«Βυζαντινή Αρτα» φέτος το Πάσχα

Διαβάστηκε από 1705 αναγνώστες

Ένα ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της Αρτας, μέσα από τα Βυζαντινά μνημεία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος, κατά την περίοδο του Πάσχα στο Δήμο Αρταίων.

Πρόκειται για τη «Βυζαντινή Αρτα», μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, μέσα στο κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης της περιόδου του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Δήμο Αρταίων, τις Ιερές Μητροπόλεις Αρτας και Νικοπόλεως-Πρεβέζης, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Aρτας, περιλαμβάνουν μουσικά δρώμενα, επιστημονική ημερίδα, αναβίωση εθίμων καθώς και Έκθεση Αγιογραφίας. Ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου και ολοκληρώνονται το Μεγάλο Σάββατο 30 Απριλίου.

«Στόχος μας με τη συγκεκριμένη σειρά εκδηλώσεων είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και τα μνημεία μας, αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία κλίματος θρησκευτικής κατάνυξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Θέλουμε η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός και να αποκτήσει Πανελλαδική προβολή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΤΑ» έχει ως εξής:
- Την Παρασκευή 22 Απριλίου και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας του κ. Ηλία Λώλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου.
- Το Σάββατο του Λαζάρου, 23 Απριλίου, και ώρα 20:30, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασσικής μουσικής με συμφωνική ορχήστρα σολίστ και τη χορωδία του Συλλόγου «Μακρυγιάννης».
- Την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Βλαχερνών μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί «Ημερίδα για τη Βυζαντινή Βλαχέρνα της Aρτας», στην οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Aρτας θα παρουσιάσει τα νεώτερα ευρήματα που προέκυψαν από τις αναστηλωτικές εργασίες, αλλά και από τη γενικότερη μελέτη της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και της ζωγραφικής του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα θα υπάρξει Ακολουθία στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς.
- Τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου, στην Παναγία Κορωνησίας μετά την Ακολουθία το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί Μουσική Εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».
- Τη Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου και ώρα 10 το βράδυ στην Παρηγορήτισσα θα πραγματοποιηθεί Μουσική Εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».
- Τη Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος της Ακολουθίας, ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητρόπολης Aρτας θα παρουσιάσει το «Τροπάρι».
- Τη Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου, στην Αγία Θεοδώρα μετά το τέλος της Ακολουθίας, θα γίνει η παραδοσιακή εκδήλωση από τους «Φίλους της Αγίας Θεοδώρας»
- Την Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου και ώρα 21:15 θα πραγματοποιηθεί η περιφορά των Επιταφίων.
- Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στις 10 θα αναβιώσει το έθιμο με το σπάσιμο πιάτων και κανατών από καταστηματάρχες της οδού Σκουφά, ενώ στις 23:00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα ξεκινήσει η Ακολουθία της Αναστάσεως.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή