Στο ακροθαλάσσι του Κορινθιακού

Διαβάστηκε από 1462 αναγνώστες

Ψαροχώρια και καστροπολιτείες μαζί με δάση, ειδυλλιακές παραλίες και καταπράσινες ρεματιές που βουτούν στο υγρό βαθύ μπλε… Εικόνες και κομμάτια της φύσης που συνηθίζουμε να θεωρούμε ετερόκλητα, εδώ στην πληθωρική ακτή του Β. Κορινθιακού κόλπου συνυπάρχουν αρμονικά.

Μαραθιάς, Σκάλωμα, Μοναστηράκι, Παραθάλασσο, Ναύπακτος… Αν δείτε σε φωτογραφία τούτη την ακτή του Κορινθιακού κόλπου χωρίς να την έχετε επισκεφθεί, θα νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί του Ιονίου. Κι όμως για να έρθετε έως εδώ θα χρειασθείτε μόνο αυτοκίνητο, ενώ σίγουρα θα απολαύσετε τη νησιώτικη ατμόσφαιρα τρώγοντας το ψαράκι σας στο Μοναστηράκι, σεργιανίζοντας στην προκυμαία του Μαραθιά εκεί που δένουν τα καΐκια, ή ανηφορίζοντας για το κάστρο της Ναυπάκτου.

Μοναδική διαδρομή μέχρι το Μαραθιά:
Ερχόμενοι από Γαλαξίδι και αφού περάσετε το ειδυλλιακό τοπίο των ακτών του Κορινθιακού που διαμορφώνεται από τα νησάκια Τριζόνια, θα συναντήσετε το Μαραθιά. Πρόκειται για ένα καλοβαλμένο παραθαλάσσιο χωριό με εκτεταμένη και διαμορφωμένη προκυμαία, αρκετά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες. Σε μικρή απόσταση από την ακτή ακολουθώντας την κοίτη του Καρουτιοπόταμου και μετά από 1500 μέτρα θα βρεθείτε στο στένωμα του φαραγγιού, όπου δεσπόζουν θεόρατοι ογκόλιθοι. Ένας από αυτούς φιλοξενεί στην κορφή του το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, προσβάσιμο από τα δυτικά του βράχου με σκαλοπάτια. Πιο βαθειά στο φαράγγι, στα κοιλώματα των άλλων βράχων διακρίνονται σκήτες μοναχών που υπήρχαν παλιότερα εδώ.

Η θέα από τον Πύργο:
Βόρεια από την παραλία του Μαραθιά, στα απόκρημνα πρανή του βουνού (υψόμ 550), συναντάμε το χωριό Πύργος. Τώρα πια δεν ζει κανείς εδώ το χειμώνα, αφού οι κάτοικοι αναζητώντας την ευκολία του δρόμου κατέβηκαν στα παραθαλάσσια χωριά Σεργούλα και Μαραθιάς. Ωστόσο ίχνη αρχαίου οικισμού και οχυρού πύργου που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή, μαρτυρούν ότι κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια.

Το Μοναστηράκι του Κορινθιακού:
Το Μοναστηράκι είναι χτισμένο στην κόψη μιας απότομης δασωμένης πλαγιάς που βουτά στη θάλασσα σχηματίζοντας μικρές βοτσαλιές και κρύβεται επιμελώς από το δρόμο. Έχει χαρακτηρισθεί με παλαιότερο Βασιλικό Διάταγμα και Υπουργική Απόφαση ως "τόπος τουριστικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους". Το χωριό πήρε το όνομά του από το παλιό μοναστήρι που προϋπήρχε στο σημείο όπου σήμερα ορθώνεται ο ναός του Αγ. Μάρκου. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι στη θέση "Παραθάλασσο" συναντάμε τη μικρή γαλάζια λίμνη που συμπληρώνει το ήδη ενδιαφέρον σκηνικό.

Βότσαλα και πλατάνια στο Σκάλωμα:
Ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στο Μαραθιά ξεχωρίζει η ακτή Σκάλωμα. Η ονομασία της περιοχής δείχνει ότι εδώ βρισκόταν η «μικρή σκάλα», ο μόλος δηλαδή όπου παλιότερα άραζαν τα καΐκια. Τα λαμπερά βότσαλα και τα πλατάνια που γέρνουν πάνω από το ακροθαλάσσι χαρίζουν μια ξεχωριστή πινελιά στην τοπιογραφία της πανέμορφης αυτή περιοχής.

Η Ναύπακτος της ιστορίας:
Οι Ενετοί την ονόμασαν Λέπαντο και οι Τούρκοι Ενεβαχτέ, εμείς την ξέρουμε σαν Ναύπακτο, μια από τις ομορφότερες μικρές πολιτείες της Ελλάδας με ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια της ηπειρωτικής χώρας. Στο μεσαιωνικό λιμάνι θα απολαύσετε το καφεδάκι σας χαζεύοντας τα καΐκια στο αδιάκοπο πήγαινε - έλα. Εδώ θα δείτε το Φετιχέ Τζαμί που κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή με την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το 1499. Ψηλότερα σε θέση που αγναντεύει την πόλη και τη θάλασσα βρίσκεται το Ρολόι, κτίσμα του 1914. Με το αυτοκίνητο ή αν αντέχετε με τα πόδια, θα ανηφορίσετε για το κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του δασωμένου λόφου για να δείτε την ανεμπόδιστη θέα.

Βυθισμένες πολιτείες:
Δυτικά από το Μοναστηράκι ο όρμος καταλήγει στο ακρωτήρι «Κόκκινος» ή “Κοκκινόβραχος”, εκεί όπου οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Ερυθρές, η οποία καταποντίστηκε στη θάλασσα μετά από ισχυρό σεισμό. Η υποθαλάσσια θέση της εντοπίζεται 500 μέτρα από τη στεριά, σε σημείο το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν “Ξέρα”. Πίσω από το ακρωτήρι απλώνει το αμμουδερό τόξο της η ζαχαρένια παραλία της Χιλιαδούς, ιδανική το καλοκαίρι για κολύμπι αλλά και ανάλογα οργανωμένη για θαλάσσια σπορ (wind surf και kite surf).

Η παράδοση του Πάσχα:
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η περιφορά του επιταφίου όταν φθάνει στο Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Στις ντάπιες του κάστρου έχουν τοποθετηθεί αναμμένες δάδες και εκατοντάδες κεριά πλέουν στο νερό. Τα ηλεκτρικά φώτα της πόλης σβήνουν και ένας πελώριος φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού, ενώ τα κεριά χιλιάδων πιστών αντανακλούν τις φλόγες τους στα ατάραχα νερά. Το έθιμο αυτό διατηρείται απ? την δεκαετία του ?50 όταν οι ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο τη συνάντηση των δύο επιταφίων των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής στο μικρό λιμάνι τους.

Τα “must” της επίσκεψης
• Θα περπατήσετε στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο «μεγάλο δρόμο» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ως την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτίρια της πόλης, η Σχολή Ευελπίδων, το υπουργείο Στρατιωτικών, η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά Άρμανσμπεργκ ο οποίος επόπτευε τον ανήλικο Όθωνα, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Σημαντικά ιστορικά κτίσματα επίσης είναι το Βουλευτικό όπου τον Ιανουάριο του 1828 ορκίστηκε ο Καποδίστριας με την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας. • Επιχειρήστε τον γύρο της Ακροναυπλίας. Από το ύψος του Ξενία η θέα είναι ανυπέρβλητη. Η παλιά πόλη υποκλίνεται στα πόδια σας, ενώ πίσω σας, τα βράχια του Παλαμηδιού κρέμονται απειλητικά. Θα πρέπει να ανεβείτε τα οκτακόσια πενήντα επτά σκαλοπάτια μέχρι την Πύλη του Αγίου Μάρκου με τον χαρακτηριστικό λιθανάγλυφο λέοντα, σύμβολο της Ενετοκρατίας. Διαφορετικά υπάρχει και ο ασφάλτινος δρόμος που τρέχει από την πίσω πλευρά του γρανιτένιου λόφου και ξεκούραστα θα σας φέρει στην είσοδο του κάστρου. Εδώ βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, η υγρή φυλακή του Κολοκοτρώνη και η ντάπια "Αρβανιτιά" από όπου γκρέμισαν το 1779 εκατοντάδες επαναστατημένους Αλβανούς, οι Τούρκοι.

Πώς θα πάτε
Από την Αθήνα ως το Ναύπλιο χρησιμοποιώντας την εθνική Οδό Τριπόλεως – Κορίνθου θα φτάσετε στο Ναύπλιο καλύπτοντας γρήγορα μια απόσταση 160 χιλιομέτρων. Υπάρχει και η διαδρομή μέσω Επιδαύρου χωρίς διόδια, είναι πιο γραφική, έχει όμως περισσότερες στροφές.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή