Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται!

Διαβάστηκε από 1485 αναγνώστες

Νέο, σύγχρονο φωτισμό αποκτούν σύντομα κεντρικοί δρόμοι και πάρκα της Θεσσαλονίκης, μέσω του προγράμματος Jessica.

Την υπογραφή σύμβασης δανείου για τη χρηματοδότηση του έργου υπέγραψαν, σήμερα, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών του Δήμου, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση περιοχών και πάρκων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την Άνω Πόλη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να κατασκευαστεί νέο δίκτυο φωτισμού στον παραλιακό άξονα, από την πλατεία Λευκού Πύργου έως και το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και η αντικατάσταση 2.050 παλιών φωτιστικών με νέα μεγάλης διάρκειας σε 36 κομβικούς δρόμους της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου "Εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και πάρκα" ανέρχεται σε 5,80 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση, μέσω του Jessica, είναι 3,3 εκατομμύρια ευρώ, για 15 χρόνια, με επιτόκιο 1,20 %. Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση, που προέκυψε ύστερα από πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι στο 10 % του κόστους επένδυσης, ποσού έως 500.000 ευρώ. «Σε μία εποχή που οι πόροι των Δήμων περιορίζονται δραστικά θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης για να γίνουν έργα. Αν μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να "σπρώξει" το Jessica, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα στην πόλη και θα είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο για το οποίο εκλεχθήκαμε» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς, στάθηκε στη μεγάλη σημασία του έργου για το Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο και χαρακτήρισε «μοναδικό στο σύνολο της χώρας, αυτού του προϋπολογισμού και αυτής της εμβέλειας».

Για τη συγκεκριμένη δανειοδότηση που δίνεται για πρώτη φορά σε Δήμο, αφού ξεπεράστηκαν αρκετές δυσκολίες, μίλησε και ο Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica, Νίκος Μαντζούφας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από το συγκεκριμένο έργο που θα φτάνει έως και 60 %, ενώ η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως «αναμένουμε το επόμενο Jessica για να συνεχίσουμε με την υπογειοποίηση των κάδων που είχαμε σχεδιάσει». Σύμφωνα με την κ. Ρανέλλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο ανάδοχος του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή