Κορώνη, νομός Μεσσηνίας

31419 Επισκέψεις στο άρθρο

Από την πρώτη στιγμή η θαλασσινή πολιτεία της Κορώνης θα σε γητεύσει. Το κάστρο, η παλιά πόλη με το έντονο νησιώτικο χρώμα, η υπέροχη θάλασσα που αγκαλιάζει από παντού τον τόπο, η θέα στις απέναντι ακτές της Μάνης και η επιβλητική παρουσία του Ταΰγετου  δίνουν στην Κορώνη μια όψη ευχάριστη και σίγουρα  θελκτική.

Η εξαιρετικά στρατηγική θέση του βράχου μνημονεύεται από τα αρχαία χρόνια. Περιηγητές και γεωγράφοι  αναφέρονται  στις περιπέτειες και στις μάχες που έγιναν για την  κυριαρχία  του κάστρου. Πειρατές, Βενετσιάνοι, Φράγκοι, Σαρακηνοί,  Γενοβέζοι, Τούρκοι, επιζητούν τα πλούτη της πόλης και καταλαμβάνουν  κατά καιρούς το κάστρο.

Αναμφισβήτητα το ομορφότερο σημείο της Κορώνης  είναι  το Βενετσιάνικο κάστρο με τα ολόλευκα σπιτάκια, τα στενά καντούνια και τις εκκλησίες, σκηνικό που θυμίζει έντονα  Αιγαιοπελαγίτικο οικισμό.
Στο κέντρο του κάστρου υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τη αρχαία ακρόπολη της Ασίνης, αλλά και ερείπια ναού του Απόλλωνα.  Εκεί κοντά βρίσκεται η εκκλησιά του Αγ. Χαραλάμπους, ένας ναός καθολικού ρυθμού, κτίσμα των Ενετών.