Παραδόθηκε το αρχαίο θέατρο Μήλου

Διαβάστηκε από 1490 αναγνώστες

Το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου παραδόθηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου στο κοινό, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξής του, η διάρκεια των οποίων έφτασαν περίπου τα 10 χρόνια.

Το μαρμάρινο θέατρο, παρά το γεγονός ότι έχει ερευνηθεί μερικώς, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ακόμη θαμμένο κάτω από τις επιχώσεις και τις ξερολιθιές, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα στις Κυκλάδες. Πρόκειται για πολυτελές έργο της ρωμαϊκής περιόδου (1ος - 4ος αι. μ.Χ.), η κατασκευή του οποίου πρέπει να ήταν τμηματική και μακρόχρονη, με πιθανές φάσεις αναδιαμόρφωσης. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα θεατρικού οικοδομήματος της εποχής του, με χαρακτηριστικά που απαντούν στα ρωμαϊκά και «εκρωμαϊσμένα» θέατρα των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο τύπος των οποίων διαμορφώθηκε με πρότυπο το ελληνικό θέατρο.

Στην αρχή της βραδιάς η μουσικός και ερμηνεύτρια Όλγα Καμηλάρη, συνοδεία σχήματος καλλιτεχνών που κατάγονται ή ζουν στη Μήλο, τραγούδησε επιλογές από τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών. Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου από την υπεύθυνη του έργου, αρχαιολόγο κ. Π. Πάντου, σε ζωντανό διάλογο με τους θεατές.

Η απόδοση του μνημείου έγινε από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δ. Αθανασούλη. Συνόδευσαν η παιδική χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» και εν συνεχεία ακλούθησε η παράσταση του σκηνοθέτη κ.Πέτρου Ζούλια «Ο Διάλογος των Μηλίων», που βασίζεται στον γνωστό διάλογο Αθηναίων - Μηλίων, όπως τον γνωρίζουμε από το κείμενο του Θουκυδίδη.

Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Μήλου, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2007-2013, με προϋπολογισμό 1.547.206,36€.

Στόχος της αναστήλωσης του θεάτρου είναι να αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον τουρισμό.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή