Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας

Διαβάστηκε από 1552 αναγνώστες

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας 2016 διοργανώνοντας ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 1,2 και 3 Απριλίου 2016 με τίτλο «Ας σμιλέψουμε το μέλλον».

Οι Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας υλοποιούνται για δέκατη χρονιά με την καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων της Γαλλίας σε 15 Ευρωπαϊκές Χώρες. Η χώρα μας συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά διοργανώνοντας συναντήσεις, ανταλλαγές, εκθέσεις, παιδικά εργαστήρια και επιδείξεις τεχνογνωσίας.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη του επαγγελματικού χειροτεχνικού τομέα και η προώθηση των αξιών που συμβολίζουν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες καθώς αποτελούν κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO.

Κατά την διάρκεια του τριημέρου το κοινό μπορεί να επισκεφθεί και να γνωρίσει τη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου καθώς και πλήθος χειροτεχνικών εργαστηρίων της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης με σκοπό την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου μιας περιοχής που αποτέλεσε κατά το παρελθόν τόπο άνθισης των χειροτεχνικών επαγγελμάτων με κυριότερους εκπροσώπους τους κτίστες, τους ξυλογλύπτες, τους αγιογράφους, τις υφάντρες και άλλους θα υλοποιήσει:
– την Παρασκευή 1 Απριλίου την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος στον Ελαφότοπο Ζαγορίου με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» καθώς και εργαστήρι κατασκευής λιθογλύπτων με την συμμετοχή μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Ιωαννίνων
– το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, παιδικό εργαστήρι στο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων με χειροτεχνίες και κατασκευές με θέματα από την προστατευόμενη περιοχή. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει από τις 10.30 εως της 14.00 και θα είναι ανοιχτό για το κοινό.
– Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Απριλίου με την ημερίδα με θέμα «Παραδοσιακή Τέχνη & Σύγχρονη Δημιουργία» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο των Άνω Πεδινών όπου θα λειτουργεί και έκθεση με τις κατασκευές των εργαστηρίων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Πηγή: epirusgate

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή