Σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής

Διαβάστηκε από 1895 αναγνώστες

Εκεί που η Δύση συναντά την Ανατολή, εκεί όπου οι θεόρατες βουνοπλαγιές και τα πιο ορεινά χωριά συναντούν πανέμορφες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά, εκεί που η φύση προίκισε τους τόπους… Εκεί συναντάμε μία πιο τις ελκυστικότερες και ενδιαφέρουσες γωνιές της χώρας.

Θα δεις και θα «μείνεις»…
10) Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη (Μααρά) στην πεδιάδα της Δράμας
9) Τα πομακοχώρια Γονικό και Ρούσσα με την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις προϊστορικές βραχογραφίες και τον μοναδικό εν λειτουργία τεκέ στον Έβρο
8) Παραλίες για… εκλεκτά γούστα στο Πόρτο Λάγος, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο
7) Τους δρόμους του κρασιού στα δεκάδες οινοποιεία της Δράμας
6) Τον καταρράκτη Λειβαδίτη, το Δάσος Χαϊντού και το Φρούριο Καλύβας στη Σταυρούπολη
5) Την πανέμορφη Καβάλα, με το φρούριο και τον παραλιακό οικισμό της Κεραμωτής
4) Το ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, υποψήφιο για ένταξη στα μνημεία της UNESCO
3) Τα δάση Δαδιάς και Μεταξάδων, βιότοποι διεθνούς φήμης και απέραντου φυσικού κάλλους
2) Την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, δύο πόλεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής
1) Το Δέλτα του Έβρου, τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ποταμό Νέστο

Θα φας και θα «μείνεις»…
Πατάτες και φασόλια Νευροκοπίου, σουτζούκ λουκούμ στην Κομοτηνή, λουκάνικα Βώλακα, κρασί από τα Κοκκινόγεια, κάστανα από τη Μικρόπολη, βότανα από το Φαλακρό όρος, blueberries, πεϊνιρλί με σουβλάκι, χαλβά Κυρίων, χυμό ροδιού, καβουρμά Πετρούσας, τζιγεροσαρμάδες Ροδόπης.

Ξάνθη
Ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών, παραδόσεων και τρόπων ζωής είναι η Ξάνθη, μια πολυμορφική πόλη που ακροβατεί πολιτισμικά ανάμεσα σε Ασία, Ευρώπη και Μεσόγειο. Εδώ στην εσχατιά της Ελλάδας, η αίσθηση των έντονων αντιθέσεων είναι φανερή, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Οι εικόνες αλληλοσυγκρούονται και γοητεύουν καθώς εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ένας περίπατος στα καλντερίμια της παλιάς Ξάνθης θα σας γοητεύσει. Βυζαντινά μνημεία και χριστιανικές εκκλησίες υπάρχουν πλάι στις μουσουλμανικές γειτονιές και στα τζαμιά. Η Ξάνθη είναι μια πόλη που ενώνει τους κατοίκους της, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και δεν βάζει φραγμούς στην καθημερινή επαφή των ανθρώπων. Τα παλιά καπνεργοστάσια και τα νεοκλασικά αρχοντικά αν και σημαδεμένα από το χρόνο, στέκουν ακόμα όρθια, μνημεία του παρελθόντος.

Δράμα
Από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της Δράμας, θα βρεθούμε στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, στο σπήλαιο Μααρά, όπου μέσα από τα γεωλογικά σπλάχνα του αναβλύζουν από τα αρχέγονα βάθη της γης τα νερά του ποταμού Αγγίτη. Θα ακολουθήσουμε τους δρόμους του κρασιού και θα επισκεφθούμε τα παλιά καπνεργοστάσια που ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης. Θα γνωρίσουμε έναν από τους πιο γνωστούς κυνηγότοπους της Ελλάδας, θα κάνουμε περιηγήσεις στα μονοπάτια της φύσεις και ιδιαίτερα στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι του Νευροκοπίου. Θα πάμε για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Οι δραστηριότητες στη Δράμα δεν τελειώνουν.

Καβάλα
Ατενίζεις την απλωσιά του Αιγαίου από το ύψωμα του κάστρου. Πίνεις τον καφέ στο στην προκυμαία με φόντο τη συνοικία της Παναγιάς και τα ψαροκάικα, απολαμβάνεις τις βουτιές στις πεντακάθαρες παραλίες. Ανακαλύπτεις τα διαφορετικά πρόσωπα της ξεχωριστής αυτής μακεδονίτικης πόλης του βορρά. Αν πάλι θέλεις να αλλάξεις τον αέρα σου, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα ορεινά τοπία του Παγγαίου και τα νησιωτικά ακρογιάλια της κοντινής Θάσου, του μοναδικού νησιού της Μακεδονίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή