδοχώρι μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό Σιδηρόκαστρο. Η κωμόπολη των 5.000 κατοίκων θα σας εντυπωσιάσει με τα αρχοντικά και τις διατηρητέες οικίες της αλλά κυρίως με το βυζαντινό της κάστρο που δεσπόζει στην πόλη από το 527 μ.Χ. Επί τουρκοκρατίας είχε γίνει γνωστό ως Ίσσαρι καθώς αποκαλείτο Δεμίρ Ισσάρ δηλαδή «Σιδερένιο Κάσρο». Από τον λόφο ύψους 155 μέτρων μπορείτε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα προς τον Στρύμονα αλλά και τη λίμνη Κερκίνη.



Έκρηξη αδρεναλίνης στον Στρύμονα
Κάντε rafting, canoe ή kayak στον ποταμό Στρυμόνα. Ξεκινήστε την πορεία σας από τον Προμαχώνα, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και καταλήξτε στη Γέφυρα του Πετριτσίου. Αυτή η διαδρομή των 15 χλμ. περίπου θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη.