Φλώρινα: Μια φιλόξενη πόλη με βαθιά ιστορία

Διαβάστηκε από 1774 αναγνώστες

H πόλη της Φλώρινας εκπέμπει μια ακαταμάχητη γοητεία...ιδιαίτερα τις κρύες και χιονισμένες μέρες του χειμώνα.

Η Φλώρινα από πλευράς αρχιτεκτονικής έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στο νότιο τμήμα της σύγχρονης πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό.
Εκτός όμως από τα ιστορικά της δρώμενα η Φλώρινα έχει να αναδείξει και ένα σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς στην κεντρική πλατεία, ξεκινάει ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά με τα πολλά μπαράκια και τα café. Εδώ αρχίζει και η Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δεύτερος «ισχυρότερος» οικιστικός πυρήνας, μετά το ποτάμι. Εκεί θα βρείτε το Δημαρχείο, τη Νομαρχία, τα δικαστήρια και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο το 1930 σε νεοβυζαντινό στυλ.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο της βέβαια παραμένει ο ποταμός Σακουλέβα με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά κτισμένα στις όχθες του, αγαπημένο σημείο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και κάθε επισκέπτη. Κατά μήκος του υπάρχουν επίσης εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών καθώς πολλοί είναι οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Και αυτό δε μας εκπλήσσει καθώς η πόλη τους και η ευρύτερη περιοχή, παίρνουν διαφορετική όψη κάθε εποχή, με μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων.

Στη λεωφόρο Ελευθερίας θα δείτε επίσης πανέμορφα νεοκλασικά και μακεδονίτικα κτίρια των αρχών του αιώνα ενώ, στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραβίτη 12, στο ισόγειο του παλιού ξενοδοχείου «Διεθνές» βρίσκεται το καφενείο όπου σύχναζε η παρέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μαζί με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, τότε που ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης γύριζε τις σκηνές του «Μελισσοκόμου». Το νεοκλασικό κτίριο με τα μαρμάρινα τραπέζια, τα παλιά αντικείμενα και τη χαρακτηριστική ξυλόσομπα αποτελεί εδώ και ενενήντα χρόνια, σημείο αναφοράς για την Φλώρινα.
Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε και την Δημοτική Αγορά, «Το παζάρι» των ντόπιων όπου θα βρείτε για να αγοράσετε τα εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας. Ξεχωρίζουν τα γλυκά κουταλιού, οι ντόπιες μαρμελάδες, τα περίφημα κρασιά Αμυνταίου και τα νόστιμα φασόλια από το Βαρικό και τις Πρέσπες,

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή