Το παστέλι από τη Μάνη που κάνει θραύση στο εξωτερικό

5028 Επισκέψεις στο άρθρο

Για περισσότερο από έναν αιώνα η οικογενειακή επιχείρηση Παστέλι Μάνης Μανωλάκου κρατάει καλά το μυστικό δημιουργίας του πιο γλυκού παραδοσιακού εδέσματος.

Μανωλάκος: Το μανιάτικο Παστέλι που μας γλυκαίνει από το 1902!

Να κάνει ξακουστό στα πέρατα του κόσμο το ελληνικό παστέλι, φιλοδοξεί η οικογένεια Μανωλάκου, και από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει. Για περισσότερο από έναν αιώνα η οικογενειακή επιχείρηση Παστέλι Μάνης Μανωλάκου κρατάει καλά το μυστικό δημιουργίας του πιο γλυκού παραδοσιακού εδέσματος.

Η `Αλκηστις Μανωλάκου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο παππούς μας Ηλίας Μανωλάκος έφτιαξε το παστελάδικό του, αφού πρώτα είχε εργαστεί σκληρά για 20 χρόνια, μαθαίνοντας τη δουλειά του μελιτοπλάστη, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος. Όσον αφορά την προέλευση της συνταγής του, μας παρέπεμπε στον ΄Ομηρο και την Ιλιάδα, λέγοντας μας ότι το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία ίντριον, σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου.» εξηγεί η νεαρή μάνατζερ και προσθέτει: «Εμείς, η τέταρτη γενιά, συνεχίζουμε την παράδοση φτιάχνοντας παστέλι στο μαρμαρένιο μοναδικό πάγκο που μας άφησε ο παππούς μας και φυσικά ακολουθώντας πάντα πιστά τη συνταγή του Μπαρμπαλιά.» σημειώνει η `Αλκηστις Μανωλάκου.

Το Παστέλι Μάνης Μανωλάκου

Το παστέλι "Μανωλάκος" χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα παρασκευής του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γλυκό «σνακ» από φυσικά προϊόντα, δηλαδή ψημένους σπόρους σησαμιού και αγνό μέλι. Υπάρχουν όμως και είδη παστελιού τα οποία περιέχουν και ξηρούς καρπούς.

«Το παστέλι παράγεται από το εργαστήριό μας, σύμφωνα με αρχαία παραδοσιακή συνταγή. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου. Είναι μια παράδοση που έχει το χρώμα και το άρωμα μιας αρχαίας εποχής, η οποία παρά τις όποιες δυσκολίες της άφησε και συνεχίζει να αφήνει στις καρδίες μας μια γλυκεία νοσταλγία. Ο λόγος είναι γιατί οτιδήποτε συνδέεται με την παράδοση, για να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να έχει αξίες και αρχές.» υπογραμμίζει η `Αλκηστις Μανωλάκου.

Από το 1902, το εργαστήριο "Μανωλάκος", πιστό στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, παράγει προσεγμένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, Μανιάτικου παστελιού και είδη Ζαχαροπλαστικής. Η οικογένεια Μανωλάκου, αγαπάει και διατηρεί αυτή την παράδοση. Το παστέλι είναι τυπικό γλυκό της Μάνης, περιέχει σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα.

Το παστέλι "Μανωλάκος" συνδυάζοντας τα αγνά συστατικά αλλά και την αρχαία διατροφική παράδοση, παρουσιάζει ένα σύγχρονο και δυναμικά γευστικό προϊόν. Αυτό είναι ένα υγιεινό, θρεπτικό και απόλυτα φυσικό σνάκ. Αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής για όλους, μικρούς και μεγάλους.